• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Ових дана пренете су вести о трећем међународном стратешком форуму „Појас и пут“ који је одржан у Пекингу, главном граду Народне 23102023 mz Републике Кине, нашег осведоченог пријатеља и савезника у глобалној арени. На овом скупу од прворазредног међународног значаја, међу званичницима из више од 130 земаља и 30 међународних  организација, била је представљена и Република Србија.

У удружењу Стара Бежанија је са великим поносом и радошћу примљена вест да је у државној делегацији наше земље учествовала и Доц. др Марија Здравковић, кардиoлог и директорка КБЦ Бежанијска Коса. Посебно смо поносни на чињеницу да је др Марија наша Бежанинка, наш дугогодишњи прави и искрени пријатељ и особа која је увек пружала пуну подршку нашим активностима, акцијама и програму рада у целини.


Стога користимо ову прилику да јој упутимо речи поздрава и речи захвалности, уз жеље за пуно успеха и у будућем раду, те да заједно и даље чувамо и негујемо традицију, успомену и љубав за нашу домаћинску Бежанију, Нови Београд и Србију у целини.

Гасификација Бежаније као кључни чинилац бољег квалитета живота њених мештана дуго је у фокусу наших активности. Од нашег оснивања смо ову тему уврстили међу главна комунална питања наше локалне заједнице. Од како је усвојена планска документација за гасификацију, обраћали смо се надлежним инстанцама са апелима да се настави рад ка њеној реализацији. У претходном периоду обавештавали смо и о важним корацима оствареним у том правцу, од чега је набитнији био недавно усвајање Програма гасификације на нивоу Скупштине наше општине Нови Београд. 

 

Данас са великом радошћу примамо вест да је гасификација Бежаније сада и озваничена потписивањем уговора између општине Нови Београд, Јавног предузећа Србија Гас и предузећа ДМ Инвест, које ће извести радове на изградњи гасоводне мреже. Уговор су 19.10.2023. потписали у име општине Нови Београд  председник општине Бојан Бован, у име ЈП Србија Гас директор Душан Бајатовић, а у име ДМ Инвеста, директор Радослав Милићевић.

 

Уговор подразумева изградњу гасоводне мреже у дужини од 106 километара којом ће могућност прикључка добити они делови општине који нису повезани на даљински систем грејања, а то су, поред Бежаније, Бежанијске Косе и Бежаније 2-Ледина, блокови 13, 18, 25 и 64, као и корисници на локацијама Ушће, Тошин бунар, и Привредна зони Ауто-пут. Од тога, 83 километра мреже чини гасовод средњег и ниског притиска, а цео пројекат је вредан 11 милиона евра. 

 

Том приликом посебно је наглашено да у извођењу овог пројекта неће бити застоја око потребних дозвола, те да ће се цео посао на грађевинским радовима гасовода извести за годину дана од почетка градње.

 

Свесрдно поздрављамо и овај важан корак ка реализацији гасне мреже у Бежанији и надамо се скором почетку првих радова.

 

 

Док је сезона лова на ловним теренима Бежаније, као и ловиштима широм Срема, у пуном јеку, доносимо вам неколико цртица из овосезонских активности бежанијске ловачке секције.

Збор ловаца секције Бежанија одржан је 29.9.2023 године у просторијама удружења Стара Бежанија. Повод окупљања ловаца било је отварање нове ловне сезоне, а збор је одржан са следећим дневним редом:


1.Правила понашања у заштити ловишта од болести афричке куге
2.Безбедност у ловишту, како за саме учеснике у лову тако и за саму блиску средину
3.Промовисање нових стручних пратилаца и избор груповођа
4.Разно


Након упознавања чланова са насталом ситуацијом, и инструкцијама понашања од стране председника секције, Душка Чутурила, сви чланови су након дискусије прихватили изнете сугестије. У новог груповођу Четврте групе изабран је Драган Панић.


Након окончања збора и закључења формалног дневног реда, настављена је традиција дружења ловаца уз добру чашицу и ловачки гулаш, а наравно и уз нeизоставну шалу и добре вицеве.

Добар поглед желимо свим ловцима!

На молбу бројних пратилаца сајта, преносимо два објављена видео прилога са наше 8. Пасуљијаде одржане 2. новембра у ресторану Сава Сава на Јоциној Ади.

У питању су видео репортажа телевизије Балкан Трип и инстаграм објава председника општине Нови Београд, Бојана Бована. Уживајте!

