• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
 

И поред пораза у XXII колу првенства Прве фудбалске лиге Србије ( ФК "Инђија" - ФК "Бежанија" 2:0), Бежанинци су се задржали на осмом месту.

Bez Indd                                     Инсерт из "Спортског журнала"                             Тренутна табела

По новом систему такмичења: на крају првенства осам првопласираних екипа играју PLAY - OFF, а остале екипе играју PLAY - OUT. Тренутна позиција бежанинијских фудбалера на табели, управо обезбеђује PLAY - OFF.   

У XXIII колу Бежанинци гостују у Добановцима, у суботу, 15.12.2018. и биће то прави сремачки дерби. Онда следи зимска пауза, а првенство се наставља 27.02.2019.

Иначе, Ф.К. "Бежанија" се ближи стогодишњици постојања, јер је од оснивања прошло 97 година.

 

У петак, 07.12.2018. у храму културе у Бежанији, Војвођанска 68, дружили су се фудбалски ветерани са данашњим првотимцима (бежанијским "Лавовима"). Ово дружење организовали су ветерани у договору са управом клуба. Били су присутни многи ветерани (капитени у своје време - Кајгана, Зоки, Цвек, и они фудбалери који су били председници клуба - Пуниша, Бомбаш,Заре, Бока, као и осталин ветерани - Влада, Жеци, Таци, Ричи, Стева шињел и Стева Нецер, Којица, Лазика, Меда, Љуба, Миша, Јовица...), као и сви првотимци.

Госте је поздравила председница удружења "Стара Бежанија" (удружење је било домаћин), госпођа Волга Илић  и том приликом уручила захвалницу спортском директору ФК "Бежанија", господину Недељку Остојићу. Легендарни Милан Кајалић је отпевао химну ФК "Бежанија"  а затим је приказан документарни филм о 500 година Бежаније. После филма ветерани су упознали младе фудбалере са историјом клуба.

V i o За време приказивања документарног филма о Бежанији     Инсерт из "Спортског журнала"

Чуло се ту да је ФК "Бежанија" један од најстаријих клубова и да се налази на десетом месту (од 2770 регистрованих фудбалских клубова) у Србији, јер за две и по године пуни 100 година постојања. Причало се и о интересантним детаљима из живота клуба и о разним догодовштинама. Поменути су многи бивши фудбалери и спортски радници, који су обележили живот овог клуба светле традиције.

Ветерани су поручили младим фудбалерима да се, поред играња фудбала, припремају за дане када и они постану ветерани и да следе њихов пример (многи ветерани су завршили факултете - економски, архитектонски, машински, географски, технолошки... и били успешни у својим професијама).

Да погледате фотографије са овог дружења, кликните .... ОВДЕ

 

У понедељак, 26.11.2018.делегација нашег удружења (Светлан Лекић-архитекта нашег удружења и Зоран Матијашевић-председник Орг. одбора) посетила је Министарство Културе. Том приликом домаћин им је био Игор Јовичић-секретар Министарства. Разлог за посету је био статус зграде старе школе у Бежанији (наш Храм културе). У више наврата смо вас обавештавали да тај предмет треба да дође на дневни ред Владе републике Србије. Игор Јовичић је истакао да високо цени рад нашег удружења и обећао да ће учинити све да се овај поступак убрза, како би зграда најзад била проглашена за СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то бежанијска црква).

Sa Ig Jovicicem                                                                                С. Лекић, З. Матијашевић и И. Јовичић

Иначе, зграда, у којој се данас налазе Министарство за културу, Историјски музеј Србије и Институт за савремену историју, је пре II светског рата била Аграрна банка, a по ослобођењу ту се налазио ЦК југословенских комуниста. Пројектанти ове велелепне зграде били су браћа Крстић (Петар и Бранко), архитектонске громаде.

Braca Krstic                                                    Светлан Лекић испред зидне фотографије браће Крстић

2013. Светлан Лекић био је аутор пројекта за реконструкцију и адаптацију Историјског музеја Србије.

22.11.2018. наше удружење предало је апликацију за конкурс, који је расписала америчка амбасада, за реконструкцију крова, фасаде и прозора.

Такође, ових дана очекујемо потписивање уговора са Пословним простором за коришћење Храма културе у наредних 10 година.

