• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
 

У недељу, 12.08.2018. ФК "Бежанија" је одиграо утакмицу са новајлијом, солидном крушевачком екипом ФК "Трајал" и обрадовао љубитеље фудбала у Бежанији, јер је победа припала домаћинима. Бежанинци су повели почетком другог полувремена голом Радовановића, који је пред крај утакмице постигао и други гол, из једанаестерца, и тако обезбедио победу на старту првенства Прве фудбалске лиге Србије.

vranje 3                                           У гро плану: Ветерани ФК "Бежанија" (архивски снимак)

И поред паклене врућине и ТВ преноса из Енглеске (Арсенал - Манчестер Сити), навијачи, Бежанинци, ветерани... очигледно жељни лепог фудбала на стадиону крај цркве (CHURCH PARK STADIUM), окупили су се у солидном броју и аплаузима поздравили своје љубимце.

У овој сезони сви очекујемо да наши фудбалери играју добар фудбал и да покушају да се пласирају у највиши ранг, како бисмо идуће године у Бежанији гледали Партизан, Звезду... И већ у следећем колу Бежанинци гостују у Земуну, где ће играти са фудбалерима ФК "Телеоптик" (филијалом ФК "Партизан"), па позивамо навијаче да дођу на ову занимљиву утакмицу.

Иначе, Ф.К. "Бежанија" се ближи стогодишњици постојања, јер је од оснивања прошло 97 година.

 

Пре неки дан појавиле се, после 48 година од затварања бежанијског биоскопа, две столице. На ову вест, Интернет (SMS i Facebook) се "запалио". Тај биоскоп је био култно место за Бежанинце, место за окупљања, дружења, едукације.. У биоскопу је било 18 редова и само последњи ред је био уздигнут (па се филм гледао несметано), а важније је било што је у том реду могао да "падне" први пољубац (или бар да се девојка држи за руку)...

STOLICE

Ево шта је написао наш Драган Гогић кад је чуо да су пронађене столице: "Столице из одавно срушеног биоскопа. Толико сам у њему одгледао филмова, да сам бар на једној од њих седео. Наравно у одабраном друштву". Наша Аница Тодоровић-Пророк:"Јаој, како сам ганута, за трен сам се вратила у детињство..."  Наша Душанка Лалић: "... имају непроцењиву вредност. Ко је то сачувао, свака му част"

Наравно да ћемо открити ко је то сачувао. Бежанинац, Петар Тривић (1948-2008) је после рушења биоскопа, са гомиле одбачених столица, узео ове две столице и однео их на таван своје куће у Шорићу. Касније их је пренео у нову кућу на Бежанијској коси и добром вољом његовог сина Бранислава (1974) ове столице ће красити наш храм културе у Војвођанској 68.


Наше удружење одржало је приредбу у Дому Бежанијска коса (у оквиру Геронтолошког центра) у уторак 31.07.2018.

dom

Том приликом Волга Илић, председница удружења, топлим речима поздравила је присутне и упознала их са активностима удружења, а онда је приказан филм о Бежанији "500 година Бежаније" и представљена наша Монографија "Бежанија у слици и речи". У програму су учествовали Радивој Прокопљевић-Прока, сремачки песник, Милан Кајалић-Кајгана и Бошко Маринковић-афористичар.Наравно, ту су били и аутори Монографије (Зоран Матијашевић, Фрањо Фабијанец, Бане Ковачевић и Божидар Јојић), као и рецензент Драгослава Копривица, књижевница и велики пријатељ нашег удружења,

Приредба је била добро посећена и публика је аплаузима пропратила, пре свега, наш документарни филм, али и Прокине песме, Бошкове афоризме и певање нашег Милета Кајгане.

 

У згради старе школе (наш храм кутуре) поставили смо банер са донаторима, који су нам помогли средствима за реновирање простора и куповину потребних ствари (озвучење, столице, ел. инсталација, грејна тела, пројектор, миксер...)

 don hram

Ово је била наша обавеза (по уговорима о донацији) да на видно место истакнемо банер и увек ћемо га постављати кад је нека манифестација у храму културе.

 

У уторак, 03.07.2018. отворена је изложба ЦРКВЕНА ПОРТА У ВРАНИЋУ, аутора Наде Живковић из Завода за заштиту споменика културе града Београда. Ми из нашег удружења (Волга Илић, Светлан Лекић и Зоран Матијашевић) имали смо част да добијемо позивнице. На отварању су били: сестре Кајалић (Гордана Живковић и Душанка Павковић), Миленко и Саша Кајалић, Соња Илић и Зага Микић...

Izl Nada

Аутор изложбе Нада Живковић је велики пријатељ нашег удружења и од првог нашег сусрета подржава све акције удружења. Захваљујући управо њој зграда старе школе је добила статус Културног Добра, а ускоро ће постати и Споменик Културе.