 

 

У четвртак, 3. новембра 2023, на плацу Бранислава Ковачевића - Банета Ћаленског, у прелепом амбијенту Јоцине Аде, одржана је, осми пут по реду, традиционална Пасуљијада нашег Удружења.

Овим догађајем настављамо традицију наших редовних дружења на реци Сави, започету још 2011. године, која од 2014. носе назив бежанијских Пасуљијада. Од ове године, наша лепа традиција живи у новом руху, јер је породица Ковачевић - Ћаленски срдачно угостила Бежанинце у несвакидашњем простору праве оазе на реци - свом породичном ресторану Сава Сава.

domacini

Домаћини пасуљијаде - Борка и Бане, Душан и Јована

Овогодишњом Пасуљијадом симболично смо обележили и једну лепу годишњицу. Наиме, навршило се 18 година од оснивања нашег удружења 2005. године, те је ово био и својеврсни увод у наше "пунолетство". Стога смо се подсетили ранијих дружења, догађаја, активности и скупова, нашег заједничког одрастања и узрастања као организације, али и оних људи који су, улажући свој ентизијазам, своје знање, време, способности и средства у заједничке напоре за очување локалног индетитета, традиције, и унапређење живота наше локалне заједнице, утемељили и градили наше удружење у протеклих 18 година, а више нису са нама:

Бранислав Стојановић - Бранко Грдица, Радован Илић Максимов, Гордана Ранковић - Гоца Дозет, Бранислав Радовановић Калка, Слободан - Бели Кокотовић, Петар Јовановић - Пера Бајин, Петар Рашковић, као и Зоран Матијашевић, један од идејних твораца, оснивача и највећих прегалаца Старе Бежаније, и дугогодишњи председник нашег организационог одбора.

20231102 135807

Традиција која се бележи, памти, чува и живи...

Поред руководства удружења, управног и надзорног одбора, дружење уз добру храну, пиће, и домаће колаче врсних бежанијских домаћица, окупило је преко 70 чланова удружења, представника бежанијских породица, досадашњих домаћина бежанијских слава и прослава, те уважене госте - делегацију општине Нови Београд, предвођену председником општине Бојаном Бованом, Небојшу Жугића, директора Arena Channels Group, као и новинарску екипу Балкан Трип телевизије, која је припремљеном и емитованом  репортажом, на најлепши начин забележила овај догађај.

20231102 135603   20231102 135631   20231102 135642

Домаћин данашњег скупа, Бане Ћаленски, поздравио је све окупљене у име своје породице, као њен најстарији члан, док су његов син Душан и снаха Јована целог дана били дотојни наследници овог великог домаћина. Током скупа гостима су се обратили Волга Илић, председник удружења, Жељко Вујковић, председник организационог одбора, и Бојан Бован, председник општине Нови Београд. Подвучена је даља заједничка посвећеност памћењу и чувању тековина наших предака, и афирмацији вредних културно-историјских споменика у Бежанији, као и решеност да се здруженим напорима Бежанија учини лепшим местом за живот. Шести век нашег постојања и памћења нас обавезује да будемо достојни потомци својих славних предака. Зато ће нас и у будућем раду надахњивати лекције из бежанијске историје, зато ћемо и даље бити инспирисани примерима генерација наших претходника, вођени смислом и свећу о ономе што је најбоље за нашу локалну заједницу.       

   20231102 135726   20231102 142052   20231102 142300

    20231102 162124   20231102 175118   20231102 175124

За добру атмосферу и у наставку вечери побринуо се својеврски гитарски дуо - чувени Бежанинци Милан Кајгана и Бане Ексер, чије је брујање жица лако нашло жицу и свих гостију, чиме је испоштована још једна традиција којој остајемо верни - музичка кулминација сваке наше прославе, и весеље уз игру и песму, толико својствено бежанијском духу. Окупљено друштво се растало у најлепшем расположењу, а ток реке Саве однео је жамор у ноћ...

    20231102 165249   20231102 172359   20231102 175128

       20231102 162924   20231102 183849   20231102 172341   

 

Општина Нови Београд пренела је вест о обележавању 22. октобра, Дана ослобођења Бежаније у Другом светском рату и манифестацији Новобеоградски дани слободе које прослављамо до 5.новембра према раније објављеном програму.

У вести је истакнуто да ће општина Нови Београд допринети да се поред редовног помена жртвама, достојно обнављају и одржавају стратишта, међу којима је и дуго заборављано Спомен-гробље у Белановића рупи на Бежанијској Коси, где почива преко 8000 страдалника усташког и нацистичког злочина. 

