• autori
 • deca
 • fijakeristi
 • fudbal
 • Maksimovi 001
 • vrbica
 • spomenik
 

У понедељак, 25stvara zm.03.2019. у 19:00 наше удружење отвара Галерију "Милован Видак" изложбом репродукција уметникових слика у храму културе "Бежанија", Војвођанска 68.

Изложба ће бити отворена сваког дана до 29.03. од 17:00 до 21:00

Милован Видак (1926-2003) рођен је у селу Стожишта код Босанског Грахова. Крајем 1942. године постао је учесник II светског рата, а као борац Друге пролетерске бригаде, борио се у биткама на Сутјесци  и Неретви. Сликарство је почео да изучава 1950. године. Био је члан Медиале (са Ољом Ивањицки, Леонидом Шејком, Љубом Поповићем, Владом Величковићем...) и аутор је Кодекса медиале. Живео је у Бежанији (ул. П. Сегединца) 40 година.

О сликарству Милована Видака:                                                                                                                                               Милић од Мачве: Видак је као инвалид из рата, сликао само једним оком, али то му није сметало јер је, очигледно, имао треће око. 1955. године када су сликари углавном сликали ашове, чекиће, радне акције, градилишта, фабрике, прва Видакова слика била је Чудесни свет гљива. Убрзо, после својих гљива, Видак је напустио војску и објављује свој чувени Кодекс. Из тог Кодекса се и рађају његове фасцинантне ванземаљске слике којима даје визионарске наслове, као на пр.. Импулсни осцилатор, Зона епрувета, Мирујућа плазма, Кристали, Кибернетичка пунктура, Централни цензор чувства...

Леонид Шејка: Нашао сам сликара који је војно лице!? Сви смо тада почињали, утицали једни на друге, водили смо заједнички живот и давали једни другима огромну моралну подршку. С друге стране, били смо толико отворени да смо, ето, тражили свуда самислиоце, па и у ЈНА педесетих година. Видак је ликом подсећао на Теслу...

Оља Ивањицки: Дуго сам размишљала шта њих двојицу повезује — Николу Теслу и њега? И питала сам га: Видаче, да ли код вас, тамо, у родном крају, често севају муње? Одговорио је: Сева и грми сваки дан. Тада сам схватила да су и Тесла и Видак били набијени електрицитетом, и да, самим рођењем, поседују посебно прочишћено стање свести, да је и Тесли и Видаку било све јасно, одмах, самим рођењем. Схватила сам да су били веома близу не само муња, већ, и самог Бога...

Љуба Поповић: За интегралном сликом је трагао покојни Милован Видак, и направио је само неколико слика, и то с огромним напором. Тај пут ка интегралној слици је у оно време много значио. У Паризу сам тај израз и теме мало употребљавао, из простог разлога што је у великом свету, о таквој теми, тешко и разговарати. Оно што је битно јесте да у XX веку постоји бар двадесет сликара који су остали на себи, на слици, без обзира на све покрете који су се појављивали у модерној уметности.

Покровитељи и донатори ове интересантне изложбе су Бежанинци - пилоти: Богдан Туцаковић и Душан Ковачевић-Ћаленски.

 

У XXVIII колу Прве фудбалске лиге Србије Бежанинци су на стадиону крај цркве (CHURCH PARK STADIUM) победили најближег конкурента Жарковчане и тако направили велики корак ка пласману у PLAY-OFF. Ове важне бодове ФК "Бежанија" је остварио головима Дивца, Вучетића и Милошевића.

Zarkovo bez                                                                                 Инсет из Спортског журнала

По новом систему такмичења: на крају првенства осам првопласираних екипа играју PLAY - OFF, а остале екипе играју PLAY - OUT. ФК "Бежанија" је овом важном победом, задржао своју осму позицију (на табели), која води у PLAY - OFF.

Иначе, Ф.К. "Бежанија" се ближи стогодишњици постојања, јер је од оснивања прошло 98 година.