 

У недељу, 25.11.2018. наше удружење је ималo част да присуствује овом конгресу у београдском хотелу "Radisson Blue-Old Mill ". Удружења "Да живимо здравије" и "Да живимо заједно" су се представила кратким презентацијама и дискусијама на теме: Физичка активност у XXI веку и Модели укључивања у друштво одраслих особа ометених у развоју. Представници нашег удружења на овој изванредној манифестацији су били Волга Илић и Зоран Матијашевић.

Publ koza

Удружење "Да живимо здравије" организује и подржава акције које промовишу и позитивно утичу на квалитет живота деце и одраслих.

Удружење "Да живимо заједно" се бави подршком и оснаживањем особа са интелектуалним сметњама у развоју, кроз бројне активности усмерене на њихово осамостаљивање и очувањестечених знања и вештина.

Подсећамо да су штићеници овог удружења недавно извели оперу "Часовничар" у нашем храму културе.

 

У суботу, 17.11.2018. у препуном Сава центру, одржан је концерт академског друштва "Нови Београд" Високе туристичке школе поводом јубилеја (45 година). Посетиоци су уживали у скоро трочасовном програму уз дефиле од 600 извођача.

Vojin Jovanovic

 У програму су учествовале и секције друштва из Бољеваца, Угриноваца, Шимановаца, као и из ош "Бранко Радичевић" и "Филип Филиповић".

Овације је доживео човек, који је од првог дана на челу овог веома успешног друштва, уметнички директор Војин Јовановић.

Академско    друштво "Нови Београд" почело је са радом 04.01.1974. а данас то је друштво које окупља децу од 3 године до најстаријих  чланова који имају преко 90 година.

  Представници нашег удружења (Волга Илић и Зоран Матиојашевић) су имали част да буду гости овог концерта, а присутни су били и бројни Бежанинци. У Организационом одбору ове грандиозне манифестације био је и члан нашег удружења, Зоран Матијашевић.

Kud Nbgd

У суботу, 10.11.2018.откривена је спомен плоча жртвама Великог рата у Петровчићу. На овој свечаности гости су били и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић и З. Матијашевић). Најпре је служен парастос жртвама а онда су у програму учествовали ученици ош "Душан Вукасовић" и песник Радивој Прокопљевић-Прока.

Prole zmzm

Члан нашег удружења, Фрањо Фабијанец, ускоро издаје књигу о свим жртвама Првог и Другог светског рата (за села Сурчин, Јаково, Бечмен, Добановци, Прогар, Бољевци и Петровчић...) а прикупио је и имена свих жртава (Бежанинаца) из тих ратова. 

Напомена: У Бежанији постоје две меморијалне спомен плоче (једна је у капели на старом бежанијском гробљу, а друга је у холу ош "М. Ракић") и план нашег удружења је да се сва имена са ове две плоче нађу (заједно са именима, које је пронашао Фрањо Фабијанец) на једној-новој-Спомен плочи, коју би поставили на најстаријем бежанијском гробљу (у склопу уређења овог гробља да оно постане меморијално). 

Нека нам пример Петровчићана покаже како се не заборављају жртве...

 

У среду.07.11.2018. посетиоци су имали прилику да виде једну необичну позоришну представу. Повод је би завршни испит за мастер диплому Весне Поповић (Одсек Драмске педагогије-Доцент Христина Муратиду, Академија уметности-Нови Сад). Назив представе је "Истина или лаж", а у представи су учествовали ученици средњих школа Београда.

Master pro

 

 

У суботу, 27.10.2018. у храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) у 19:00 одржано је песничко вече посвећено Снежани Павловић Богојевић. Ученици ОШ "Милан Ракић" рецитовали су и певали њене песме, а ауторка је извела своју поему. У музичком интермецу учествовали су инструменталисти (Татјана Минић-клавир, Софија Благојевић-виолина и Гордана Минов-флаута)

Ucesnici

Програм су припремиле Мирјана Јовановић Лазић, Душица Благојевић и Марија Гаљевић, као део пројекта "200 година културног наслеђа Бежаније".

Публика је била одушевљена наступом рецитатора, од којих ће сигурно неки од њих постати једног дана  драмски уметници. Аплаузе су добили инструменталисти, као и хор школе "Милан Ракић" под диригентском палицом проф. Марије Гаљевић.

Ако желите да погледате неке фотографије са песничке вечери, кликните .....ОВДЕ

 

У понедељак, 22.10.2018. у Дом Културе Студентски Град, одржана је Свечана Академија, поводом 100 година од припајања Војводине и Бежаније Србији, 100 година од завршетка великог рата и 74 године од ослобођења Бежаније.