Целу вест можете прочитати у наставку или на овом ЛИНКУ.

23102023 NB

НОВОБЕОГРАДСКИ ДАНИ СЛОБОДЕ - Комеморативна свечаност у Белановића Рупи


Ми смо оно што памтимо
Све што нисмо упамтили, то више не постоји.


Отуда наша посвећеност култури сећања, која нас је традиционално окупила и на овом месту страдња и вечном почивалишту преко 8000 жртава нацистичке Немачке и геноцидне Неовисне државе Хрватске. Ова Комеморативна свечаност била је део програма „Култура сећања Новобеограђана“ и организовали су је Удружење бораца НОР-а Нови Београд и Удружење грађана „Стара Бежанија“ уз подршку и учешће партнерских удружења.

Комеморација је део већ традиционалне манифестације „Новобеоградски дани слободе“ у оквиру које се на овај начин обележава и 22. октобар - Дан ослобођења Бежаније – колевке савременог Новог Београда. Навршило се 79 година од како је Бежанија ослобођена у Другом светском рату. Молебан на месту страдања служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Георгија, а представници организатора и партнерских организација положили су венце на спомен-обележје.

23102023 av

Није случајно што се традиционално окупљамо на овом месту. И ове године понављамо да је ово место страдања, ова Белановића Рупа, учинило да Бежанија више не буде само насељено место, географски појам, већ историјско место, и место опомене да се злочин не заборави.


Ми, присутни на овом комеморативном скупу, имамо привилегију спознаје друштвеног и цивилизацијског хода кроз време. Ми смо чувари сећања.


Жртве из Белановића Рупе нас обавезују да страшно историјско искуство не препустимо мраку заборава, већ да се освестимо и покренемо обнову општих вредности: љубави, части, културе сећања, стваралаштва и надасве – хуманости.


Историја нас позива да покажемо „умеће памћења“ и преузмемо личну одговорност за будућност наших потомака. Историја нас обавезује да испричамо велику причу о нашим прецима и страдању народа који је изнад свега ценио истину и слободу.

23102023 bezaninci

Жртве нас обавезују да овом месту вратимо достојанство, статус Спомен парка, да их не заборавимо, да их по други пут заборавом не убијемо.


Ту људску и историјску обавезу с топлином, љубављу и родољубљем данас традиционално исказују:

  • Удружење бораца НОР-а Нови Београд
  • Удружење „Стара Бежанија“
  • Свештено братство храма Светог Георгија у Бежанији
  • Одред новобеоградских извиђача „Пантер“
  • Креативна учионица „Борац“
  • Чланови и представници партнерских организација у пројекту „Култура сећања Новобеограђана“: Покрет социјалиста, СКОЈ, НКПЈ, као и Беофорум и Фонд Дијаспоре за матицу, Друштво српских домаћина, Клуб генерала и адмирала, који нам пружају не само моралну подршку
  • као и стални учесници комеморативних програма на овом месту


У име организатора изражавамо дубоку захвалност свим учесницима обележавања Дана ослобођења, представницима програма „Култура сећања Новобеограђана“, као и делегацији општине Нови Београд на челу са председником Бојаном Бованом, захваљујући коме се наша општина данас враћа на место које јој припада у очувању колективног памћења, и у нашим иницијативама да се врати достојанство жртвама које безимено почивају у Белановића Рупи.

23102023 bb     23102023 mz

Захвални смо и пријатељима наших удржења др Марији Здравковић (КБЦ Бежанијска Коса), др Љиљани Вернер (Фонд Дијаспора за матицу), Николи Чубрићу (Београдски форум за свет равноправних), Миломиру Миладиновићу (председник Скупштине генерала и адмирала), Драгану Стевићу (Покрет социјалиста – Градски одбор Београд), Николи Каравезићу (СКОЈ-НКПЈ) и Небојши Жугићу (Arena Channels Group) који сваки на свој начин, вођени ентузијазмом, љубављу, и осећањима родољубља и предачке обавезе, неуморно доприносе да успомена на бежанијска стратишта живи.

На овом комеморативном скупу представљена је и иницијатива Ранка Р. Спалевића, председника УБНОР-а Нови Београд „ЗА СПОМЕН ПАРК БЕЛАНОВИЋА РУПА“ – која представља апел за одбрану достојанства жртава које овде почивају, на Спомен гробљу на Бежанијској коси, како се званично назива ово Место страдања.