 

У среду, 20.марта 2019. одржана је Трибина (Академија) под називом "Да се не заборави", поводом 20 година од НАТО бомбардовања.

Учествовали су : Елена Гускова-руски академик и члан Анкадемија наука републике Српске, Александар Лукић-новинар и уредник Радио Београда 2 и Бојана Петровић-победник у беседништву на Правном факултету

Trojka

После Химне Србије, коју су извели чланови хора О.Ш. "Милан Ракић", присутне је поздравила Волга Илић, председница нашег удружења. Нашој гошћи из пријатељске Русије, Елени Русковој, уручена је монографија "Бежанија у слици и речи". Бежанијски парох Андреј Вукчевић служио је Молебан жртвама НАТО бомбардовања.

a nato

Трибина је трајала три сата и публика је помно и са пажњом пропратила излагања еминентних гостију, који поседују ораторске вештине и бритке језике. Нарочито потресна била је беседа младе Бојане Петровић, студенткиње Правног факултета, која је говорила на тему "Сто пута изговорена лаж постаје истина". Елена Гускова , осведочени пријатељ Србије и изванредан познавалац стања на Балкану, говорила је о историји руско-српских односа, о времену пре и после Нато бомбардовања, ... а Александар Лукић је, између осталог, говорио о немоћи Русије да помогне Србији у тим тешким данима.

После излагања гостију, уследила су многа питања на које су добијени одговори.

Било је то једно изузетно вече и ми из удружења, које је организовало ову Академију, можемо бити поносни.

 

У четвртак, 07.03.2019. Бежанинци су својим дамама и гошћама приредили незаборавно вече посвећено Дану жена. Најпре су даме добиле цвеће, а задужен за предају био је Ранко Нешковић. Госте је поздравио Зоран Матијашевић, а дамама је празник честитао Миле Кајалић-Кајгана својим рецитацијама и песмама. Онда је приказан наш документарни филм "Бежанијске прославе" из 2014. године, који говори о нашим прославама и о нама (који смо све то организовали). Иако филм траје око 45 минута, присутни су га са великим интересовањем и пажњом одгледали.

7 03 19                                                                           Детаљи са прославе Дана жена

Свечано је било приликом предаје признања Волги Илић испред удружења и захвалних Бежанинаца, за све ове године несебичног ангажоваења да се од заборава отргне бурна историја Бежаније. Ово признање уручио јој је Миле Кајгана. Небојша Гаљевић jе одушевио присутне извођењем (EVERGREEN) песама, а после тога су сви уживали у јелу и пићу, а нарочито у умећима бежанијских домаћица (колачи),

Онда је уследила песма и игра (игранка), као некада у старом Дому културе у Бежанији. Играло се и певало до касно у ноћ.

Ако желите да погледате фотографије са ове вечери, кликните ....ОВДЕ

 

Бежанинац-ловац, Петар Башкот, нам је послао текст, који објављујемо: У недељу, 03.03.2019. бежанијски ловци су одржали обавезну акцију пребројавања дивљачи у оквиру ловишта атара Бежаније. Након успешно обављеног задатка, ловци су на свом састанку (одржаном у храму културе "Бежанија") донели одлуку да се препоручи свим члановима секције да постану чланови удружења "Стара Бежанија", ради учешћа у културним манифестацијама, које организује ово удружење, као и око издавања књиге "Бежанијски ловци".

Svi zm                                                               Разговор о књизи "Бежанијски ловци" (03.10.2018.)

На крају састанка је послужен ловачки гулаш за све присутне чланове секције и госте (из удружења "Стара Бежанија" били су Драган Гогић, Драгослава Копривица, Зоран Матијашевић, Фрањо Фабијанец-аутор поменуте књиге и Олгица Башкот). Наравно, да нису иозостале и увек интересантне ловачке приче.

