У згради старе школе одржана је редовна скупштина нашег удружења, на којој су чланови упознати са најновијим активностима руководства. Председавајући скупштине Д.Гогић најпре је дао реч З.Матијашевићу, који је присутне обавестио о састанку одржаном у градској скупштини на коме је договорено да се у најскорије време склопи уговор са Пословним простором, којим би се зграда старе школе доделила нашем удружењу на чување.

Svi pr

                                                                               Делегати Скупштине удружења

Затим је В.Илић говорила о гасификацији Бежаније и том приликом прочитала допис који ће бити упућен граду (како је договорено на састанку у градској скупштини). Такође, рекла је да су настављени радови на уређењу (одношењу ђубрета) најстаријег гробља. Д.Гогић је упознао делегате скупштине са израдом пројекта којим ћемо (као удружење) конкурисати код градског секретаријата за културу, где очекујемо добијање средстава за наше будуће активности.

Gogic pr

                                                В.Илић, Б.Стојановић, Д.Гогић, З.Матијашевић и Н. Петровић

Подсећамо да се наш Бежанинац, С.Минић, председник месног одбора СНС свесрдно ангажовао око свих ових активности. Он ће и даље бити главна спона између удружења и градских институција. Исто тако, морамо да истакнемо да смо у градској скупштини наишли на разумевање Л.Томића, шефа кабинета градоначелника, као и градских секретарки за имовинске и правне послове и за културу С. Савичић и И.Јевтић.

 

Два дана после посете министра Зорана Ђорђевића (са својим тимом) позвани смо на састанак у градску скупштину. Примио нас је шеф кабинета градоначелника Београда, Лука Томић, и тиме испунио обећање дато Бежанинцима (који су били на скупу) у старој школи. Састанку су присуствовали градска секретарка за културу, Ивона Јевтић и градска секретарка за имовинско-правне послове, Славица Савичић, као и наш Бежанинац, Срђан Минић, председник месног одбора СНС, који је уговорио овај састанак. Испред нашег удружења присутни су били Волга Илић, Зоран Матијашевић, Драган Гогић и наш архитекта Светлан Лекић.

Gr skupstina

                                За време састанка: С.Лекић, З.Матијашевић, В.Илић, Л.Томић и С.Минић.

Градска секретарка за имовинско-правне односе, С.Савичић, је добила потребне податке о нашем удружењу и преузела је на себе да пронађе механизме како да се стара школа у Бежанији додели нашем удружењу. Градска секретарка за културу, И.Јевтић, обавестила нас је да је изашао конкурс, који расписује Градски секретаријат за културу и ми смо обећали да ћемо на време поднети нашу пријаву.

iva

                                                                               С.Савичић и И. Јевтић

Овом приликом још једном захваљујемо Луки Томићу, који је са С. Минићем овако брзо одреаговао (организујући овај састанак) на задовољство нас из удружења и свих Бежанинаца.          За разлику од наше матичне општине Нови Београд, која није имала ни елементарног слуха за решавање наших проблема (а који су баш у ингеренцији општинске власти), градска власт је препознала наша настојања да се побољша квалитет живота у Бежанији. Покренуће се са мртве тачке процес гасификације, а посебно нас радује што ће и званично заживети наш храм културе "Бежанија" (у згради старе школе), уз решавање и осталих проблема...

 

У недељу, 28.01.2018. гост нашег удружења био је министар Зоран Ђорђевић. Поред њега били су и: Лука Томић - шеф кабинета градоначелника Београда, Марко Антић - подпредседник општинског одбора СНС, Срђан Минић наш Бежанинац - председник месног одбора СНС, Мирослав Богдановић - директор Градске чистоће и Александар Вучковић из Србија гаса. Председница нашег удружења, Волга Илић, поздравила је госте и изразила задовољство због прве посете једног министра Бежанији. После локалне химне, посвећене Бежанији, коју је отпевао наш Кајгана, она је уручила монографију ("Бежанија у слици и речи") министру, а наш истакнути члан, Фрањо Фабијанец, му је поклонио своје две књиге ("Сећање на сестре Белановић" и "Жртве села Бежанија у светским ратовима"). Онда су, по договору, најпре изнети проблеми испред нашег удружења (З.Матијашевић је говорио о статусу зграде старе школе, Д.Гогић о најстаријем гробљу и В.Илић о партизанском и јеврејском гробљу, као и о гасификацији Бежаније). После овога, грађани су износили своје проблеме (Виноградска улица, Водовод, канализација...). 

