У петак, 25.11.2016. у ОШ "Милан Ракић" промовисане су књиге аутора Фрање Фабијанеца. Домаћин ове манифестације је био Душан Витомировић директор школе.

У првој књизи "Жртве села Бежанија у светским ратовима" , аутор Фрањо Фабијанец је, пре свега, допринео да се разјасне недоумице о броју жртава и понудио најпотпунији списак страдалих Бежанинаца у оба светска рата. Друга књига "Сећање на сестре Вуковић" говори о Бежанинкама, које су страдале у усташком концентрационом логору Јасеновац. У многим изворима оне се појављују са различитим презименима (Белановић - по мајци, Вуковић - по оцу, као и под презименом Живановић - код једне од сестра - Анђелке). Аутор је неуморним трагањем успео да до краја истражи њихов живот и страдање.

Dusica 1

На слици:  Душица Благојевић професор књижевности, Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида, Фрањо Фабијанец аутор и Волга Илић председник "Стара Бежанија"

Промоцију је отворила Душица Благојевић професор књижевности, иначе модератор ове свечаности, а о књизи и аутору, бираним речима, говорили су Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида и Волга Илић председник удружења "Стара Бежанија". 

Dusica 2 zm

Видно емотиван и срећан због присуства бројне публике (били су и ученици старијих разреда), аутор Фрањо Фабијанец је на крају свог излагања рекао да се нада да ће ове књиге подстаћи нова поколења на размишљање о томе како се воли своја домовина.

О аутору: Фрањо Фабијанец (1946) рођен је у Соколовцу, оппштина Дарувар, где је завршио основну школу, а затим као питомац-пилот летео на школским авионима РВ и ПВО. По завршеној Ваздухопловној војној академији, службовао је у гарнизонима у Земуну, Краљеву и Београду. У чину пуковника пензионисан је 1993. године. Већ 40 година живи са породицом у Бежанији (Блок 62). Фрањо је истакнути члан нашег удружења и несебично учествује у свим нашим манифестацијама, а својим истраживачким радом и прикупљањем података за монографију "Бежанија у слици и речи" (чији је коаутор) дао је немерљив допринос и тиме задужио Бежанију и Бежанинце. 

 

У недељу, 05.11.2017. одржано Песничко вече посвећено нашем Бежанинцу Милану Лалићу (1947-1991) песнику и филозофу. Ово вече поезије одржано је у необичном амбијенту - у разрушеној згради старе бежанијске школе, од скоро названој ХРАМ КУЛТУРЕ "БЕЖАНИЈА". Сала је била мала да прими све госте, па је коришћена и друга просторија (где је било озвучење)

Pra mil

Да погледате албум са ове дивне вечери кликните .........ОВДЕ

Захваљујући нашем удружењу, као и Градском и Републичком заводу, зграда старе бежанијске школе ће ускоро постати СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то и наша црква Св. Георгија)

 

У уторак 26.09.2017. наш истакнути члан Фрањо Фабијанец, пуковник у пензији, имао је промоцију своје Монографије.

Franja fab

                                                     Снимак са промоције у Дому ваздухопловства у Земуну

Ова веома лепо уређена књига, са око 400 страна, стотинама фотографија и докумената, отргла је од заборава овај школски центар - бисер у мозаику структуре војног ваздухопловства, као и хиљаде питомаца који су се школовали у њему. Књига је посвећена свим начелницима, командирима, командантима, старешинама, професорима, инструкторима, војним и цивилним лицима, свим питомцима, који поникоше у ВШЦ Краљево и уградише себе у изградњу, развој и одбрану отаџбине.

Испред нашег удружења промоцији су присуствовали Волга Илић, Миленко Кајалић, Бане Ковачевић-Ћаленски, Зоран Матијашевић, Драгослава Копривица, Божидар Јојић и Драган Гогић.

 

У петак, 28.12.2018. била је промоција једне интересантне књиге "Стари и нови србски завет" аутора Др. Милана Младеновића, алијас Пра Милана од Лужице. У удружењу србског културног центра "Ћирилица" били су и представници нашег удружења Душанка Лалић, Петар Башкот, Соња Илић и Зоран Матијашевић.

Pra Milan

О књизи су говорили рецензент Драгослава Копривица, књижевница и велики пријатељ нашег удружења, затим Симонида Станковић, мултимедијална уметница, као и Драган Јовановић колумниста НИН-а.

 

У четвртак, 11.05.2017. одржана је промоција ове књиге, аутора Драгославе Копривице, у необичном амбијенту разрушене зграде старе школе. Ми, из удружења, данима смо уређивали овај простор (чишћење, прање, постављање инсталација, изложбе, озвучења ...) и побрали симпатије и дивљење за уложен труд и организацију. Просторије су биле мале да приме бројну публику, па је већи део њих стајао. Али, сви заједно смо уживали у овој дивној манифестацији.

Goga pes

                     Чланак у "Вечерњим новостима" и фото са промоције

Учествовали су: Јелена Јовановић-Жигон, Конзул Републике Кубе Мелбароса, Др Дејан Лучић, Др. Милан Младеновић, Весна Пешић, Бане Остојић-Ексер и хор о.ш. "Милан Ракић" под управом проф. Душице Благојевић, а Волга Илић, Зоран Матијашевић и Божа Јојић веома успешно су представили своје удружење, као и историјат зграде старе школе.

Већ деценијама, овако нешто није приређено и виђено у Бежанији (јер није постојао адекватан простор) и због тога ће удружење учинити све да овај догађај не остане усамљен. Постоје многе идеје и врло брзо ћемо одабрати неку (на пр. Вече поезије Бране Петровића, великог српског песника и прерано преминулог песника Милана Лалића).

Показало се да је ова стара зграда (најстарија на Новом Београду) идеалан простор (у периоду пролеће-јесен, кад није хладно) за овакве манифестације.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0395888
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
39
428
2600
3078
2626
14007
395888

Forecast Today
168

12.81%
17.61%
8.86%
15.18%
0.30%
45.25%

Vaša IP adresa: 3.95.131.208
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.