У четвртак, 28.09.2017. по договору Срђана Минића, председника месног одбора СНС Стара Бежанија и Волге Илић, председнице нашег удружења у згради старе бежанијске школе одржан је важан и успешан састанак у коме су теме биле од великог значаја за Бежанију. Састанку су, поред поменутих, присуствовали Стево Марушић, члан градског већа Београда и председник новобеоградског општинског одбора СНС, Драгомир Млађеновић, подпредседник месног одбора СНС, директор О.Ш. "Милан Ракић" Душан Витомировић и истакнути чланови удружења Зоран Матијашевић, Бранко Стојановић, Стеван Нешковић и Горан Радовановић-Калка. Том приликом разговарано је о следећем:

- Решење проблема Нехруове улице (од Војвођанске према старом Бежанијском гробљу), као и улице Душана Вукасовића, јер је та веза Бежаније са Бежанијском Косом уско грло и ствара велике проблеме. 

- Кад је у питању зграда старе школе, договорено је да за 15-ак дана у Бежанију дође градски секретар за културу, Ивона Јевтић и да се на лицу места упозна са овом најстаријом зрадом на Новом Београду, која ускоро треба да постане Споменик културе. Том приликом разговараће се о могућности да зграду чува и да зградом руководи Удружење "Стара Бежанија" до коначног решења (што омогућава и Закон о културним добрима). У међувремену решиће се проблем воде и струје у згради.

- Што се тиче најстаријег бежанијског гробља, наша иницијатива да оно постане меморијално, наишла је на одобравање и пуну подршку, па ће се ускоро наставити са уређењем гробља од стране Градске чистоће и Градског зеленила.

- Директор О.Ш. "Милан Ракић", Д. Витомировић ће за састанак са градским секретаром за културу обезбедити учешће професора Ликовног и талентованих ученика у жељи да се организују уметничке радионице.

SNS Steva

                                                                     Волга Илић, Стево Марушић и Срђан Минић

Подсећамо да је наше удружење непрофитно и ван политике и странака, али исто тако да подржава сваку акцију, која је у интересу Бежанинаца и овог дела Новог Београда, и наравно, овај састанак је то и показао.

 

У понедељак, 29.05.2017. делегација нашег удружења била је у Заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) међу гостима на прослави поводом 57 година постојања завода.

весиц и

Међу гостима је био и градски менаџер Горан Весић, као и бројни посленици из света културе. Том приликом уручене су наше позивнице за прославу ДУХОВА директорки Завода, Оливери Вучковић, помоћнику градског секретара за културу, Андрији Бојанићу и Нади Живковић из Завода, која је препознала и подржала наше настојање да се отргне од заборава историја Бежаније и која већ дужи период сарађује са нашим удружењем око најстаријег гробља и зграде старе школе. Она нас је обавестила да ће до краја јуна бити урађен елаборат (од стране Завода) о згради старе школе и да ће тада бити прослеђен Републичком заводу, а овај даље на владу Србије. Очекујемо да ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ.

 

У четвртак, 18.05.2017. одржана је Скупштина удружења под председништвом Драгана Гогића. Било је присутно око 40 чланова (многи Бежанинци су се одазвали нашем позиву да узму учешћа у Скупштини) а теме су биле: гасификација, статус зграде старе школе, најстарије бежанијско гробље, прослава Духова и "Меморијал Бошка Шљивара тенте". Многи присутни су понудили своја средства (за ове и наредне активности) без којих је немогуће организовати било шта.

