Andreja Zoki Volga

 Зоран Матијашевић, Волга Илић и Андреја Младеновић

У петак, 06.11.2015. заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, примио је делегацију нашег удружења. Том приликом уручена му је монографија "Бежанија у слици и речи". У разговору који је трајао више од једног сата, заменик градоначелника је упознат са радом и остварењима удружења. Посебно интересовање је показао кад је у питању монографија, коју је са великом пажњом разгледао, распитујући се за многе детаље из бурне историје села Бежаније, као и како је урађено спомен обележје, поводом 500 година Бежаније. Причало се и о нашим документарним филмовима, као и о Свечаним литијама и прославама бежанијске славе ДУХОВИ.

У официјелном делу састанка, теме су биле:

1. Најстарије бежанијско гробље - да постане меморијално

2. Да се уради пешачки прелаз код бежанијске цркве, да се уради паркинг преко пута цркве и мали трг - амфитеатар преко пута цркве

3. Да зграда старе велике школе постане Музеј Новог Београда или културни центар овог дела града

4. Гасификација Бежаније и Бежанијске косе (где су се населили Бежанинци)

Наишли смо на велико разумевање заменика градоначелника и договорено је које акције теба да предузме Удружење"Стара Бежанија" да би се ове теме реализовале.

 

IMG 0012

                                 Пред почетак разговора, Б. Јојић уручио је председнику општине нашу Монографију

Трочлана делегација удружења ''Стара Бежанија'' у саставу Зоран Матијашевић, Божидар Јојић и Драган Гогић је била на састанку код председника новобеоградске општине г. Александра Шапића 6. октобра текуће године у вези решавања проблема најстаријег бежанијског гробља, зграде старе школе и поставке једног броја општинских изложбених паноа на огради О.Ш. ''Милан Ракић''.

Иако су теме унапред најављене , били смо непријатно изненађени током састанка понашањем председника Шапића. На састанак је дошао сам, без и једног сарадника, неприпремљен и тотално неинформисан о све три теме и o било каквом раду нашег удружења. Наши захтеви су били реални и оствариви:

1. да Скупштина општине донесе одлуке да се гробље прогласи за меморијални парк

2. да зграда старе бежанијске школе од данашњег ругла постане једног дана Музеј Новог Београда или Културни центар - чувар прошлости, истине и традиције и

3. да се и у овом делу Новог Београда (у Бежанији) постави иста стална изложба као испред општине Нови Београд (тражили смо изложбене паное, који су склоњени са кеја у блоку 45)

Као шок је деловао одговор да је глупо и депласирано ићи на Скупштину са предлозима и да он само може да да декларативну подршку !!! Поражавајуће за  нашу делегацију је било то да г. Шапић уопште не зна о ком гробљу се ради (иако су му упућивани дописи), да не зна да је зграда старе основне бежанијске школе већ под заштитом Завода за заштиту споменика културе Београда. (Иначе, то је најстарија зграда, поред бежанијске цркве, на Новом Београду). Кад су у питању изложбени панои, испоставило се да су они, иако објективно мање важни од остала два проблема, били ''окидач'' за крајње бахато и непримерено понашање г. Шапића, недостојно за једног председника општине али очито типично за њега као човека.

Приликом уручења наше Монографије „Бежанија у слици и речи“ (општини на поклон), г. Шапић није се удостојио ни да погледа књигу, да пита за ауторе или пак за начин финансирања овог опште прихваћеног и поздрављеног труда нашег удружења, већ је књигу одложио на сто и тиме понизио и увредио све насИпак мислимо да је тиме много више казао о себи него о свима нама.                                              

Напомена: Треба видети и ту нарцисоидност - испред зграде општине Нови Београд на више десетина фотографија појављује се само г. Шапић (он са ученицима, он са пензионерима, он са спортистима, он са уметницима...), као да нема ни једног сарадника, чија би слика могла такође да се појави.

Због свега горе изнетог, Удружење сматра овај састанак неуспешним, замрзава своје напоре да успостави квалитетну комуникацију и сарадњу са градском општином Нови Београд до избора њеног новог руководства (на локалним изборима, који ће бити одржани ускоро).  

 

   IMG 0005 dgIMG 0001 Dana 11. juna tekuće godine Zoran Matijašević i Dragan Gogić su na poziv g-dina pukovnika Despota Jankovića, direktora, posetili V.Z. "Moma Stanojlović" u Batajnici.

Glavni povod za razgovor je bila inicijativa udruženja "Stara Bežanija" da se originalna kapija, koja se nalazila na ulazu u vojni aerodrom (tu se nalazio i V.Z. "Jastreb"), ponovo postavi, ako je to moguće, na mesto gde se nekada nalazila ili pak na prigodno mesto u zoni nekadašnjeg starog aerodroma (otvoren 1927. godine-zatvoren 1963. godine) i da na taj način bude svojevrsno sećanje i simboličan prikaz razvoja vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Cenimo da bi njeno izlaganje javnosti bilo ne samo potencijalni magnet za turiste u Novom Beogradu, već bi imalo i edukativni značaj, posebno za mlade generacije. Pukovnik Janković, kao srdačan domaćin ovog sastanka sa kojim je otvoreno razgovarano o više interesantnih tema, će o našoj inicijativi obavestiti nadležne organe. Našem domaćinu smo poklonili monografiju "Bežanija u slici i reči", kao i oba dokumentarna filma o Bežaniji.

Na gornjim fotografijama - Pukovnik Despot Jankovic i posveta na Monografiji, koja mu je poklonjena.

 

Ово гробље, за које многи Бежанинци не знају, јер је затворено 1894. године, налази се на углу улица Војвођанске и Душана Вукасовића.

Група Бежанинаца, испред нашег удружења, посетила је 16.04.2015. године ову локацију и са запрепашћењем је могла да констатује да је ово гробље, на срамоту свих нас, потпуно уништено и непрепознатљиво....

За опширнији извештај о овој посети кликните ОВДЕ

kotlic 11Повод за ово окупљање био је дружење Бежанинки и Бежанинаца, који су се ангажовали на прикупљању документације за израду Монографије "Бежанија и Бежанинци", аутора Петра Јовановића-Бајина, као и око организације прославе сеоске славе ДУХОВИ (први пут после више од 60 година)...

 За опширнији приказ кликните  ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0322514
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
36
370
3923
3923
11772
8882
322514

14.54%
18.10%
9.64%
17.86%
0.33%
39.54%

Vaša IP adresa: 35.175.248.25
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић. Сва права задржана.