На младима свет не остаје – он њима припада. Млади су енергија нашег програма Култура сећања. Млади су понос, нада и будућност културе сећања. Традиционално, пригодни програм подарила нам је КРЕАТИВНА УЧИОНИЦА „БОРАЦ“ коју под нашим покровитељством и у оквиру пројекта „Култура сећања Новобеограђана већ пету годину води Зорица Церовић, професор српског језика и књижевности.

23102023 brac

Организатори Комеморативне свечаности приредили су пријем за борце, госте и учеснике програма. Том приликом учесници су у Храму културе „Бежанија“ разгледали су и пригодну изложбу радова „Креативне учионице БОРАЦ“ и мали сајам књига Београдског форума за свет равноправних.

NDS 2023 PROGRAM

ЈОШ ОВЕ СЕДМИЦЕ, до суботе, 21. октобра 2023. у Великој галерији Дома Војске (Браће Југовића 19), можете посетити изложбу "Посвета београдском школству" коју приређује Завод за заштиту споменика културе Града Београда. Изложба је отворила овогодишње Дане европске баштине, манифестацију културе која се традиционално одржава сваког септембра и октобра већ две деценије. Централна тема ове године је Живо наслеђе. Изложба приказује културно наслеђе Београда кроз примере објеката просветне намене, који су заштићени као споменици културе. Београдске школе, које живе више од једног века, показују да је Београд део великог европског наслеђа и ресурс о коме сви треба да бринемо са посебном пажњом.

15092023

Своје место на изложби нашла је и Стара основна школа у Бежанији, објекат из 1891. године, заштићен као споменик културе одлуком Владе Србије 2018. године. Њена заштита, као и излагање на изложби београдског школства, плод је дугогодишње сарадње нашег удружења и Завода за заштиту споменика културе Града Београда, који је препознао архитектонску, урбанистичку, културну, и историјску вредност овог здања, у којем се одшколовало 70 генерација бежанијских ђака, као и њен актуелни значај, јер она данас, након деценија девастације, поново живи нови живот као Храм културе Бежанија нашег удружења. 

20230915 191103

Ауторка изложбе, Љубица Радовановић, историчарка уметности, на отварању изложбе је нагласила да је Завод за заштиту споменика културе града Београда изложбом желео да приближи непокретно културно наслеђе и широј јавности, приказујући образовне објекте који су утврђени за споменике културе. Одабран и изложени документарни материјал истиче школе које од свог подизања до данас сведоче о историјском развоју Београда, али и просветитељства на нашем поднебљу, те да ће посетиоци на изложби моћи да сазнају нешто више о објектима који су уједно и симболи нашег града.

20230915 192017

Отварању изложе присуствовали су заменица градоначелника Града Београда Весна Видовић, Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда и проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете Републике Србије, као и представници нашег удружења  - Волга Илић, председник, и Жељко Вујковић, председник организационог одбора.

20230915 191259 

Публици је представљен до сада неприказан материјал из богате збирке Документационог центра Завода за заштиту споменика културе града Београда. Захваљујући школским институцијама које су своју драгоцену грађу уступили за ове потребе, изложба је добила и интерактивни карактер, и такође потврдила дугогодишњу сарадњу Завода са београдским школама, споменицима културе. Реализацију изложбе подржали су – Медија центар „Одбрана“, Педагошки музеј у Београду, позајмивши експонате из свог депоа, наше Удружење „Стара Бежанија“ као и београдске школе.

 

На захтев грађана Бежаније, у понедељак, 9. октобра, од 12:00 часова, у просторијама нашег удружења у Старој основној школи (Војвођанска 68) одржана је најављена трибина посвећена теми гасификације Бежаније. Новоусвојени програм гасификације презентовали су председник општине господин Бојан Бован и чланови општинске управе, Одељења за грађевинске и комуналне послове.

Председник општине Нови Београд Бојан Бован изјавио је у разговору са грађанима Бежаније да за спровођење овог програма ускоро почиње израда пројектне документације. План гасификације предвиђа изградњу укупно 106 километара гасне мреже, и прикључење око 5000 корисника на оним локацијама на којима не постоји топловод. Циљ спровођења програма је да, по изведеној гасификацији, на територији целе општине Нови Београд не постоји ни један стамбени објекат који нема топловодни или гасоводни прикључак.

DSC 1604

Могућност прикључка на гас добиће житељи у блоковима 13, 18, 25 и 64, Ушће, Тошин бунар, привредној зони Ауто-пут, Бежанији, Бежанији 2 - Ледине, и Бежанијској Коси.