гог

 

У понедељак 27.02.2017. делегација нашег удружења, коју су чинили Волга Илић, Фрањо Фабијанец и Божидар Јојић, била је у посети општини Сурчин, где их је врло срдачно дочекао председник општине, господин Стеван Шуша, са сарадницима. Љубазни домаћин се побринуо да сусрет овековече професионални фотограф као и екипа ТВ МАГ. У име удружења, поклоњена је општини Сурчин монографијаБежанија у слици и речи, коју је њен председник са посебном пажњом прегледао и изразио одушевљење истом. Наша председница Волга Илић је у кратким цртама изнела историјат, програмске циљеве и начин рада удружења, а Божа Јојић је о истој теми дао изјаву за ТВ Маг. која је већ емитована у петак, 03.03.2017.  Фрањо Фабијанец је представио своје две књиге о жртвама осободилачких ратова у Бежанији, и наравно, поклонио по један примерак општини Сурчин.Такође је договорио сарадњу са председником, који ће му омогућити увид у матичне књиге, све у циљу пописа жртава Сурчина и околних села у ослободилачким ратовима у 20.веку.

Састанак који је требало да траје пола сата, продужио се на чак сат и по, што говори о садржајности и срдачности разговора. Наравно, договерна је и будућа сарадња удружења и општине на свим пољима од заједничког интереса.

Морамо да напоменемо, за разлику од пријема (пре годину ипо дана) коднашегпреседника општине г. Шапића, овај сусрет је био пун погодак.     

Још једном искрена захвалност љубазном домаћину г. Стевану Шуши.

 

Волга Илић, Фрањо Фабијанец и Зоран Матијашевић, испред нашег удружења, обишли су све школе, које се налазе на територији нашег некадашњег села: "20 октобар, "Младост", "Кнегиња Милица", "Бранко Радичевић", "Милан Ракић", "Јован Стерија Поповић", "Влада Обрадовић-Камени", "Драган Лукић" и "Борислав Пекић". 

Том приликом свака школа је добила на поклон монографију "Бежанија у слици и речи", као и књиге (Жртве Бежанинаца у Првом и Другом светском рату и о сестрама Белановић, аутора Фрање Фабијанеца).

Kameni LedineНа слици: Фрањо Фабијанец, Гордана Цалић директор о.ш. "Влада Обрадовић-Камени", Волга Илић председник нашег удружења и Албертина Стојановић секретар о.ш. "Влада Обрадовић-Камени"

Крајем марта одржаће се састанак са свим директорима ових школа, на коме ћемо се договорити о наступу ученика на великој приредби о Духовима (04.06.2017), затим о пружању подршке нашој акцији да зграда старе школе постане културни центар овог дела града, као и да се за дан ослобођења Бежаније у свим овим школама одржи јавни час, како би се ученици упознали са историјом села, које траје преко 500 година.

 

Podneli smo krivičnu prijavu protiv gospodina A. Šapića  (za bahato trošenje sredstava iz opštinskog budzeta). Videćete prijavu ako kliknete ..............OVDE                              

A da ne govorimo o tome koliko je budzetskih para potrošio na kampanju na pr. slanjem desetina punih autobusa u Segedin, Temišvar, obilaske dvoraca Vojvodine pred same izbore potpuno besplatno, i "uturivanje" bogatog reklamnog materijala na svako sedište, štampanje, pomenutog u krivičnoj prijavi, "fantomskog" NBGD lista u 90.000 primeraka i ubacivanje u sandučiće, silna pisma na kućne adrese, a ko je to finansirao i od čijih para???. Besplatni koncerti (Rade Šerbedzija, Garavi Sokak, Legende...) a na svakom od 5.000 sedišta, u hali sportova N. Bgd, promotivni-reklamni materijal A. Šapića (od čijih je to para).    Mi kada organizujemo svečanu akademiju u slai SKC-a, samo za iznajmljivanje sale u trajanju od 2 sata, platimo 300 evra (od naših para), a može se zamisliti koliko košta hala sportova, pod uslovom da su izvođači besplatni..., a pogotovo, koliko košta predizborni materijal A Šapića za svako sedište u hali....pa tako više puta, tj. za svaki koncert...

Njegov uspeh na izborima mi bi pozdravili, da nije zloupotrebio ogromna budzetska sredstva za svoju ličnu promociju.

