• autori
 • deca
 • fijakeristi
 • fudbal
 • Maksimovi 001
 • vrbica
 • spomenik
 • Fudbal 100 god
 • Slava 2013
 

Драги Бежанинци, драги наши посетиоци и пратиоци,

 

Изузетно смо поносни што са вама можемо да поделимо вест да је оборен још један рекорд посета нашег сајта!

 

У четвртак, 29. марта 2024. године наш сајт је избројао МИЛИОН И ПЕТСТО ХИЉАДИТУ ПОСЕТУ од свог настанка.

 

Тог дана је било укупно 792 посетe и тиме остварено 1.500.595 посета икада!

 

milion ipo

 

Овим се поново потврђује стални узлазни тренд посећености нашег сајта WWW.STARABEZANIJA.RS јер смо до првог милиона посета дошли за седам година (фебруар 2015 - март 2022), а до милион и по посета за свега две године (март 2022 - март 2024).   

 

ХВАЛА ВАМ НА ИЗУЗЕТНОМ ПОВЕРЕЊУ И ПОДРШЦИ КОЈА НАС ХРАБРИ, МОТИВИШЕ И ОБАВЕЗУЈЕ.

У понедељак 18. марта, на трибини у сали 1 Градске општине Нови Београд најављено је да први радови на гасификацији Новог Београда крећу за месец дана, постављањем челичних цеви од Сурчина ка Лединама. До тада ће екипе представника општине Нови Београд и „Србијагаса“ обићи свакo домаћинство, информисати грађане о овом важном инфраструктурном пројекту и евидентирати број заинтересованих.

Трибини у Општини коју смо најавили присуствовали су грађани Бежанијске Косе, Старе Бежаније, као и Ледина. Прве гасне прикључке пре нове грејне сезоне  добиће власници објекта на Лединама, који се граниче са Сурчином, с обзиром да се гасоводна мрежа шири из правца Сурчина, који је гасификован пре више година. Остатак Ледина, као и становници Бежаније прикључиваће се фазно према динамици радова. 

DSC 6183 scaled

Трибину је отворио председник општине Бојан Бован, а информације о почетку изградње гасовода у име „Србијагаса“ пренели су извршни директор ове компаније за Београд Милан Здравковић, затим Горан Зирић, оперативно задужен за реализацију изградње трасе на Новом Београду, као и Будимир Миленковић који је на тибини говорио у име извођача радова, фирме ДМ „Инвест“.

Према речима председника Бована, Општина је преузела обавезу информињања грађана што је од велике важности, посебно за насеље Ледине, где има највише домаћинстава, а тиме и појединачних прикључака, док су за становнике Бежаније, уз помоћ Удружња „Стара Бежанија“, већ организоване две трибине које су одржане у удружењу 9. октобра и 29. новембра прошле године.

Заинтересовани грађани потписују предуговор са "Србијагасом" и уз једнократну уплату од 6.400,80 динара, остварују право да се на гасовод прикључе по повлаћеним условима -  по цени сниженој  за 20% (780 евра) уз плаћање на 36 рата, односно, да остваре попуст од 20 одсто на цену прикључка и касније, након што гасовод прође кроз њихову улицу, уколико нису спремни да гасни прикључак уведу већ сада, приликом изградње гасоводне мреже.

Наведена цена важи за стандардни прикључак за домаћинство, док ће у понуди бити и јачи прикључак, препоручен за домаћинства грејане површине преко 150 м2. У цену је укључено и постављање мерно-регулационог прикључка за домаћинство, као довод гасовода за домаћинство у дужини од 20 м од трасе уличне мреже. Уколико је објекат потрошача од уличне мреже удаљен више од 20 м, доплата је 3.000,00 динара по метру.

DSC 6184

Укупна траса гасовода на Новом Београду обухвата 25 километара челичног магистралног гасовода и 80 километара такозваног пластичног, дистирбутивног, као и изградњу три мерно-регулационе јединице.Многа питања која су грађани постављали на трибини, односила су су се на конкретне ситуације на терену, као што је случај постојања више власника станова у једном објекту или сувласничког односа на парцели на којој се поставља цев од прикључка до куће. Ова, као и већина одговора на друга питања власничких односа грађани добијају у упутству које им се доставља пре потписивања уговора са „Србијагасом“. Сви заинтересовани грађани могу исказати интересовање за гасификацију, и добити одговор на ддоатна питања путем имејл адресе:

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 

У понедељак, 18. марта 2024. године, у Сали 1 Општине Нови Београд, са почетком од 18 часова, одржаће се нова трибина за заинтересоване грађане, посвећена актуелној теми гасификације наше општине.