Бован је нагласио да ће носилац пројекта бити „Србија гас“ и да ће већ током овог месеца та компанија и Општина Нови Београд, изабрати стратешког партнера који ће изводити радове на гасификацији. Тек по избору извођача радова, грађани ће моћи да добију подробније информације о цени прикључка на гас и могућим погодностима плаћања, када ће и отпочети појединачно исказивање интересовања и уговарање гасних прикључака.

-Изградњом гасовода решићемо велико, егзистенцијално питање становника ових делова Новог Београда – рекао је Бован. На трибини је изнет и податак да поред еколошке стране коришћења гаса као извора топлотне енергије, рачунице показују да је тај вид грејања знатно исплативији од струје, угља или огревног дрвета. 

Поред гасификације, на трибини је било речи и о другим комуналним проблемима становника Бежаније, пре свега о непостојећој канализацији у деловима Ледина где је последњиих година убрзана изградња вишеспратница претекла индивидуалну стамбену изградњу, затим о проблемима безбедности пешачког саобраћаја у зони школа у Војвођанској улици, али и у Виноградској улици, након недавно изведене свеобухватне реконструкције коловоза, као и у зони кружног тока, где је саобраћај посебно интензивиран након пуштања у рад магистралне везе са Сурчином, као и о другим питањима комуналног реда. 

DSC 1639

Разговор о предстојећој гасификацији и другим комуналним проблемима, како је најављено на трибини, ускоро ће бити одржан и са грађанима Ледина, где се очекује и највећи број појединачних прикључака на нови гасовод.

Наше удружење свесрдно поздравља одлуку општине о почетку реализације гасификације у Бежанији, подсећајући да је од формирања удружења, гасификација била једна од првих приоритета нашег заједничког залагања на унапређењу комуналне инфраструктуре. Помно ћемо пратити даљи развој овог важног инфраструктурног пројекта и редовно обавештавати јавност, наше чланство и пратиоце о свим новим информацијама, како буду постајале доступне.

Љубазношћу представника наше локалне самоуправе, у прилици смо да овде презентујемо графички прилог Програма гасификације, где је љубичастим линијама означена траса водова будуће дистрибутивне гасоводне мреже (клик на слику ради већег приказа):

 gasifikacija

Бежанија је на домак гасификације!

 

Скупштина општине Нови Београд усвојила је у уторак, 3. октобра 2023, ПРОГРАМ ГАСИФИКАЦИЈЕ ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД. 

 

Одлуком о усвајању Програма гасификације обухваћени су Блокови 13, 18, 25, 64, Ушће, привредна зона Ауто-пут, Бежанија, Бежанијска Коса, Ледине (Бежанија 2) и Тошин Бунар. 

 

Овим поводом наше удружење организоваће састанак за све заинтересоване грађане где ће о донетом програму гасификације говорити председник општине Нови Београд, господин Бојан Бован. Очекује се и присуство представника ЈП Србијагас.

 

Састанак ће се одржати у седишту нашег удружења, у згради Старе основне школе у Бежанији, Војвођанска 68, у понедељак, 9. октобра, у 12:00 часова. Ово ће бити прилика да се разговара и о другим комуналним питањима и инфраструктурном развоју на нашој општини.

 

Снажно подржавамо одлуку општине да се отпочне са гасификацијом Бежаније, и позивамо све заинтересоване Бежанинце и грађане Новог Београда да се својим присуством одазову позиву на овај састанак.

 

Удружење "Стара Бежанија" придружило се још једној широкој друштвеној иницијативи. 

 

Постали смо део мреже организација и појединаца које се активно залажу за доношење Резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у тзв. Независној Држави Хрватској 1941-1945. године.

 

Захтевамо да Народна Скупштина Републике Србије (НС РС) донесе одлуку о одржавању Ванредне седнице са једном тачком дневног реда: "Разматрање предлога Резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ 1941-1945". 

 

Првобитну иницијативу за доношење ове Резолуције покренула је преживела девојчица из логора "Јасеновац", и најстарија народна посланица 12. Сазива НС РС, Смиља Тишма (94), заједно са групом народних посланика. Нажалост, већина народних посланика 12. Сазива чак два пута је била уздржана при гласању да се Предлог Резолуције стави на дневни ред НС РС, тако да се сада иницира трећи покушај, да актуелни, 13. Сазив НС РС стави на дневни ред овај Предлог. 