A, svi smo svedoci, prilikom odlaska u opštinu, kada vidimo silne panoe u i ispred opštine. Bukvalno, na svakom panou je on i samo on, kao da nema saradnika...Isto tako u opštini na videu vrti se samo Šapić.

Krivičnu prijavu protiv A. Šapića, potpisali su: predsednik udruženja, predsedavajući skupštine udruženja i članovi upravnog odbora 

 

У недељу, 07.02.2016. године урађено је околчавање најстаријег бежанијског гробља и то тако што смо сами ангажовали геометре. На овај корак смо се одлучили, јер општина Нови Београд не жели да проблем гробља институционализује, јер смо ми предлагали (званичним дописом) да се то стави на дневни ред скупштине општине, што су они одбили.

IMG 0014

Група Бежанинаца била је присутна све време мерења и околчавања, а екипа ТВ Студиа Б снимила је репортажу и емитовала је истог дана  у ударним вестима у 19:00. Интересантно је да је новинар, који је водио разговоре са Бежанинцима, и сам Бежанинац (по мајци Анђелки) потомак Кокотовића из Шорића.

Сутрадан на истој телевизији у јутарњем програму, поновљена је репортажа о бежанијском најстаријем гробљу, а у студију је била директорка Завода за заштиту споменика културе, Нела Мићовић, која је похвалила ову нашу иницијативу. Она је, такође, захвалила удружењу на послатој документацији, на основу које је утврђена тачна година изградње бежанијске цркве. Исто тако, јавно се захвалила удружењу на монографији "Бежанија у слици и речи", коју смо заводу, на чијем је она челу, поклонили пре две године.

Важно је напоменути да је Завод за заштиту споменика културе, на челу са Нелом Мићовић, подржао ову нашу акцију, јер сматра да ово гробље мора да се уреди као меморијално.

И Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј нам је дао благослов.

Све ово нас уверава да смо на правом путу и да ћемо истрајати у томе да гробље постане меморијално.

 Да погледате како је изгледалa посета овом гробљу кликните ..  ОВДЕ.

 

У суботу, 06.02.2016. у просторијама Туристичке организације Србије уприличена је презентација о Бежанији. Организатор ове промоције били су господин Бранислав Поповић и госпођа Снежана Штетић, председник Удружења туристичких водича Србије.

prez

Ову презентацију припремили су Зоран Матијашевић и Драган Гогић помоћу 83 пажљиво одабрана слајда, који су на најлепши начин дочарали историју Бежаније. Веома успешан презентер био је Драган Гогић, који је повремено "прозивао" Волгу Илић и Зорана Матијашевића да нешто кажу о неким пикантеријама и предањима као и о активностима нашег удружења.

По завршетку ове веома успеле промоције, Драган Гогић је поздрављен бурним аплаузом присутних професионалних водича, који су све време  (промоција трајала пуна 2 сата) пажљиво пратили његово умешно излагање.

У непосредном разговору са водичима сазнали смо да многи од њих (па и они који живе на Новом Београду) нису готово ништа знали о историји територије на којој живе. Посебно су били импресионирани нашом монографијом "Бежанија у слици и речи", коју смо поклонили њиховом удружењу, и сазнањем да све ово ради група људи (окупљена око удружења "Стара Бежанија") и то из чистог ентузијазма. 

 

Andreja Zoki Volga

 Зоран Матијашевић, Волга Илић и Андреја Младеновић

У петак, 06.11.2015. заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, примио је делегацију нашег удружења. Том приликом уручена му је монографија "Бежанија у слици и речи". У разговору који је трајао више од једног сата, заменик градоначелника је упознат са радом и остварењима удружења. Посебно интересовање је показао кад је у питању монографија, коју је са великом пажњом разгледао, распитујући се за многе детаље из бурне историје села Бежаније, као и како је урађено спомен обележје, поводом 500 година Бежаније. Причало се и о нашим документарним филмовима, као и о Свечаним литијама и прославама бежанијске славе ДУХОВИ.

