У штампи се појавио новембарски број часописа СУПЕР СЕНИОР са дивном репортажом о Бежанији која одолева вековима. Обавештавамо Бежанинце и оне који су заинтересовани да се часопис може купити на киосцима и кошта 79 динара.

SUPSEN Bez

 

У четвртак, 11.05.2017. Вечерње новости су објавиле чланак под насловом "Уместо руине, културни центар". На пола стране објављен је разговор са председницом удружења, Волгом Илић, као и са истакнутим чланом удружења Браниславом Ковачевићем-Ћаленским.

novosti zm

Уједно је ово била и најава промоције књиге "Алхемија љубави", аутора Драгославе Копривице.

 

У вечерњим Новостима, 13.01.2016. у рубрици "Београдске приче" објављена је репортажа под именом "Нови Београд" као бежанијска кафана. Аутор је новинар Зоран Николић. У овој причи се каже да је Бежанинац Петар Кокотовић имао визију настајања новог града, па је својој кафани, отвореној 1924. године, још тада наденуо име "Нови Београд", па се тако он може сматрати кумом Новог Београда. Кафана се налазила у улици Тошин бунар бр. 244.    kafana kokot

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoran Lj. NikolićУ среду, 19.08.2015. на средњим странама "Вечерњих новости" (рубрика се зове "Београдске приче") објављена је репортажа под именом "Љубав стара пет векова"

Репортажу је направио Зоран Николић, новинар и публициста и аутор више књига о старом Београду.

У поднаслову пише да су "становници Бежаније показали невероватно поштовање према овом делу града...". Аутор репортаже подсећа читаоце да су Бежанинци издали велику Монографију (са преко 400 фотографија, 900 страница, са родословима свих бежанијских породица...), да су открили огроман споменик у част 500 година постојања села, да су покренули иницијативу да се најстарије бежанијско гробље, за које мали број Бежанинаца зна да је постојало, уреди као меморијално. Такође, пише и о бежанијској цркви изграђеној 1827. године, као и о најстаријој згради на Новом Београду, старој школи...

Beog price 19 08 15 Novosti  

Слободан Мандић из Историјског архива Београда овако је прокоментарисао наш САЈТ:

Интернет презентација Удружења Стара Бежанија, која укључује и многе одломке монографије Бежанија у слици и речи представља добар пример бележања локалних трагова прошлости. Изузетна важност оваквих подухвата нарочито лежи у чињеници да су на овај начин презентовани резултати истраживања локалне историје од пресудног значаја за буђење интересовања за истраживање историје код млађих поколења. На овој локацији заинтересовани ће пронаћи обиље детаља и важних сазнања која су до сада била непозната већинској популацији. На пример, посетиоци сајта могу сазнати која је то до данас настарија сачувана зграда на Новом Београду, или да је до 1894. године између парне стране Војвођанске улице и Бежанијске косе постојало гробље, у коме су покопани посмртни остаци предака свих бежанијских породица.

Делови монографије ''Бежанија у слици у речи'' укључени у интернет презентацију покривају теме попут бежанијске школе и просвете, о спорту и фудбалу, културно-забавном животу, истакнутим Бежанинцима и познатим личностима, биографијама и родословима, фото-албуимима...Нарочито треба истаћи да су аутори монографије у потрази за исцрпним сазнањима о прошлости овог дела Београда користили и изворну архивску грађу, што је неопходан услов за померање видика у истраживању било које теме о прошлости.

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1500276
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
481
696
4837
8439
26589
28814
1500276

Forecast Today
888

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.08%

Vaša IP adresa: 44.221.83.121
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.