У суботу, 29.09.2018. у храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) у оквиру пројекта "200 година културног наслеђа Бежаније"одржаће се друга радионица "Суботом позориште-Бежанија иште". Ову радионицу води проф Душица Благојевић из О.Ш. "Милан Ракић", а учествују ученици ове школе и гости.

У четвртак 27.09.2018. одржано је вече посвећено бежанијским стратиштима. Гости су били Бежанинац Слободан Кокотовић-Бели живи сведок ових злочина и Ранко Спалевић, књижевник, испред Савеза бораца Новог Београда.

Stratista zm

Овај програм одвија се у оквиру великог пројекта Дани европске баштине (где су укључене све културне институције Београда), а наше удружење има част да организује промоцију књига, пројекције филмова, песничке вечери, оперу...

 

У петак, 19.04.отвoрена је  УСКРШЊА ИЗЛОЖБА РУКОТВОРИНА у храму културе "Бежанија", Војвођанска 68. Своје радове излажу: Љиљана Коковић, Гордана Биберџић, Дивна Николић, Злата Копривица и Соња Илић, као и керамичке радове - ученици ОШ "Милан Ракић"..

USKK                                                                                              Са отварања изложбе

На дан Лазареве суботе (20.04.) изложба ће бити отворена од 10:00 до 17:00, а од понедељка до среде од 15:00 до 20:00.

Дођите да се дружимо, поготово ако хоћете да обрадујете своје најмилије малим и лепим поклончићима.

Lond                                               На слици су и гости из Лондона, који су искористили прилику да виде Изложбу Милована Видака

 

У петак, 12.01.2018. одиграна је веома интересантна представа ("Речи од камена") у извођењу Хлеб Театра. Ради се о борби против ИНТЕРНЕТ насиља, а у гледалишту су били ученици осмог разреда бежанијске школе "Милан Ракић", који су активно учествовали заједно са глумцима у овом необичном перформансу. Аутор и редитељ представе је Сања Крсмановић-Тасић, која је успела да окупи веоома талентоване младе глумце.

hleb teatar

Интересантно је да је ово била прво учешће једног позоришта у овом нашем храму културе. Ово је само почетак сарадње и договорено је да се она настави на обострано задовољство. Представи су присуствовали и чланови нашег удружења Волга и Соња Илић, Зоран Матијашевић и Фрањо Фабијанец.

Напомена: Број гледалаца био је лимитиран на око 30 .

 

У уторак, 05.06.2018. у храму културе "Бежанија" приказана је изложба награђених ликовних радова ученика основних и средњих школа са Новог Београда у организацији "Пријатеља деце општине Нови Београд". Том приликом додељене су прве и друге награде.

Suzi svi             Део награђених ученика са Сузаном Поњавић, председницом "Пријатеља деце...."

Највећи број награда однели су средњошколци из графичке школе, а међу награђенима били су и ученици ОШ "Милан Ракић" (Једна од њих, Марија Ступар, која је и рецитовала...)

 

За викенд (04/05.02.2017.) поставили смо необичну ИЗЛОЖБУ на зграду старе основне школе "Јован Стерија Поповић". Иначе, то је најстарија зграда на Новом Београду (из 1891. године) и Завод за заштиту споменика културе јој је доделио статус КУЛТУРНОГ ДОБРА. Из ове школе је изашло 70 генерација Бежанинаца.

Радимо на томе да се та зграда врати мештанима и ово постављање је још један вид притиска на надлежне институције. Ми, као удружење, нећемо одустати од идеје да ту буде КУЛТУРНИ ЦЕНТАР овог дела града и да се нађе места за Музеје Бежаније и Ф.К. "Бежанија". У све прозоре ове зграде постављене су фотографије на овај начин: У доњим прозорима (прва четири с лева на десно) налазе се бивши професори и ученици основне школе "Јован Стерија Поповић". У остала два прозора су постављени Бежанинци из света културе. Са десне бочне стране (на улазу у двориште) налазе се фотографије бежанијских фудбалера од пре 13, 33, 47, 77, 90 година... У горњим прозорима постављене су фотографије стотине ученика ове школе.

А ево како је једна Бежанинка изнела своје утиске:

Субота, 4/јануар 2017. година, велики дан за нас из Бежаније. Окуписмо се опет као некад испред наше мајчице школе која нас научи животу. Чекамо да чујемо тако познат звук школског звона па да уђемо у Велику школу. Уместо торби, свески, књига и оловака у руци четке, метле,крпе. Раздрагани и срећни са сетом у срцу и души дођосмо да се одужимо нашој учитељици живота.
Умессто звона на јавни час позва нас наша Матица Волга. Уђосмо у школу са страхопоштовањем.
Простор огроман а у катастрофалном стању. Жеља да ,,умијемо,, простор надјачала је све на шта смо наишли. Вратисмо наше другаре, учитеље, директоре поново у клупе. На прозоре стависмо стотину насмејаних лица.

Бежанинци могу бити поносни на своје родитеље, баке и деке, као и на своје прабаке и деке који им се весело смеше са прозора
школе.

Бежанијо застани и погледај та драга и незнана лица. Попричај са њима и реци им да нису отишли у заборав.

Како би било лепо да школа постане место окупљања и постане Културни центар.
Надамо се да ће Град подржати нашу иницијативу и помоћи да се то и оствари.
Ваша Бежанинка

Д. Лалић

Да погледате ко је радио на томе да ова изложба заживи и како то све изгледа, кликните ...........ОВДЕ

.

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0395922
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
73
428
2634
3078
2660
14007
395922

Forecast Today
528

12.81%
17.61%
8.86%
15.17%
0.30%
45.26%

Vaša IP adresa: 3.95.131.208
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.