У официјелном делу састанка, теме су биле:

1. Најстарије бежанијско гробље - да постане меморијално

2. Да се уради пешачки прелаз код бежанијске цркве, да се уради паркинг преко пута цркве и мали трг - амфитеатар преко пута цркве

3. Да зграда старе велике школе постане Музеј Новог Београда или културни центар овог дела града

4. Гасификација Бежаније и Бежанијске косе (где су се населили Бежанинци)

Наишли смо на велико разумевање заменика градоначелника и договорено је које акције теба да предузме Удружење"Стара Бежанија" да би се ове теме реализовале.

 

IMG 0012

                                 Пред почетак разговора, Б. Јојић уручио је председнику општине нашу Монографију

Трочлана делегација удружења ''Стара Бежанија'' у саставу Зоран Матијашевић, Божидар Јојић и Драган Гогић је била на састанку код председника новобеоградске општине г. Александра Шапића 6. октобра текуће године у вези решавања проблема најстаријег бежанијског гробља, зграде старе школе и поставке једног броја општинских изложбених паноа на огради О.Ш. ''Милан Ракић''.

Иако су теме унапред најављене , били смо непријатно изненађени током састанка понашањем председника Шапића. На састанак је дошао сам, без и једног сарадника, неприпремљен и тотално неинформисан о све три теме и o било каквом раду нашег удружења. Наши захтеви су били реални и оствариви:

1. да Скупштина општине донесе одлуке да се гробље прогласи за меморијални парк

2. да зграда старе бежанијске школе од данашњег ругла постане једног дана Музеј Новог Београда или Културни центар - чувар прошлости, истине и традиције и

3. да се и у овом делу Новог Београда (у Бежанији) постави иста стална изложба као испред општине Нови Београд (тражили смо изложбене паное, који су склоњени са кеја у блоку 45)

Као шок је деловао одговор да је глупо и депласирано ићи на Скупштину са предлозима и да он само може да да декларативну подршку !!! Поражавајуће за  нашу делегацију је било то да г. Шапић уопште не зна о ком гробљу се ради (иако су му упућивани дописи), да не зна да је зграда старе основне бежанијске школе већ под заштитом Завода за заштиту споменика културе Београда. (Иначе, то је најстарија зграда, поред бежанијске цркве, на Новом Београду). Кад су у питању изложбени панои, испоставило се да су они, иако објективно мање важни од остала два проблема, били ''окидач'' за крајње бахато и непримерено понашање г. Шапића, недостојно за једног председника општине али очито типично за њега као човека.

Приликом уручења наше Монографије „Бежанија у слици и речи“ (општини на поклон), г. Шапић није се удостојио ни да погледа књигу, да пита за ауторе или пак за начин финансирања овог опште прихваћеног и поздрављеног труда нашег удружења, већ је књигу одложио на сто и тиме понизио и увредио све насИпак мислимо да је тиме много више казао о себи него о свима нама.                                              

Напомена: Треба видети и ту нарцисоидност - испред зграде општине Нови Београд на више десетина фотографија појављује се само г. Шапић (он са ученицима, он са пензионерима, он са спортистима, он са уметницима...), као да нема ни једног сарадника, чија би слика могла такође да се појави.

Због свега горе изнетог, Удружење сматра овај састанак неуспешним, замрзава своје напоре да успостави квалитетну комуникацију и сарадњу са градском општином Нови Београд до избора њеног новог руководства (на локалним изборима, који ће бити одржани ускоро).  

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0292711
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
264
222
1588
1490
4710
6020
292711

Forecast Today
240

15.42%
18.03%
9.05%
19.34%
0.27%
37.88%

Vaša IP adresa: 54.210.61.41
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и М.Радовановић. Сва права задржана.