Ово спомен гробље се добро одржава, али нема прилазних табли-путоказа, па смо надлежним службама указали на то, како би житељи (поготово новодосељени) знали да се ту налази ово гробље, на коме леже кости око 8000 логораша са Старог сајмишта.  Да видите како је ово гробље заведено у Заводу за заштиту споменика града Београда кликните     ОВДЕ

 

                                                                Panoi

Хоћемо да поставимо паное за изложбу на ограду о.ш. "Милан Ракић", као што већ постоје испред зграде општине Нови Београд (на аутобуској станици)...

 

 

 

   За опширније кликните ОВДЕ

ZZZSK BGD

Бежанијска црква Св. великомученика Георгија има статус Споменика културе, који јој је доделио Завод за заштиту споменика културе Београда 2000. године. ("Сл. гласник РС" бр. 5/00)

До сада је на званичном САЈТУ Завода писало да је црква изграђена 1878. године, што је била грешка, коју смо ми уочили и о томе обавестили Завод.

Пошто смо радећи на Монографији "Бежанија у слици и речи" провели доста времена на истраживању и прикупљању документације по архивама (СПЦ, Историјског архива Београда, као и архиве у С. Митровици, Загребу, Истамбулу...), били смо у прилици да добар део документације и фотографија, у вези бежанијске цркве, пошаљемо Заводу за заштиту споменика културе Београда. На основу те документације Завод је утврдио да је стварна година изградње цркве 1827.

 Као што видите, у писму, поред захвалности на нашем свесрдном залагању на очувању културног наслеђа нашег града, Завод нас обавештава да је наше Спомен обележје, поводом 500 година Бежаније, евидентирано на списку Јавних споменика Општине Нови Београд. 

 

Као што смо вас обавештавали, урадили смо интересантну изложбу на згради старе школе у Бежанији и тиме обавестили институције и ширу јавност да је зграда под посебним Статусом Завода за заштиту споменика културе града Београда (статус ПРЕТХОДНЕ ЗАШТИТЕ). Иначе, то је најстарија зграда на Новом Београду, коју су Бежанинци својим средствима, изградили крајем XIX века. Из те школe, до пресељења у нову школску зграду 1959. године, изашло је 70 генерација Бежанинаца. Прошетајте се Војвођанском улицом и погледајте ову необичну изложбу, а ми вам предлажемо да то учините у вечерњим сатима (зграда осветљена фаровима) .

skica skole

                              Скица школе, део великог елабората

Наш архитекта, рођени Бежанинац, Светлан Лекић (живео у Шорићу, бр.17) урадио је елаборат и предао га , у име нашег удружења, Заводу за заштиту Споменика културе. По посебној процедури, ЗЗЗСК прослеђује Републичком заводу, а онда иде на Владу Србије на усвајање. Очекујемо да ова зграда добије коначан статус СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ (као што га има и бежанијска црква) 

 

Најзад се кренуло са мртве тачке. Градска Скупштина, на својој седници од 26.01.2017. донела је План детаљне регулације за Meрно регулациону станицу (МРС) “Бежанија” чиме су се стекли плански предуслови за реализацију ГАСИФИКАЦИЈЕ Бежаније и околних насеља. У координацији са Србијагасом (љубазношћу пом. ген. директора, господина Милана Здравковића) упућен је допис председнику Скупштине ГО Нови Београд да  у најкраћем року покрене поступак гасификације и да овај деценијски проблем буде коначно уврштен у дневни ред наредне скупштинске седнице.   

Наравно, да ће ова вест обрадовати све Бежанинце и житеље околних насеља.  

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0278183
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
112
147
255
1961
2350
5569
278183

Forecast Today
144

15.65%
17.69%
9.04%
20.06%
0.26%
37.30%

Vaša IP adresa: 54.167.15.6
© 2018 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.