У суботу, 17.06.2017. у Народном позоришту у Београду промовисана је монографија посвећена великану оперске уметности, оперској диви Гордани Јевтовић Минов. Аутор монографије је проф. Владимир Јовановић.

prija goca

Више од две деценије Гордана Јевтовић Минов певала је улогу Розине у Росинијевом “Севиљском берберину”. У тој представи наступила је 103 пута, док је улогу Виолете у “Травијати” извела на сцени 97 пута. Одиграла је 59 представа певајући улогу Аделе у Штраусовом “Слепом мишу”, а нешто мање, 50 пута, певала је Ђилду у Вердијевом “Риголету”.
Остала је запамћена по великом броју улога у операма домаћих аутора као што су Коњевићева “Коштана”, Рајичићева “Симонида” или Ваудина “Јежева кућица”. Преминула је у Београду 08.07.2007.

У препуној великој сали Народног позоришта међу гостима су биле примадоне Радмила Бакочевић, Милка Стојановић, Бисерка Цвејић... а част да буду присутни на овој изузетној манифестацији имали су, (по позиву) и чланови удружења "Стара Бежанија" (В. Илић, С. Илић, Ј. Матијашевић, З. Матијашевић, Д. Копривица, В. Марковић, Б. Марковић, С. Лекић, Б. Стојановић, С Радовановић, Др. М. Срећковић. Ј. Шиканић...)

 

У четвртак, 11.05.2017. одржана је промоција ове књиге, аутора Драгославе Копривице, у необичном амбијенту разрушене зграде старе школе. Ми, из удружења, данима смо уређивали овај простор (чишћење, прање, постављање инсталација, изложбе, озвучења ...) и побрали симпатије и дивљење за уложен труд и организацију. Просторије су биле мале да приме бројну публику, па је већи део њих стајао. Али, сви заједно смо уживали у овој дивној манифестацији.

Goga pes

                     Чланак у "Вечерњим новостима" и фото са промоције

Учествовали су: Јелена Јовановић-Жигон, Конзул Републике Кубе Мелбароса, Др Дејан Лучић, Др. Милан Младеновић, Весна Пешић, Бане Остојић-Ексер и хор о.ш. "Милан Ракић" под управом проф. Душице Благојевић, а Волга Илић, Зоран Матијашевић и Божа Јојић веома успешно су представили своје удружење, као и историјат зграде старе школе.

Већ деценијама, овако нешто није приређено и виђено у Бежанији (јер није постојао адекватан простор) и због тога ће удружење учинити све да овај догађај не остане усамљен. Постоје многе идеје и врло брзо ћемо одабрати неку (на пр. Вече поезије Бране Петровића, великог српског песника и прерано преминулог песника Милана Лалића).

Показало се да је ова стара зграда (најстарија на Новом Београду) идеалан простор (у периоду пролеће-јесен, кад није хладно) за овакве манифестације.

 

У  четвртак, 26.04.2017. у дивном амбијенту (двориште  школе "Милан Ракић") приређено је вече поезије под називом "ПОЕЗИЈА ПОД ПЛАТАНИМА". Гост вечери био је бард београдскг глумишта, Тома Курузовић, који је  рецитовао стихове  Б. Ћопића и своје.

Pesnicko vece

                                                Публика је уживала

Али  звезде вечери  били су  ученици школе-домаћина "Милан Ракић" и  гости-ученици школа "Јован. Ст. Поповић", "Влада Обрадовић-Камени", "Кнегиња Милица"... као и гости школе из Земуна. Публика је била одушевљена наступом рецитатора, од којих ће сигурно неки од њих постати једног дана  драмски уметници. Аплаузе је добио и хор школе "Милан Ракић" под диригентском палицом проф. Марије Гаљевић.

На овој дивној приредби међу гостима били смо и ми из удружења (Волга Илић, сестре Пророкове Љиља и Ана, Олгица Башкот, З. Матијашевић, Фрања и Зага Фабијанец).

 

У петак, 25.11.2016. у ОШ "Милан Ракић" промовисане су књиге аутора Фрање Фабијанеца. Домаћин ове манифестације је био Душан Витомировић директор школе.

У првој књизи "Жртве села Бежанија у светским ратовима" , аутор Фрањо Фабијанец је, пре свега, допринео да се разјасне недоумице о броју жртава и понудио најпотпунији списак страдалих Бежанинаца у оба светска рата. Друга књига "Сећање на сестре Вуковић" говори о Бежанинкама, које су страдале у усташком концентрационом логору Јасеновац. У многим изворима оне се појављују са различитим презименима (Белановић - по мајци, Вуковић - по оцу, као и под презименом Живановић - код једне од сестра - Анђелке). Аутор је неуморним трагањем успео да до краја истражи њихов живот и страдање.

Dusica 1

На слици:  Душица Благојевић професор књижевности, Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида, Фрањо Фабијанец аутор и Волга Илић председник "Стара Бежанија"

Промоцију је отворила Душица Благојевић професор књижевности, иначе модератор ове свечаности, а о књизи и аутору, бираним речима, говорили су Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида и Волга Илић председник удружења "Стара Бежанија". 

Dusica 2 zm

Видно емотиван и срећан због присуства бројне публике (били су и ученици старијих разреда), аутор Фрањо Фабијанец је на крају свог излагања рекао да се нада да ће ове књиге подстаћи нова поколења на размишљање о томе како се воли своја домовина.

О аутору: Фрањо Фабијанец (1946) рођен је у Соколовцу, оппштина Дарувар, где је завршио основну школу, а затим као питомац-пилот летео на школским авионима РВ и ПВО. По завршеној Ваздухопловној војној академији, службовао је у гарнизонима у Земуну, Краљеву и Београду. У чину пуковника пензионисан је 1993. године. Већ 40 година живи са породицом у Бежанији (Блок 62). Фрањо је истакнути члан нашег удружења и несебично учествује у свим нашим манифестацијама, а својим истраживачким радом и прикупљањем података за монографију "Бежанија у слици и речи" (чији је коаутор) дао је немерљив допринос и тиме задужио Бежанију и Бежанинце. 

 

maksi

21.априла 2015. године одржана је промоција књиге "Краљ Милан и лејди Черчил" у кући културе на Теразијама.

Аутор ове књиге је госпођа Драгослава Копривица, која живи на Бежанијској Коси, а нама Бежанинцима је позната као рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи".

Да погледате репортажу са ове промоције кликните ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0267480
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
77
106
351
1085
2240
5033
267480

Forecast Today
288

15.71%
17.34%
9.10%
20.74%
0.27%
36.84%

Vaša IP adresa: 54.224.247.42
© 2018 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.