 

У недељу, 03.03.2019. гост нашег удружења био је господин Ни Веихонг (Regional Director,  SINOMACH-CNEEC-CNEETC Europe), који у Србији координира рад свих кинеских компанија. Овај састанак је уприличио дипломирани инжењер Саша Величковић (President of General Assembly A.K. "Nikola Tesla"), на чему му захваљујемо.  Испред нашег удружења били су Волга и Соња Илић, Драгослава Копривица, Драган Гогић, Зоран Матијашевић, и Жељко Вујковић. Интересантно је да се разговор одвијао на енглеском, па су Драган Гогић и Жељко Вујковић (који иначе говоре перфектно енглески) упознали госте са активностима нашег удружења и културним манифестацијама које ћемо организовати.

Kinezi

Договорено је да се у догледно време реализује састанак са представницима кинеске амбасаде (задуженим за културу) у Београду. 

 

У уторак, 19.02.2019. одржан је заједнички састанак новоизабраних (Управни и Надзорни у подмлађеном саставу) одбора на коме су били присутни следећи чланови: В. Илић, Б. Стојановић, Д. Гогић, М. Кокотовић, З. Матијашевић, Н. Петровић, М. Радовановић, А Гаљевић, Б. Ковачевић, С. Нешковић и С. Илић. Б. Јојић и Ж. Вујковић били су оправдано одсутни.

Sast 19 02

Главне теме састанка су биле обавезе удружења по потписивању уговора са Пословним простором (закупнина, струја, вода...), затим извођење против пожарне заштите у храму културе, као и поступање по одлуци  владе Републике Србије (о проглашењу зграде за Споменик културе) и активностима које треба предузети с тим у вези.

Направљен је и предлог рада, тј. манифестација које желимо да организујемо у овој години:

 • Вече у част Дана жена (07.03.2019)
 • Отварање галерије (у храму културе "Бежанија") под именом "Милован Видак" и организовање ретроспективне изложбе репродукција његових слика
 • Вече посвећено великом српском песнику Брани Петровићу
 • Предавања (Др проф А. Растовић, Др проф. В. Крсмановић...)
 • Прослава славе Духови
 • Игранке/биоскоп
 • Културне манифестације у оквиру Конкурса Секретаријата за културу (као прошле године)
 • Културне манифестације у оквиру Дна европске баштине (као прошле године)
 • Књижевне и песничке вечери песника и књижевника..
 • Концерти.
 • Изложбе уметника...

Увели смо чланске карте (које се могу наручити код Олгице Башкот, тел 064 2216 951), потребна је само фотографија и 1000 динара за годишњу чланарину.

Договорено је да у догледно време отворимо (приближимо) просторије нашег храма културе и то тако што бисмо увели дежурства (волонтерски), која би омогућила да они људи са чланским картама који желе, могу да дођу сваки дан у време (на пр. од 17:00 до 22:00). У плану је (кад обезбедимо средства) и набавка ТВ пријемника, Интернета...

 

APR jpg

 

Дневне новине "ДАНАС", "Политика", "Блиц".. крајем јануара 2019. објавиле су чланак о новим СПОМЕНИЦИМА КУЛТУРЕ у Београду. Као што смо вас обавестили пред Нову годину, зграда старе школе у Бежанији (наш храм културе "Бежанија") је проглашена за СПОМЕНИК КУЛТУРЕ. Поред наше зграде у Београду је статус СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ добило још шест културних добара..

Hram Bez                                                  Чланак о СПОМЕНИЦИМА КУЛТУРЕ у листу "ДАНАС"

 

У уторак, 29.01.2019. у храму културе "Бежанија" изведена је монодрама "Милунка Савић" у извођењу Весне Станковић. У публици су били ученици О.Ш. "Милан Ракић"

Milu Savic

 

У недељу, 27.01.2019. у основној школи "Милан Ракић" одржана је свечаност посвећена Светом Сави. На почетку је отпевана химна Св.Саве ("Ускликнимо с љубављу светитељу Сави..."). Затим је бежанијски парох Андрија Вукчевић одржао молитву. Уследио је програм који је одушевио бројне посетиоце. Не зна се да ли су успешнији били чланови хора или ученици нижих разреда (ми мислимо да су они били звезде ове дивне приредбе). Права је штета што школа нема неку велику салу за овакве манифестације, јер је интересовање публике (родитеља и гостију) било огромно.

dus 4

На овој дивној приредби међу гостима били смо и ми из удружења (З.Матијашевић, Ж. Вујковић). После приредбе, за госте, приређен је свечани ручак. Ми из удружења захвалили смо директору ове школе, Д. Витомировићу, што смо били део ове свечаности и рекли му да треба да буде поносан на свој колектив и ученике. Посебно смо одали признање професоркама Музичког и вероучитељима.

