По обећању, наше удружење наставља са организацијом културних манифестација. Недавно је био концерт Владе Канића, позориште "Хлеб театар.... а у петак, 09.02.2018. у згради старе школе (храм културе "Бежанија") у гостима нам је био Радивој Прокопљевић-Прока, најпознатији сремски песник. Поред њега у програму су учествовали и Бошко Маринковић и Милан Кајалић-Кајгана. Своје песме говорили су и млади песници Лука Јојић и Теодора Благојевић.

LLuka

У препуној сали публика је заиста уживала слушајући Прокине песме, Бошкове афоризме, као и младе песнике Луку и Теодору. Прока, који је као гимназијалац живео у Бежанији, па га ми сматрамо и бежанијским песником, одушевио је све присутне (посебно Бежанинце). Кајгана је разгалио публику својим композицијама и текстовима. Прокини другови (Ики, Бобан, Вишко и Зоки) из Земунске гимназије надахнуто су говорили о њему, а посебно Ики (Слободан Илић), који је у публици побудио велике емоције.

Да погледате приказ о учесницима програма, као и албум са ове дивне вечери, кликните ......ОВДЕ

 

 

У недељу, 05.11.2017. одржано Песничко вече посвећено нашем Бежанинцу Милану Лалићу (1947-1991) песнику и филозофу. Ово вече поезије одржано је у необичном амбијенту - у разрушеној згради старе бежанијске школе, од скоро названој ХРАМ КУЛТУРЕ "БЕЖАНИЈА". Сала је била мала да прими све госте, па је коришћена и друга просторија (где је било озвучење)

Pra mil

Да погледате албум са ове дивне вечери кликните .........ОВДЕ

Захваљујући нашем удружењу, као и Градском и Републичком заводу, зграда старе бежанијске школе ће ускоро постати СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то и наша црква Св. Георгија)

 

У уторак 26.09.2017. наш истакнути члан Фрањо Фабијанец, пуковник у пензији, имао је промоцију своје Монографије.

Franja fab

                                                     Снимак са промоције у Дому ваздухопловства у Земуну

Ова веома лепо уређена књига, са око 400 страна, стотинама фотографија и докумената, отргла је од заборава овај школски центар - бисер у мозаику структуре војног ваздухопловства, као и хиљаде питомаца који су се школовали у њему. Књига је посвећена свим начелницима, командирима, командантима, старешинама, професорима, инструкторима, војним и цивилним лицима, свим питомцима, који поникоше у ВШЦ Краљево и уградише себе у изградњу, развој и одбрану отаџбине.

Испред нашег удружења промоцији су присуствовали Волга Илић, Миленко Кајалић, Бане Ковачевић-Ћаленски, Зоран Матијашевић, Драгослава Копривица, Божидар Јојић и Драган Гогић.

 

У суботу, 17.06.2017. у Народном позоришту у Београду промовисана је монографија посвећена великану оперске уметности, оперској диви Гордани Јевтовић Минов. Аутор монографије је проф. Владимир Јовановић.

prija goca

Више од две деценије Гордана Јевтовић Минов певала је улогу Розине у Росинијевом “Севиљском берберину”. У тој представи наступила је 103 пута, док је улогу Виолете у “Травијати” извела на сцени 97 пута. Одиграла је 59 представа певајући улогу Аделе у Штраусовом “Слепом мишу”, а нешто мање, 50 пута, певала је Ђилду у Вердијевом “Риголету”.
Остала је запамћена по великом броју улога у операма домаћих аутора као што су Коњевићева “Коштана”, Рајичићева “Симонида” или Ваудина “Јежева кућица”. Преминула је у Београду 08.07.2007.

У препуној великој сали Народног позоришта међу гостима су биле примадоне Радмила Бакочевић, Милка Стојановић, Бисерка Цвејић... а част да буду присутни на овој изузетној манифестацији имали су, (по позиву) и чланови удружења "Стара Бежанија" (В. Илић, С. Илић, Ј. Матијашевић, З. Матијашевић, Д. Копривица, В. Марковић, Б. Марковић, С. Лекић, Б. Стојановић, С Радовановић, Др. М. Срећковић. Ј. Шиканић...)

 

У четвртак, 11.05.2017. одржана је промоција ове књиге, аутора Драгославе Копривице, у необичном амбијенту разрушене зграде старе школе. Ми, из удружења, данима смо уређивали овај простор (чишћење, прање, постављање инсталација, изложбе, озвучења ...) и побрали симпатије и дивљење за уложен труд и организацију. Просторије су биле мале да приме бројну публику, па је већи део њих стајао. Али, сви заједно смо уживали у овој дивној манифестацији.

Goga pes

                     Чланак у "Вечерњим новостима" и фото са промоције

Учествовали су: Јелена Јовановић-Жигон, Конзул Републике Кубе Мелбароса, Др Дејан Лучић, Др. Милан Младеновић, Весна Пешић, Бане Остојић-Ексер и хор о.ш. "Милан Ракић" под управом проф. Душице Благојевић, а Волга Илић, Зоран Матијашевић и Божа Јојић веома успешно су представили своје удружење, као и историјат зграде старе школе.

Већ деценијама, овако нешто није приређено и виђено у Бежанији (јер није постојао адекватан простор) и због тога ће удружење учинити све да овај догађај не остане усамљен. Постоје многе идеје и врло брзо ћемо одабрати неку (на пр. Вече поезије Бране Петровића, великог српског песника и прерано преминулог песника Милана Лалића).

Показало се да је ова стара зграда (најстарија на Новом Београду) идеалан простор (у периоду пролеће-јесен, кад није хладно) за овакве манифестације.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1500202
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
407
696
4763
8439
26515
28814
1500202

Forecast Today
840

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.08%

Vaša IP adresa: 3.80.164.96
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.