Min-1.jpg - 237.34 kB

Најпре је министар Ђорђевић обећао да ће, све што је у ингеренцији града и Владе Србије и његовог министарства (статус старе школе, гробља...) учинити све да се то најповољније реши. Такође, је указао да се многи проблеми не решавају због маћехинског односа општине Нови Београд према Бежанији. Шеф кабинета градоначелника, Томић, је обећао да ће позвати нас из удружења у Скупштину града, да би се направио договор са Пословним простором око преузимања старе школе, као и да ће видети са Републичким заводом за заштиту Споменика културе да се убрза поступак добијања статуса Споменика културе (за зграду старе школе).

 

Захваљујући Стеви Марушићу, члану градске владе и нашем Бежанинцу Срђану Минићу, члану Надзорног одбора АБ "Никола Тесла", у суботу,23.12.2017. почела је реконструкција електричне инсталације у згради старе школе у Бежанији, коју изводи предузеће "Електроизградња".

Elektr Dragisa

Ова зграда, ускоро постаје СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (иначе то је најстарија зграда на Новом БеоградУ), а од скоро је названа храм културе "Бежанија". У њој наше удружење организује многе манифестације (песничке вечери, промоције књига, концерте...). Планирамо да укључимо и ученике основних школа, као и да прораде уметничке радионице.  Аеродром "Никола Тесла" нам је доделио средства за обезбеђење услова за одржавање ових културних догађања, а и многи Бежанинци су узели учешће у уређењу просторија.

 

123 године је прошло од затварања овог гробља, а на њему су сахрањени преци свих бежанијских породица, што је утврђено истраживањима у Историјском архиву Београда. На срамоту свих генерација Бежанинаца, па и нас, али и институција, гробље је било заборављено и напуштено свих ових година. Па ипак (никад није касно) у мају ове године почела је дуго најављивана акција (најпре) рашчишћавања овог запуштеног и девастираног гробља са разрушеним споменицима и тонама ђубрета и отпада и бесправно подигнутих објеката.

Sramn gro

У среду 29.11.2017. захваљујући нашем Бежанинцу Срђану Минићу, уговорен је долазак представника два градска комунална предузећа (Зеленило и Чистоћа) и уз присуство чланова нашег удружења договорен је наставак ових радова. Љубазношћу породице Ђуровић (Љуба, Јека, Добрила) и дозволи да механизација пролази кроз њихово двориште (јер, на жалост, не постоји нормалан прилаз гробљу) акција, на радост свих Бежанинаца, може да се настави.

Foka gro

 

У понедељак, 23.10.2017. у згради старе школе у Бежанији одржан је значајан састанак. Присутни су били: Ивона Јевтић-градски секретар за културу, Саша Влаисављевић-генерални директор аеродрома "Никола Тесла" са својим тимом (Раша Ристивојевић-извршни директор, Петар Јарић-члан Надзорног одбора и Срђан Минић-члан Надзорног одбора), Стево Марушић-члан градске владе, повереник СНС-а за Н. Београд, Немања Ђукић-заменик повереника, општински одборник Димитрије Лазић, Душан Витомировић-директор О.Ш. "М. Ракић"  и Дарко Егер-директор О.Ш. "Књегиња Милица". Састанку су присуствовали чланови нашег удружења: Волга Илић-председник удружења, Драган Гогић-председавајући скупштине удружења, Олгица Башкот, Стева Нешковић, Бранко Стојановић-Грдица, Бане Ковачевић-Ћаленски, Зоран Матијашевић, Слободан Рашковић-Цвек, Мирослав Кокотовић, Којица Белановић, Фрањо Фабијанец, Божидар Јојић...

Sast 23 10

1. Градски секретар за културу, Ивона Јевтић, је подржала наша настојања да ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ и обећала да ће учинити све да се зграда да на чување нашем удружењу, како би могли да организујемо разне манифестације (песничке вечери, академије, уметничке радионице...). Она нам је предложила да ове године учествујемо на Конкурсу који објављује Градски секретаријат за културу.

2. Генерални директор аеродрома "Никола Тесла", Саша Влаисављевић, нас је обавестио да ће нам сутра на наш текући рачун бити уплаћено 300.000 динара. Обећао је и да ће помоћи око обезбеђења услова за организовање поменутих манифестација. Волга Илић му је, у знак захвалности, уручила нашу Монографију.

3. Члан градске владе и повереник СНС-а за Н. Београд, Стево Марушић, је, као што је и обећао, обавестио Електродистрибуцију и ЈКП Водовод да у овој згради обезбеде струју и воду за несметано одвијање активности.

4. Срђан Минић-члан Надзорног одбора Аеродрома "Никола Тесла" нас је обавестио да ће се наставити уређење најстаријег бежанијског гробља.

 

На дан ослобођења Бежаније, 22.10.2017. одржан је парастос (служио га наш свештеник Драган Глумац) и положен венац (нашег удружења) на споменик жртвама логора Сајмиште, као и цвеће. У својим говорима (В. Илић и Д. Глумац) указали су на значај поклоњења сенима жртава као и то да се таква места страдања никад не забораве.