Договорено је да се ова изложба ускоро приреди и у нашем Храму културе.

 

Ових дана су на текући (буџетски) рачун нашег удружења уплаћена средства, која су добијена на конкурсу градског секретаријата за културу за пројекат из области заштите, очувања и управљања културним наслеђем. Овај комплексни пројекат, чији је назив "Два века културног наслеђа Бежаније", обухватио је прославу сеоске славе Духови, изложбе, песничке вечери, промоције књига, позоришне представе, мини концерте, уметничке радионице, свечане академије...

u Gelatu                                 Са једног од састанака тима, који је радио на припреми ПРОЈЕКТА

Главни посао у реализацији овог пројекта урадила је екипа на на челу са Сузаном Поњавић, историчарем уметности: Марија Гаљевић, професор Музичке културе, Душица Благојевић, професор мкњижевности и Драган Гогић (дипл инг), председавајући Скупштине нашег удружења. (Сузана Поњавић је председник удружења "Пријатељи деце Новог Београда", са којим је наше удружење потписало уговор о партнерству).

Предвиђена је куповина електричног клавира, како би могли да се реализују мини концерти (предвиђени пројектом), а ускоро ћемо комплетирати и озвучење у обе велике просторије нашег Храма Културе. Очекујемо да се ураде завршни радови на електричној инсталацији/ расвети и да се заврши фасада (улепшавање) ове зграде... уз напомену да смо све радове на реконструкцији (поред радника АБ "Никола Тесла", који су увели воду и урадили санитарне просторије) урадили сами (волонтерски).

 

Povelja jun 18

 У суботу и недељу, 16/17. јуна 2018. били смо на предивном излету. Посетили смо мистериозну планину РТАЊ, а имали смо више него љубазне и гостопримљиве домаћине Милену и пра Милана од Лужице и екипу вредних момака. Они су (као што смо ми "освојили" наш ХРАМ КУЛТУРЕ у Бежанији) ушли у бивши Соколски дом и за кратко време урадили доста на уређењу тог простора.

Ови велики подухвати (наш и њихов) учинили су то да смо се ми побратимили управо у Соколском дому (наше удружење и удружење "Ртањ добре наде").

У некадашњој свечаној сали Соколског дома (који се сада уређује) домаћини су нам припремили топлу добродошлицу, а пра Милан од Лужице, који је иначе докторирао на Сорбони, је на себи својствен начин, поздравио присутне. У програму, који је специјално овом приликом за нас приређен, учествовали су песници из Зајечара, оперски певач (у пензији) Зоран Јовановић ... а са наше стране Миле Кајгана је отпевао бежанијску незваничну химну и химну ФК "Бежанија", а Олгица нам је рецитовала чувену песму о Сланини (сремачког песника Проке).

Током викенда посетили смо Бољевац и њихову туристичку организацију, који су нас путем својих водича упознали са бурном прошлошћу овог краја у коме се одиграла и чувена Тимочка буна. Посетили смо и Лазареву пећину.

Због временских услова нисмо организовали одлазак на врх РТЊА, али ћемо се вратити на ту планину и попети се на њен врх Шиљак.

Ако желите да погледате албум са излета кликните ........... ОВДЕ

 

Нема одмора. Настављамо са уређењем нашег храма културе. Многи Бежанинци су узели учешће у реновирању ове зграде старе школе. Волга, Зоки, Фрања, Олгица, Јаца (на сликама), Нада, Мирослав, Бане, Моца, Цвек, Драга, сестре Пророкове, Жикица, Душанка, Соња, Стева... (извињавамо се ако је неко случајно изостављен) данима раде волонтерски и ових дана почели смо фарбање подова (фарба добијена на поклон од фирме ЈУБ-Шимановци).

farbanje

Ускоро ћемо почети и уређење спољне фасаде зграде.

 

У петак, 01.06.2018. на дружењу, поводом успешне прославе сеоске славе ДУХОВИ, додељене су захвалнице сетрама Пророковим, Банету Ћаленском и Фрањи Фабијанецу.

Priznanja 18                               На слици лауреати:       сестре Пророкове, Фрањо и Бане са Волгом и Зораном

Ове захвалнице дошле су у праве руке, јер су сестре Пророкове од првог дана међу најактивнијим члановима удружења. Бане Ковачевић-Ћаленски  је човек, који нам је дао и свој простор и средства и алате.... човек, без кога не би ни приближно урадили зацртано, као и Фрањо Фабијанец, који се посебно истакао у реновирању нашег храма културе.