На трибини ће говорити:

1. Бојан Бован, председник Општине Нови Београд
2. представник снабдевача Србијагаса
3. представник извођача радова МД Инвеста
...

Kако је раније најављено, гасификација ће обухватити и Бежанију, Бежанију 2 - Ледине, Бежанијску Kосу, Виноградску, Земунску...

Стога ће трибина бити добра прилика да они Бежанинци који до сада можда нису присуствовали састанцима у удружењу по овој теми овде добију директне и непосредне информације од надлежних.

Такође, позивамо и све оне који су присуствовали претходним састанцима у удружењу, да не пропусте ни ову трибину, како би остали у току са најновијим актуелностима, и разрешили евентуалне недоумице у разговору са представницима Општине, извођача и Србијагаса.

Позивамо вас на хуманитарно вече посвећено народу Палестине које ће се одржати у суботу, 16.марта, са почетком у 18:00 часова у удружењу Стара Бежанија (Стара основна школа, Војвођанкса 68). Палестински народ протеклих недеља пролази кроз незамисливу патњу интензивног оружаног сукоба у којем се њихова земља налази. 

Хуманитарно вече ће почети са пројекцијом филма “Фарха” (2021) који говори о Накби, палестинској катастрофи. По пројекцији биће одржана трибина о Палестини, након које ће уследити музички програм. 

Током вечери ћ се прикупљати добровољни прилози који ће бити донирани за помоћ народу у Гази. 

Позивамо све студенте, младе, као и све људе добре воље да нам се придруже и да према својим могућностима пруже помоћ народу Палестине у њиховој борби!

 

Studenti za Palestinu

У суботу, 3. фебруара 2024. године, пратите Телевизију Хепи од 13:00 часова, и емисију Прело из нашег сокака, у којој ће бити речи о нашој Бежанији и раду удружења "Стара Бежанија". Међу гостима у емисији посвећеној нашој општини, гостовао је и Жељко Вујковић, председник организационог одбора нашег удружења.

pera macuraУдружење "Стара Бежанијa" је са дубоким жаљењем примило вест да је 23. јануара 2024. године преминуо Петар Мацура.

Рођен 1938. године у Бежанији, од оца Берислава и мајке Маре (рођ. Љубинковић), унук је Петра и Јелене - Ленке (рођ. Дозет).

Изданак једне од најстаријих бежанијских породица, пионир рачунарства и електронике у нашој земљи, Петар Мацура је био један од оснивача нашег удружења, који је од првог дана, неуморно, посвећено и са пуно љубави, радио на очувању бежанијске традиције, и неговању локалне културе. Капитално дело групе аутора, монографија "Бежанија у слици и речи" настала је на иницијативу управо Петра Мацуре, који је 2011. године први предложио да се велики јубилеј, 500 година од првог историјског помињања Бежаније 1512. године, обележи објавом свеобухватног дела о бежанијској историји, наслеђу, култури, родословима и фотографијама бежанијских породица. Са посебном захвалношћу и поносом сећамо се да је чика Пера Мацура, са својом породицом, био и први кум обновљене јавне прославе сеоске славе Духова, 2011. године, чија обнова је означила почетак препорода духовности и активног друштвеног живота у Бежанији, по чему ће заувек остати упамћен.

Опело и сахрана Петра Мацуре одржаће се у четвртак, 25. јануара 2024. године у 13:45 часова, на Старом бежанијском гробљу.

Удружење "Стара Бежанија" изражава искрено саучешће породици Мацура, супрузи Јованки, синовима Александру, Бериславу, снајама и унуцима. 

Бог нека му душу прости!

УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА СТАРА БЕЖАНИЈА

 

У бежанијској Старој школи у уторак, 26. децембра 2023. године приређено је незаборавно предновогодишње другарско вече.

20231226_194558.jpg

На овом, последњем догађају године, окупили су се представници бежанијских домаћинских породица, пријатељи и поштоваоци нашег удружења, као и наше чланство и руководство, које је учествовало у овогодишњим активностима удружења, како би се у пријатној атмосфери заједно сетили свега лепог што нам је донела одлазећа година, и у доброј вери разменили најлеше жеље и надања да 2024. година буде још боља, лепша и успешнија.