 

У име наше иницијативе Захтев Народној Скупштини су након протестног скупа одржаног 13. септембра, на дан Светих Мученика Јасеновачких, предали Гојко Рончевић Мраовић (89), најстарије преживело дете из логора Јастребарско, и проф. др Миладин Шеварлић, предсеник УО Друштва српских домаћина, извршног организатора иницијативе.

 

У овој иницијативи учествују следеће организације и појединци:

 

1. Преживела деца логора Јасеновац и Јастребарско: Смиља Тишма и Гојко Рончевић Мраовић

2. Удружење потомака и поштовалаца жртава логора смрти у НДХ - Госпић - Јадовно - Паг (Бањалука), председник др Драган Ј. Басташић

3. Удружење грађана Јадовно 1941 (Београд), председник УО Момчило Мирић

4. Европска Унија Рома (Београд), генерални секретар проф. др Драгољуб Ацковић

5. Друштво за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку "Српски Меморијал" (Београд), председник УО др Видоје Голубовић

6. Удружење Стара Бежанија (Београд), председник Волга Илић

7. Ново удружење пензионера Србије (Београд), председник пуковник у пензији Александар Михаиловић

8. Удружење "Ко Нам Трује Децу" (Београд), председник пуковник Зоран Јовановић

9. Друштво српских домаћина (Београд), председник УО проф. др Миладин М. Шеварлић

10. већи број завичајних удружења Крајишких Срба, које заједнички представља пуковник у пензији Мирко Радаковић

 

МИ ПАМТИМО!

 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је 13. септембра 2023. године на празник Светих Мученика Јасеновачких освештао земљиште и Часни крст за нови храм у Бежанији, који ће бити посвећен Светим Јасеновачким Мученицима.

jasenovacki novomucenici

Његовој Светости саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном пристуству бројног верног народа, који се на месту изградње будућег храма окупио након Свете Литургије служене у бежанијској цркви Светог Великомученика Георгија. 

У својој беседи Патријарх српски г. Порфирије је истакао да је по промислу Божијем одлучено да овај храм буде посвећен Светим Мученицима Јасеновачким, и да је то први храм у Србији посвећен светим страдалницима у Јасеновцу. 

Нови храм се гради у бежанијском Доњем Пољу у новом булевару која спаја кружни ток у Бежанији са ауто-путем "Милош Велики", на другом семафору гледано из Бежаније, а близу места где ће се ова саобраћајница укрштати са Пешчарском улицом и будућим продужетком улице Јурија Гагарина.

jasenovacki mucenici

Овом свечаном чину присуствовали су и предстваници руководства и чланства нашег удружења. Посебно је значајно што се овај храм гради у Бежанији, као једном од места где почивају земни остаци јасеновачких жртава (локалитет Спомен гробље "Белановића рупа" на Бежанијској Коси).

Како је изгледао цео догађај погледајте у доњем видео прилогу са нашег Јутјуб канала, у којем говори председник општине Нови Београд господин Бојан Бован:

 

 

Свим Бежанинкама и Бежанинцима, као и свим нашим пратиоцима, с великом радошћу преносимо вест да ће се у Бежанији градити нови православни храм! 

Придружујемо се позиву наше Цркве на Освештавање земљишта и постављање Крста на месту где ће овај храм градити, у среду, 13. септембра, на празник Светих Јасеновачких Мученика, у 10:00 часова, којем ће чинодејствовати Његова Светост Партијарх српски Господин Порфирије.

У наставку преносимо целу најаву од Братства Храма Светог Великомученика Георгија у Бежанији, као и додатне детаље:

 

"Са радошћу Вас обавештавамо да ће на дан Светих Јасеновачких Мученика - 13. септембра 2023. с почетком у 10 сати

Његова Светост Патријарх српски  Господин Порфирије освештати земљиште и поставити Крст за нови Храм у Виноградској улици на Новом Београду. 
 
Стога Вас позивамо да заједно са нама поделите и својим присуством увеличате велику духовну радост овог догађаја.
 
Окупљање свештенства и верног народа заказано је за 9:30 на предвиђеној локацији за градњу храма - на другом семафору од кружног тока у Војвођанској улици, на путу "Милош Велики" ка Обреновцу.
 
Братство Храма Светог Великомученика Георгија
 
 
(кликните на слику ради већег приказа)
crkva jasenovo
 
 
 
 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499591
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
492
758
4152
8439
25904
28814
1499591

Forecast Today
672

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 54.205.116.187
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.