 

У недељу, 27.05. 2018. и понедељак, 28.05.2018. Бежанинци су прославили сеоску славу ДУХОВИ. Овогодишњи домаћин славе је Милан Матковић са супругом Марином. Славље је почело Светом Литургијом у храму Св. Ђорђа, настављено Свечаном Литијом, а по подне на стадиону ФК "Бежанија" одиграна је утакмица између ОШ "Милан Ракић" и "Јован Ст. Поповић" у оквиру Меморијала Бошка Шљивара Тенте.

duh 18                     Света Лутургија                                Свечана Литија                               Химна ФК "Бежанија"

После одигране утакмице, у којој су победили фудбалери ОШ "Јован Ст. Поповић", уследио је културно уметнички програм у коме су учествовали хор ОШ "Милан Ракић" и КУД "Нови Београд"

kud 18

После приредбе, у просторијама ФК "Бежанија" покровитељ Меморијала Бошка Шљивара Тенте и домаћин клупске славе, Жељко Лекић, са свештеником Андријом Вукчевићем, члановима Управе клуба и легендама ФК, ломио је колач...

slavaFK 18                                                                         У просторијама клуба - у трофејној сали

На други дан славе, домаћини (Матковићи)су приредили Свечсни Ручак за 140 гостију.

Да погледате велики албум са ове прославе   кликните ....ОВДЕ

 

У среду, 16.05.2018. били смо (Волга Илић и Зоран Матијашевић) у посети фабрици боја JUB Шимановци. Били смо примљени код генералног директора Владана Миловановића коме смо предали захвалницу нашег удружења и Монографију "Бежанија у слици и речи".

JUB Zaga                                                   Испред фабрике у Шимановцима - са тех директором З. Микић

Технички директор - Загорка Микић нас је провела кроз фабрику и упознала нас са процесом производње, а том приликом нам је уручена донација - боја за фарбање пода зграде старе школе, уз напомену да смо претходно већ добили боје и прајмере за фарбање зидова.

 

У уторак, 15.05.2018. омогућен је разговор са функционерима (Ивица Којић - шеф кабинета председника републике, Лука Томић - шеф кабинета градоначелника Београда и Верица Лазић - задужена за здравство) о свим проблемима, који тиште грађане. И представници нашег удружења (Волга Илић, Олгица Башкот, Раде Кокановић, Зоран Матијашевић...) имали су прилику да поставе питања везана за удружење, али и она питања, која се односе на свакодневни живот.

Vol Olg                                                                       Волга и Олгица у разговору са функционерима

Тако је Волга Илић инсистирала да се што пре реши начин финансирања (коришћења) зграде старе школе, као и питање гасификације Бежаније. Олгица Башкот је разговарала у вези пренамене земљишта (јер се сад њихова земља води као зелена површина, а не као грађевинско земљиште, како је било). Раде Кокановић је изнео проблем Градског зеленила и лошег одржавања зелених површина...

 

У уторак 08.05.2018. одржан је веома важан састанак нашег удружења на коме су узели учешће: наш Бежанинац (који је и уприличио овај састанак) Срђан Минић, члан НО Аеродрома "Никола Тесла", Волга Илић и Зоран Матијашевић испред нашег удружења и члан градске владе Стево Марушић.

stevo                                                                   На слици: Стево Марушић, Срђан Минић и Волга Илић

На састанку је главна тема била зграда старе бежанијске школе, јер нам је "Пословни простор" града Београда понудио уговор о закупу. Обзиром да смо ми непрофитна организација и да све што организујемо нема комерцијални карактер, Стево Марушић ће предложити градској влади да се донесе одлука по којој би наше удружење било ослобођено плаћања закупа ове зграде. Такође је било речи о предтојећој сеоској слави ДУХОВИ и договорено је да градско зеленило и чистоћа уреде кружни ток где се налази Спомен обележје, као и руту куда пролази Литија. Што се тиче најстаријег гробља у Бежанији убрзаће се процес легализације (по хитном поступку ће се решити да се не легализује бесправно подигнути објекат на том гробљу), како би се уклонила бесправно изграђена зграда.

 

У храму културе "Бежанија" ускоро ће бити постављено "профи" озвучење, захваљујући донацији аеродрома "Никола Тесла".

Bekser zm                Соња Илић и Милан Кљун        Бане Остојић-Бане ексер и Максимови (Игор и Петар)

09.04.2018. је извршена проба, коју су извели рокер Бане Остојић, велики пријатељ нашег удружења и врхунски тон мајстор  Милан Кљун. Када буде, после молерско-фарбарских послова,  постаљено озвучење, Соња Илић ће бити главни оператор.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0257376
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
107
179
449
3738
8206
9217
257376

Forecast Today
120

15.68%
17.09%
8.98%
21.51%
0.28%
36.47%

Vaša IP adresa: 54.80.87.62
© 2018 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.