У програму су учествовали: Глумица Бранка Петрић-Фехмиу, првакиња Југословенског драмског позоришта, песник Радивој Прокопљевић-Прока, КУД "Нови Београд", Бане Остојић-Ексер, Милан Кајалић-Кајгана, ученици ОШ "Милан Ракић" и "Радоје Домановић", Ангелина Гаљевић, соло певање и Гордана Минов, флаута.    

SVEAKAD

Публици су се обратили: Председница нашег удружења, Волга Илић, председник Савеза бораца Новог Београда Драгољуб Давидовић и књижевница (рецензент наше Монографије), Драгослава Копривица.  У препуној сали ДКСГ публика је уживала у скоро двочасовном програму.

Да погледате неке фотографије са ове дивне вечери, кликните.....ОВДЕ

          

У недељу, 21.10.2018 у 11:00 у оквиру Октобарских дана сећања, одржан је парастос и положени венци на Партизанско спомен гробље (налази се уз Старо бежанијско гробље) у част жртава злогласног логора "Сајмиште".

Pol Venaca 18

Парастос је служио свештеник Драган Глумац, а говорили су Драгољуб Давидовић, председник Савеза бораца Новог Београда и Волга Илић, председник нашег удружења.

Pol Ven J

 

 

У суботу, 20.10.2018. у нашем храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) отворена је изложба фракталних цртежа чланова групе Dar Art, ученика ОШ "Милан Ракић" и групе "Плава шкољка" под називом "Моје слике, моји снови.

Izlo 18                                                          Са отварања изложбе

Ово је била прва  изложба, уприличена у новоотвореној галерији у нашем храму култруре, и убудуће ћемо у овом дивном простору организовати изложбе.

У недељу 21.10.2018. у 11:00, на истом месту, одржана је бесплатна радионица цртања  фрактала.

Frak 18

 Фрактали су специфични психолошки цртежи, који се раде по строго утврђеним правилима и представљају терапију уметношћу. Веома су погодни за ослобађање од стреса, који изазива убрзани свакодневни живот.
 

У четвртак, 18.10.2018. отворена је, у павиљону "Цвијета Зузорић", интересантна изложба наивне и маргиналне унетности. Част да излаже на овој изложби имао је Бежанинац Борис Дехељан. Борис је рођен 1981. године и до пресељења на Бежанијску косу, породица Дехељан је живела у ул Вука Караџића бр. 10 (Шорић).

Svi M                       Аутор Борис поред своје скулптуре Џими Хендрикса (ту су и Јадранка, Јовица, Светлан и Зоран)

Борисове скулптуре су изазвале велико интересовање публике, а интересантно је да је Валтера (Бату Живојиновића) направио од челика и 7000 шрафова.

 

У уторак, 16.10.2018. у Етнографском музеју, у организацији удружења "Милош Милојевић" из Црне Баре, одржана је трибина посвећена Милошу Милојевићу (1840-1897) најоспораванијем српском историчару. Био је ратник чије оружје није била само пушка већ и перо. Историчар, који је тражио истину о забрањеној историји Срба. Легенда, коју је неко намерно препустио забораву. О лику и делу Милоша Милојевића говорили су академици, кустоси и Драгослава Копривицам, књижевница и рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи". Наше удружење (Волга Илић и Зоран Матијашевић) је имало част да присуствује овој трибини.M Miloje                                                                                                               Драгослава Копривица са Волгом и Зораном

Име Милоша Милојевића нећете наћи ни у једној енциклопедији и завера ћутања не престаје ни 120 година након његове смрти.

 

Наша Бежанинка, Гордана Кајалић - професор књижевности, иначе лектор наше Монографије (Бежанија у слици и речи) и бивша Шорићанка, послала нам је још једну  топлу и носталгичну причу о "орајима" и неизбежним клупама у Шорићу (испред сваке куће). Ми је веома радо објављујемо јер желимо да је поделимо са вама:

kajaleZM                                                                                Сестре Кајалић (Гордана и Душанка)

Да прочитате ову причу, кликните ...............ОВДЕ 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0278473
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
150
252
545
1961
2640
5569
278473

Forecast Today
216

15.65%
17.68%
9.04%
20.04%
0.26%
37.33%

Vaša IP adresa: 54.82.10.219
© 2018 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.