 20231226_194935.jpg

Имали смо част да угостимо и уважене госте, председника наше општине, Бојана Бована, са сарадницима, и директорку КБЦ Бежанијска Коса, нашу др Марију Здравковић, који су након поздравног обраћања Волге Илић, председнице удружења, присутнима упутили срдачне новогодишње и божићне честитке.

20231226_195403.jpg

Као што то бива у оваквим пригодама, у празничну радост увео нас је бежанијска легенда, Миле Кајгана, својим гласом и гитарским звуком. Посебно смо захвални нашем домаћину, Бериславу Мацури, и свим Бежанинцима и Бежанинкама који су допринели у припреми ове вечери, као и општини Нови Београд на несебичној подршци у организацији нашег дружења.

СРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ И БОЖИЋ ВАМ ЖЕЛЕ БЕЖАНИЈА И БЕЖАНИНЦИ ! 


20231226_190130.jpg

20231226_192358.jpg

20231226_192803.jpg

 

 

 

SNG 2024

Поводом великог празника Никољдана, када прослављамо Светог Николаја, архиепископа мириклијског чудотворца, који се обележава као најчешћа српска крсна слава, и када, по народној изреци "пола Србије слави, а пола иде у госте", упућујемо срдачне славске честитке свим свечарима, а свим читаоцима и пратиоцима доносимо пригодан текст, о обнови традиционалне прославе Никољдана у Тошином Бунару, месту чуда Светог Николе. 

 

Локалитет Тошин бунар у општини Нови Београд је везан за култ Светог Николе преко два века. Како би се адекватно обновио култ Светог Николе у Тошином бунару, који треба да има пре свега литургијску основу, донета је одлука да се светитељ прославља у параклису Светог Јована Златоустог који се налази у просторијама IV блока Студентског дома. Тим поводом је у параклис у Студентском дому 3. септембра ове године донета и славска житијна икона Светог Николе.

Наиме, улица Тошин бунар је названа по земунском трговцу и воскару Теодору Тоши Апостоловићу (1745-1810), који је ктитор храма Светог Архангела Гаврила у Земуну. Остарели српски добротвор је ослепео и у црквама се молио Светом Николи да му врати вид. Према предању, Свети Никола му се јавио у сну. Благословио је Тоши да са Бежанијске косе, на којој је Тоша имао винограде, пусти буре да се котрља и тамо где застане да ископа бунар и умива се водом. Тоша је учинио како је и сањао, а вода из бунара је заиста била лековита, и Тоша је прогледао. Земљиште са бунаром је завештао својој задужбини цркви Архангела Гаврила у Земуну, а ово предање је до данас сачувано у Бежанији и Земуну.

Бежанијски пут, којим се тада ишло из Земуна у Бежанију, постао је познат као улица Тошин бунар; назив улице је мењан само током Другог светског рата када су Немци улицу назвали Герингова. Комунистичка власт је срушила бунар са ђермом, а кафана која се налазила поред бунара названа је Џакарта по престоници Индонезије. Старији Земунци памте да се уз бунар некад одржавао првомајски уранак. Поред Тошиног бунара саграђен је данашњи Студентски град.

У духу комунистичке утопије, Нови Београд је био замишљен као "град светла, сунца и будућности". Блокови и улице ишпартани су на мочварном тлу и добијали су имена по - бројевима. Али тло на коме су никли солитери пре тога није била само пуста мочвара. Наметнута извештаченост није могла да се равна са стваралачком енергијом Божијег у човеку.

ikona

Студенти су '90-их година покренули иницијативу да се у комплексу Студентског града отвори параклис - мала црква. Архиепископија Београдско-карловачка је изнајмила простор некадашње телевизијске сале и освештала параклис Светог Јована Златоустог октобра 2007. године. Студенти су сагласни да су у овом малом простору доживели истинску православну заједницу. Параклис радо посећују и после дипломирања, а на Литургију долази и верни народ Новог Београда.

У параклису у Студентском дому данас служи јереј Игор Батес из цркве Архангела Гаврила из Земуна. Параклис Светог Јована Златоустог је основан на некадашњој црквеној земљи, коју је ктитор Тоша Апостоловић поклонио својој задужбини цркви Архангела Гаврила. Божијим провиђењем, управо је свештенство храма Архангела Гаврила данас одговорно за овај параклис.

