• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

У уторак, 11. априла, свечано је обележен Дан општине Нови Београд, и прослављен 75. рођендан новог града на левој обали Саве. Тога дана 1948. године, након ратног прекида, и са новим планом и визијом, почео је период савременог развоја данашњег Новог Београда. Овогодишња манифестација обележавања Дана општине уприличена је у новобеоградском позоришту "Пинокио", уз свечани програм.

На свечаности су у име нашег удружења присуствовали Волга Илић, председник удружења, и Жељко Вујковић, председник организационог одбора. Ово је први пут од 1955. године, када је Бежанија постала део Новог Београда, да су преставници наше локалне заједнице позвани на обележавање најзначајнијег празника наше општине, а свакако и први пут за последњих осамнаест година, колико наше удружење формално постоји. 

20230411 194921

Председник удружења Стара Бежанија Волга Илић и председник општине Нови Београд Бојан Бован

 Уз захвалност општинском руководству на позиву, доносимо вам интегралну вест о овом догађају, објављену на сајту општине:

Нови Београд свечано обележио 75. рођендан

 

Оно што Нови Београд, поред његових изузетних урбанистичких карактеристика и река које га окружују чини метрополом је – неговање различитости – изјавио је синоћ председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, на свечаности поводом Дана општине, 11. априла.

Свој 75. рођендан, Нови Београд је обележио на пријему и уз пригодан културно-уметнички програм у Позоришту „Пинокио“.

-Овај велелепни скуп потврда је присуства људи различите националности, различите старосне доби и занимања, а свака та појединачна вредност је оно што Новом Београду даје одлике великих светских градова и престоница, попут Берлина или Париза – рекао је Бован обраћајући се присутнима у сали.

Он је поручио да поред обавезе да поштујемо и негујемо различитост, морамо да негујемо и нашу историју.

– Пре него што је прва лопата забијена у изградњу Новог Београда, само неколико година раније, током Другог светског рата, територија будућег модерног града је натопљена крвљу невиних жртава; Срба, Јевреја и Рома. Наша обавеза је да те жртве, као и градитеље Новог Београда, не заборавимо и да према њима гајимо посебно поштовање – нагласио је председник општине. – Знамо да се сада реконструише Старо сајмиште. Моја обавеза је да Белановића јаму, коју нисмо до сада обележили, обележимо као место где су положена тела многих невино страдалих.

Говорећи о настанку Новог Београда, председник општине се посебно осврнуо на захвалност градитељима.

– Они су нам те 1948. године, створили велелепан град и дали му један безвременски живот. Тај град ће се развијати и надживети и своје градитеље и нас. Дато нам је да водимо рачуна о Новом Београду. Оно што су градитељи стварали, а што стоји и данас, и што су, како они то кажу градили срцем, мора посебно да се чува.

Од изузетне је важности, да одржавамо све оно што је саграђено у то време. Свакако је најзахтевније одржавати велики број зграда из тог доба, али по било коју цену морамо издвајати средства и улагати рад да се све што је оштећено, поправи – нагласио је Бован.

Свечаност поводом дана општине Нови Београд употпунили су Полицијски оркестар, затим Дечији хор „Чаролија“ који је отпевао химну Србије и Београда, као и Културно-уметничко друштво „Талија“ које је извело сплет народних игара из Србије.

Модератор програма била је грумица Даница Тодоровић, а приказан је филм посвећен обележавању 30 година Новог Београда. У име Удружења градитеља, присутнима се обратио представник тог удружења Стеван Стојановић, који је нагласио да сваки велики град, чува знамења своје историје и да се стално освежава садржајима које креирају гренерације његових становника.

У холу Позоришта „Пинокио“ приређена је изложба фотографија са мотивима Новог Београда, снимљених у последње две године, које су пристигле на конкурс расписан поводом Дана општине.

 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1545467
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
634
1608
6057
11211
3969
39858
1545467

Forecast Today
1752

4.31%
17.97%
5.25%
4.46%
0.21%
67.81%

Vaša IP adresa: 18.216.205.123
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.