У оквиру пројекта "Два века културног наслеђа Бежаније", чији је покровитељ град Београд (градска управа, секретаријат за културу), у суботу, 15.09.2018. у храму културе "Бежанија" одржана је радионица хорског певања. Ову радионицу води проф. Марија Гаљевић из О.Ш. "Милан Ракић" а учествују ђаци ове школе и гости.

Mar galjevic ZM                                Проф. Марија Гаљевић отвара радионицу хорског певања

 

У понедељак, 21.05.2018. одржан је концерт ренесансног певања у нашем храму културе. Гледаоци-слушаоци су уживали у лепом амбијенту (сала за концерте скоро реновирана) и дивним песмама у извођењу младих певача Радионице Ренесансног Певања. Учествовао је и ансамбл "VisAntiqua". На програму су биле песме и мелодије из XV i XVI века. Ову радионицу води Војка Ђорђевић-солиста хора РТС, која је 15 година радила као професор певања у музичкој школи "Јосип Славенски".

renesИначе, циљ ове радионице је да се полазници забаве, растерете свакодневнице, науче нешто ново и тако садржајно проведу своје слободно време.

Да погледате албум са овог занимљивог и успешног концерта кликните  .... ОВДЕ

 

У петак, 15.12.2017. одржан је концерт Владе Канића и Земунских тамбураша. Ово дивно вече шансона одржано је у необичном амбијенту - у разрушеној згради старе бежанијске школе, од скоро названој ХРАМ КУЛТУРЕ "БЕЖАНИЈА". Бројни чланови нашег удружења данима су  радили на обезбеђењу услова (уградња врата, стакала на прозорима, активирање воде, струје, тоалета...) за одржавање ове лепе манифестације. Простор у коме је одржан концерт (бивша учионица) био је мали да прими све госте, па је коришћена још једна бивша учионица (где је било постављено озвучење).

Vlada 1

На почетку концерта Влада Канић je разгалио, пре свега Бежанинце, песмом "Има један кућерак у Срему", јер је ова носталгична песма настала као  подсећање на виноград и кућерак (Владиног оца) ул. Виноградској у Бежанији, а о томе нам је Влада испричао следеће: У том винограду окупљали су се очеви пријатељи а седело се за дугим лименим столом испод перголе од грожђа и певало. И чаша по чаша, како то обично бива после неколко шприцера, неко би и заплакао. Отац би тада рекао: Немој душо ту да плачеш, да нам квариш расположење. Иди доле у кућерак, тамо сам направио салон за плакање". Била је то једна кућица од блата у коју је отац ставио шест седишта из неког старог аутобуса. Е, ту се седело и плакало.

И наш легендарни Миле Кајалић отпевао је незваничну бежанијску химну "На Галовици гуске беле..." и побудио емоције Бежанинаца. У наставку концерта Влада Канић нам је подарио своје ауторске композиције и прегршт емоција и тако подсетио на давна времена и вредности које су запостављене у поплави распојасаног кича и шунда. По завршетку концерта, по традицији, организовали смо игранку, која је трајала до поноћи.

Ples kan

Да погледате албум са ове дивне вечери кликните.......... ОВДЕ


У петак 21.10.2016. обележен је дан школе и дан ослобођења Бежаније. О.Ш. "Јован стерија Поповић" траје преко 120 година, а у садашњој згради је од 1959. године. Пре тога школа се налазила у згради (изграђеној 1892 године и има статус заштите као културно добро), која се налази уз саму бежанијску цркву.
Овој дивној манифестацији присуствовали су бројни гости међу којима је била и делегација удружења "Срара Бежанија". (Волга Илић, Драган Гогић, Зоран Матијашевић. Олгица Башкот, Божидар Јојић и Драгослава Копивица, рецензент наше монографије)
sterijaПо приказаном програму школа је доказала да са правом носи име српског Молијера.
 

IMG 0011Поводом 71-годишњице ослобођења Бежаније, 10-годишњице удружења "Стара Бежанија" и 200 година од Другог српског устанка у среду, 21.10.2015. оржана je Свечана Академија у Дому Културе Студентски Град.

На почетку богатог културно-уметничког програма хор основне школе "Милан Ракић" отпевао је државну химну и химну Бежаније (композитор и диригент проф. Марија Гаљевић). У програму су  учествовали ученици основних школа: "Милан Ракић", "Јован Стерија Поповић", "Младост" и "20 октобар", као и КУД "Нови Београд" Високе туристичке школе, глумице Ивана Дудић и Бранкица Себастијановић, које су рецитовале песме Мике Антића, Бране Петровића и Милана Лалића. Глумац Милан Танкосић, глумио је кнеза Михајла а Максим Илић принца Милана (будућег краља Србије). Кнеза Милоша глумио је ученик основне школе "Младост" Огњен Рајковић. Певали су кантаутори Бане Остојић - ексер и Милан Кајалић - Кајгана. Сремачки песник Радивој Прокопљевић-Прока казивао је своје песме. Ирина Суботић, из Руме, свирала је на флаути уз клавирску пратњу Маје Жмукић, а ученици основне школе "Милан Ракић" на виолини Ангелина Гаљевић и гитари Петар Бабић. Такође, на гитарама су свирали и ученици основне школе "20 октобар" Реља Милекић и Филип Живковић. Хор основне школе "Младост" под диригентском палицом проф. Љиљане Кувељић певао је песме "Ој Србијо, мила мати" и "Востани Сербије". Учествовао је и фолклорни ансамбл "Талија" из основне школе "Младост".

У оквиру програма уприличена је и промоција књиге "Краљ Милан и лејди Черчил" (аутора Драгославе Копривице).

 Ако желите да погледате како је то изгледало, кликните ОВДЕ 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0278466
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
143
252
538
1961
2633
5569
278466

Forecast Today
216

15.65%
17.68%
9.04%
20.04%
0.26%
37.33%

Vaša IP adresa: 54.82.10.219
© 2018 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.