Благословом јереја Игора Батеса житијна икона Светог Николе је стигла за почетак нове школске године. Према препоруци Министарства просвете прве две недеље септембра осмишљене као тематске како би се обновила нарушена васпитна улога школства у Србији. Такође, овим чином је обележено и три деценије факултета Академије СПЦ, у којој студенти изучавају живопис и рестаурацију.

Икона Светог Николе (70/75 cm) иконописана је по узору на стару српску икону. Поред допојасне фигуре Светог Николе у централном пољу, у околним пољима је осликано 16 минијатура, које приказују живот Светог Николе од рођења и школовања до упокојења у преноса моштију у Бари. Приказане су и две композиција "Свети Никола враћа вид Светом краљу Стефану Дечанском", која је била добро позната у старом српском сликарству и житијима.

 

Аутор: Стефан Вујчић, дипл. иконописац Академије СПЦ

Драги пријатељи,

Пред нама су локални и републички парламентарни избори.

Политичке странке и коалиције су поново у кампањама нудећи своје програме, планове и визије за будућност, а предизборна грозница је присутна у многим сегментима друштва.

Иако нестраначко, наше Удружење је познато по јасном политичком профилу који подразумева очување и афирмацију наше локалне заједнице, културе сећања, традиционалних вредности, чување националног и државног интереса, борбу за очување Косова и Метохије у саставу Србије, неувођења санкција Русији, и даљи прогрес Србије на свим пољима.

Истичемо да се у политичкој арени нисмо сврставали уз појединачне странке, већ увек уз људе, са именом, презименом и интегритетом, достојанствених личности, који су потврђени ауторитети своје струке, родољуби, и доказани пријатељи нашег Удружења и наше Бежаније.

Поносни смо што имамо управо такву особу као посланичког кандидата на овим изборима. Зато вас позивамо да искористите своје бирачко право и свој глас дате најбољима, међу којима се налазe доц. др Марија Здравковић, наша Бежанинка, директорка КБЦ Бежанијска Коса, и ковид докторка, која је четврта на изборној листи број 1. Александар Вучић – Србија не сме да стане на изорима за Скупштину Србије, као и Бојан Бован, на  изборној листи број 1. Александар Вучић – Београд не сме да стане на изборима за Скупштину Града Београда, који је, руководећи нашом општином, показао пуно разумевање и искрену подршку за наше активности и специфична локална питања у Бежанији.

Чврсто верујемо да ће они, као и до сада, поверене јавне послове обављати савесно, одговорно, и са пуно љубави према својој Бежанији, Новом Београду и Србији.

Волга Илић с.р.
Председник

bazar 2023

Радови на гасификацији дела Новог Београда, који обухватају Бежанију, Стару Бежанију и Ледине, почеће на пролеће. До тада ће грађани ових делова града моћи да се изјасне да ли желе прикључак за гас испред свог објекта, и до тада ће моћи и да потпишу предуговор са „Србијагасом“, чиме се стиче право на попуст од 20 одсто на цену која буде важећа у моменту прикључења.

Ово су кључне информације са трибине одржане у среду, 29. новембра, у просторијама нашег уружења у Старој школи у Бежанији (Војвођанска 68), које су са великим бројем окупљених заинтересованих грађана поделили председник општине Нови Београд Бојан Бован, директор Диспечерског центра „Србијагаса“ Београд Милан Здравковић и Горан Зирић, који је оперативно задужен за реализацију изградње трасе на Новом Београду.

29112023

Житељи Бежаније који нису прикључени на даљински систем грејања - топловод и греју се на пелет, дрва, угаљ или струју, путем индивидуалних ложишта у својим домовима и овај пут су поновили да им гасовод решава један од крупних животних проблема на који указују деценијама уназад. На основу питања и коментара присутних, већина њих је с одобравањем прихватила повољније услове који ће им ускоро бити понуђени.

-Надамо се да ће већина вас већ следећу зиму дочекати са новим, дугорочно јефтинијим, практичнијим и по животну средину безбеднијим начином грејања – поручио је грађанима председник општине Бојан Бован, уз напомену, коју су касније поновили и представници „Србијагаса“, да сви који се у овој фази реализације плана гасификације одлуче за прикључак имају одређене погодности.