Parastos gro

Наше удружење ће истрајати на томе да се ово стратиште посебно обележи и уреди, како би било видно и доступно суграђанима (јер ни најближи житељи из околних зграда не знају за ово гробље где је уморено преко 8000 логораша).

Овај споменик је свечано откривен пре 66 година (1951.) и на Дан Борца (04.јула) сваке године се ишло на ово гробље. У последње време као да је заборављено (ипак мора се рећи да основне школе "Јован Стерија Поповић" и "Милан Ракић" организују посете овом стратишту).

Part 58Ми из удружења обећавамо да ћемо ову традицију очувати и сваке наредне године ћемо полагати венац и цвеће и давати помен жртвама.

 

У четвртак, 19.10.2017. делегација нашег удружења (Волга Илић, Зоран Матијашевић и Светлан Лекић) боравила је у Републичком заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) и том приликом обавештени су о процедури да зграда старе школе постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ.

Rep yavva

                                                                З. Матијашевић, Г. Митровић и В. Илић

Домаћин у РЗЗЗСК била је, више него љубазна, Др. Гордана Митровић, која је житељка Новог Београда (Нови Београд је изграђен на територији атара села Бежаније) па је тако и имала моралну обавезу да помогне нашем удружењу. Она нас је обавестила да ће елаборат добијен од Градског завода за заштиту споменика културе бити до краја године прослеђен Министарству културе. Ово министарство шаље предлог (елаборат) Сектору за законодавство владе Србије, Министарству за европске интеграције, као и Министарству за финансије. По сагласности ових институција прелог одлази на Владу Србије на коначно усвајање.

Иначе, стручни део елабората ове зграде, грађевинско-архитектонски, (за потребе ЗЗЗСК Београда) урадио је арх. Светлан Лекић. Наше удружење му се овом приликом захваљује на уложеном великом труду, јер се кренуло од нуле (није постојала никаква документација ове зграде). Тај део елабората (без кога није било могуће покренути ову иницијативу) био је уствари поклон нашем удружењу. На овај начин наше удружење је извршило своју моралну и грађанску дужност, јер је урадило све што је било потребно.

zgrada stskole

Када ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то и бежанијска црква), онда ће наше удружење покренути иницијативу да се и зграда мале школе (садашње обданиште) прогласи за културно добро, јер овај локалитет (мала школа, црква, велика школа) просвете и духовног живота староседелаца Бежаније оправдано носи историјско наслеђе.

На време ћемо вас обавестити о одлуци Владе Србије.

 

У суботу, 14.10.2017. у свечаној сали Скупштине града (Стари Двор) одржана је додела признања и уручивање витешког мача "ЗЛАТНИ ВИТЕЗ" заслужним институцијама, уметницима, појединцима, медијима... Ова признања добили су Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, Компаније Телеком и Браћа Карић... У програму су учествовали наши истакнути оперски и драмски уметници, Краљевски витезови и племкиње, Деца принчеви и принцезе...

Vitez dvor 2

Част да присуствују овом свечаном чину имали су и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић, В. Илић и З. Матијашевић).

Том приликом Краљевски ред витезова доделио је и нашем удружењу специјалну повељу за све оно што радимо да би отргли од заборава бурну историју наше Бежаније.

 

У четвртак, 12.10.2017. у Заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) Београда одржана је конференција о културним добрима. Покровитељ је била Скупштина града, а на почетку конференције скупу се, после поздравног говора директорке ЗЗЗСК Оливере Вучковић, обратио Горан Весић градски менаџер.  Обзиром да је зграда старе бежанијске школе пред добијањем статуса СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ (ТАЈ СТАТУС ИМА БЕЖАНИЈСКА ЦРКВА), захваљујући Нади Живковић и Александри Дабижић из ЗЗЗСК, наше удружење је добило позив и тиме било почаствовано да узме учешће на овом значајном скупу. Испред удружења на конференцији су били Волга Илић, Зоран Матијашевић и Светлан Лекић. 

Konf okt

Своја излагања на овој конференцији имали су доктори наука, професори, доценти, историчари уметности, кустоси, научни сарадници истраживачи (из Београда, Ниша, Подгорице, Бања Луке, Косовске Митровице), а у другом делу конференције обратила се и председница нашег удружења, Волга Илић једним надахнутим говором и измамила бурне аплаузе присутних. Она је говорила о томе шта једна група људи-ентузијаста може да уради на локалу као и о последњим активностима удружења, са посебним освртом на статус старе зграде бежанијске школе, најстаријег бежанијског гробља и партизанског гробља.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1525952
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
98
1059
4865
11951
24312
27953
1525952

Forecast Today
312

4.35%
17.83%
5.23%
4.51%
0.21%
67.86%

Vaša IP adresa: 18.218.61.16
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.