Директора смо обавестили да је наш храм културе "Бежанија" убудуће отворен за све приредбе ученика ове школе.

 

У суботу, 29.12.2018. наше удружење организовало је прославу после потписивања уговора са Пословним простором града Београда, као и због добијање статуса СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ за овај наш храм културе, за најстарију зграду на Новом Београду (бивша основна школа изграђена 1891. године)

Pro fok

У програму су учествовали ученици о.ш. "Милан Ракић" (програм припремиле професорке Марија Гаљевић и Душица Благојевић). Учествовао је хор, Лена Јоивановић Јочић на виолончелу, Софија Благојевић са виолином, Теодора Благојевић рецитатор и Ангелина Гаљевић соло певање. И овог пута своје песме рецитовао је Радивој Прокопљевић Прока, а своје афоризме Бошко Маринковић уз песму и гитару Милета Кајалића Кајгане.

Онда је уследило уручење признања (захвалнице нашег удружења) заслужним људима: Нади Живковић из Завода за заштиту Споменика културе, архитекти нашег удружења Светлану Лекићу. нашем Бежанинцу Срђану Минићу, члану надзорног одбора аеродрома "Никола Тесла" и председнику Месног одбора СНС, као и једном од најстаријих Бежанинаца Петру Мацури.

Ако желите да погледатe албум са ове дивне вечери кликните .........ОВДЕ

 

Потписан је уговор са Пословним простором и од сада зградом старе школе (Храм културе "Бежанија") УПРАВЉА НАШЕ УДРУЖЕЊЕ У НАРЕДНИХ 10 ГОДИНА..

UUGOVOR                                                                               Инсерти из Уговора

Као што смо вас обавестили недавно је (одлуком Владе Србије) ова најстарија зграда на Новом Београду постала СПОМЕНИК КУЛТУРЕ.

 

По објављивању вести да је зграда старе школе у Бежанији постала СПОМЕНИК КУЛТУРЕ, непрестано нам стижу писма и поруке. Објављујемо неке од њих:

Раде: Хвала вам на историјској информацији. Јако ми је драго што сте успели из немогућег у могуће...  Драгослава: Ето, како се улази у историју. Жељко: АААА све честитке.  Лана: Честитам и поносим се вама.   Олгица: Коначно и у Службеном гласнику изашло, тиме је завршена наша мисија добијања статуса за зграду. Наш храм културе "Бежанија"... сад треба још више радити да он заживи онако како смо замислили. Срећно нам у даљем раду.  Светлан: Бежанинци, будите поносни на све ово, нисте ни свесни шта овим добијате...  Бранко: Ово ми звучи нестварно. Па ви из удружења сте заиста за сваку похвалу. Милан: Нема краја вашим активностима. Био сам на свакој вашој манифестацији (промоције књига, Литије, свечане академије, пасуљијаде, концерти, изложбе...), али ово ме је посебно обрадовало, поготово што је та зграда била стециште криминала и бежанијско ругло. Још само да фасаду уредите... Хвала вама из удружења и напред.... Нада:  Дивно! Ово морамо прославити. Поздрав и дај Боже да се још дуго, дуго окупљамо на овом месту.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300611
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
100
366
641
2077
6649
5961
300611

Forecast Today
480

15.24%
18.07%
9.39%
18.95%
0.26%
38.09%

Vaša IP adresa: 34.229.97.16
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић. Сва права задржана.