29112023 2

Инсталација мерно регулационих прикључака за домаћинство, како је овом приликом наведено, коштаће 780 евра, уз могућност отплате на 36 месечних рата.

Такође је наглашено да будући корисници треба да се у што већем броју определе за поптисивање предуговора са „Србијагасом“, да би се касније, кад гасна мрежа проради, избегло раскопавање улица ради накнадног прикључивања, уз пратећа оптерећења, како за оне људе који већ тада буду имали гас, тако и за извођаче радова.

На основу потписаног предуговора, и уз једнократну уплату у моменту потписивања, која ће изностити између 5.000 и 6.000 динара, будући корисник гаса стиче право на инсталирање прикључка по горе описаним условима, као и могућност да се прикључи на мрежу касније, кад год то буде хтео, уз попуст од 20 одсто на цену која тада буде на снази.

Представници „Србијагаса“ су такође напоменули да се мерни уређај за гас поставља у дужини до 20 метара од објекта потрошача, те да се за сваки метар даље од тога, плаћа још 3.000 динара. Такође, уградњу гасне инсталације унутар својих кућа, финасираће сами будући корисници, спрам техичке опреме и гасних уређаја које сами буду желели.

29112023 3

Укупна траса гасовода на Новом Београду, који ће покрити Бежанију, Бежанијску Косу, Бежанију 2 - Ледине, као и одређене новобеоградске блокове, обухватиће 25 километара челичног гасовода и 80 километара такозваног пластичног, са притиском од четири бара. Уговорени радови поразумевају и изградњу три гасне мерно-регулационе станице, по једна у Бежанији, на Бежанијској Коси, и на Лединама, на основу раније усвојених планских докумената.

Позивамо све заинтересоване Бежанинце и Новобеограђане на наредни састанак посвећен гасификацији, у среду, 29. новембра, са почетком у 14:00 часова, у просторијама нашег удружења у Војвођанској 68 у Бежанији (Стара школа).

 

Састанку ће присуствовати председник општине Нови Београд, Бојан Бован, са надлежним сарадницима, представници ЈП Србијагас, и представници извођача радова на гасификацији, фирме ДМ инвест.

20200428 171917

На састанку ће бити представљени даљи кораци на гасификацији, временски оквири, као и све појединости везане за индивидуална прикључења, након што је недавно потписан уговор о извођењу радова, на основу раније усвојеног плана гасификације, о чему смо јавност и наше чланство редовно извештавали. Присутни званичници ће одговарати на сва питања присутних грађана у циљу што бољег информисања јавности о овом дуго очекиваном и важном инфраструктурном подухвату.

 

Подсећамо да ће могућност прикључења на гас, као повољну, комфорну и сигурну алтернативу чврстом огреву, добити сви делови наше општине који до сада нису приључени на даљински систем грејања, како би се умањила потреба за индивидуалним ложиштима, унапредило стање ваздуха у зимским месецима и уопште, животне средине, а све у циљу подизања квалитета живота становника Бежаније и Новог Београда у целини.

  

Позивамо вас на промоцију најновијег дела наше прослављене ауторке Драгославе Гоге Копривице, у четвртак, 23. новембра 2023. године, у бежанијској Старој школи, Војвођанска 68 (Храм културе Бежанија), са почетком од 18 часова.

rb ksv

Први пут након Сајма књига у Београду, читалачкој публици ће бити представљена књига "Ружица Борисављевић - кнегиња Старог Влаха". Овим пионирским делом ауторка осветљава живот и дело Ружице Борисављевић (1924-2008), научног истраживача и филолога, заборављене хероине српске културе, остављене ван знања и самосвести нашег народа, апостолке српске политичке емиграције, и власнице највеће женске лепоте 20. столећа.

На промоцији ће, поред ауторке, о делу говорити и:

 • Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Српске Православне Цркве 
 • др Милан Младеновић, филозоф и писац
 • др Биљана Ђоровић, новинар и уредник Радио Београда 2

Музички део програма изводе "Слободни стругари". 

Добро дошли!

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1526215
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
361
1059
5128
11951
24575
27953
1526215

Forecast Today
1248

4.35%
17.83%
5.23%
4.51%
0.21%
67.87%

Vaša IP adresa: 3.230.143.213
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.