У понедељак, 23.10.2017. у згради старе школе у Бежанији одржан је значајан састанак. Присутни су били: Ивона Јевтић-градски секретар за културу, Саша Влаисављевић-генерални директор аеродрома "Никола Тесла" са својим тимом (Раша Ристивојевић-извршни директор, Петар Јарић-члан Надзорног одбора и Срђан Минић-члан Надзорног одбора), Стево Марушић-члан градске владе, повереник СНС-а за Н. Београд, Немања Ђукић-заменик повереника, општински одборник Димитрије Лазић, Душан Витомировић-директор О.Ш. "М. Ракић"  и Дарко Егер-директор О.Ш. "Књегиња Милица". Састанку су присуствовали чланови нашег удружења: Волга Илић-председник удружења, Драган Гогић-председавајући скупштине удружења, Олгица Башкот, Стева Нешковић, Бранко Стојановић-Грдица, Бане Ковачевић-Ћаленски, Зоран Матијашевић, Слободан Рашковић-Цвек, Мирослав Кокотовић, Којица Белановић, Фрањо Фабијанец, Божидар Јојић...

Sast 23 10

1. Градски секретар за културу, Ивона Јевтић, је подржала наша настојања да ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ и обећала да ће учинити све да се зграда да на чување нашем удружењу, како би могли да организујемо разне манифестације (песничке вечери, академије, уметничке радионице...). Она нам је предложила да ове године учествујемо на Конкурсу који објављује Градски секретаријат за културу.

2. Генерални директор аеродрома "Никола Тесла", Саша Влаисављевић, нас је обавестио да ће нам сутра на наш текући рачун бити уплаћено 300.000 динара. Обећао је и да ће помоћи око обезбеђења услова за организовање поменутих манифестација. Волга Илић му је, у знак захвалности, уручила нашу Монографију.

3. Члан градске владе и повереник СНС-а за Н. Београд, Стево Марушић, је, као што је и обећао, обавестио Електродистрибуцију и ЈКП Водовод да у овој згради обезбеде струју и воду за несметано одвијање активности.

4. Срђан Минић-члан Надзорног одбора Аеродрома "Никола Тесла" нас је обавестио да ће се наставити уређење најстаријег бежанијског гробља.

 

На дан ослобођења Бежаније, 22.10.2017. одржан је парастос (служио га наш свештеник Драган Глумац) и положен венац (нашег удружења) на споменик жртвама логора Сајмиште, као и цвеће. У својим говорима (В. Илић и Д. Глумац) указали су на значај поклоњења сенима жртава као и то да се таква места страдања никад не забораве.

Parastos gro

Наше удружење ће истрајати на томе да се ово стратиште посебно обележи и уреди, како би било видно и доступно суграђанима (јер ни најближи житељи из околних зграда не знају за ово гробље где је уморено преко 8000 логораша).

Овај споменик је свечано откривен пре 66 година (1951.) и на Дан Борца (04.јула) сваке године се ишло на ово гробље. У последње време као да је заборављено (ипак мора се рећи да основне школе "Јован Стерија Поповић" и "Милан Ракић" организују посете овом стратишту).

Part 58Ми из удружења обећавамо да ћемо ову традицију очувати и сваке наредне године ћемо полагати венац и цвеће и давати помен жртвама.

 

У четвртак, 19.10.2017. делегација нашег удружења (Волга Илић, Зоран Матијашевић и Светлан Лекић) боравила је у Републичком заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) и том приликом обавештени су о процедури да зграда старе школе постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ.

Rep yavva

                                                                З. Матијашевић, Г. Митровић и В. Илић

Домаћин у РЗЗЗСК била је, више него љубазна, Др. Гордана Митровић, која је житељка Новог Београда (Нови Београд је изграђен на територији атара села Бежаније) па је тако и имала моралну обавезу да помогне нашем удружењу. Она нас је обавестила да ће елаборат добијен од Градског завода за заштиту споменика културе бити до краја године прослеђен Министарству културе. Ово министарство шаље предлог (елаборат) Сектору за законодавство владе Србије, Министарству за европске интеграције, као и Министарству за финансије. По сагласности ових институција прелог одлази на Владу Србије на коначно усвајање.

Иначе, стручни део елабората ове зграде, грађевинско-архитектонски, (за потребе ЗЗЗСК Београда) урадио је арх. Светлан Лекић. Наше удружење му се овом приликом захваљује на уложеном великом труду, јер се кренуло од нуле (није постојала никаква документација ове зграде). Тај део елабората (без кога није било могуће покренути ову иницијативу) био је уствари поклон нашем удружењу. На овај начин наше удружење је извршило своју моралну и грађанску дужност, јер је урадило све што је било потребно.

zgrada stskole

Када ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то и бежанијска црква), онда ће наше удружење покренути иницијативу да се и зграда мале школе (садашње обданиште) прогласи за културно добро, јер овај локалитет (мала школа, црква, велика школа) просвете и духовног живота староседелаца Бежаније оправдано носи историјско наслеђе.

На време ћемо вас обавестити о одлуци Владе Србије.

 

У суботу, 14.10.2017. у свечаној сали Скупштине града (Стари Двор) одржана је додела признања и уручивање витешког мача "ЗЛАТНИ ВИТЕЗ" заслужним институцијама, уметницима, појединцима, медијима... Ова признања добили су Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, Компаније Телеком и Браћа Карић... У програму су учествовали наши истакнути оперски и драмски уметници, Краљевски витезови и племкиње, Деца принчеви и принцезе...

Vitez dvor 2

Част да присуствују овом свечаном чину имали су и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић, В. Илић и З. Матијашевић).

Том приликом Краљевски ред витезова доделио је и нашем удружењу специјалну повељу за све оно што радимо да би отргли од заборава бурну историју наше Бежаније.

 

У четвртак, 12.10.2017. у Заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) Београда одржана је конференција о културним добрима. Покровитељ је била Скупштина града, а на почетку конференције скупу се, после поздравног говора директорке ЗЗЗСК Оливере Вучковић, обратио Горан Весић градски менаџер.  Обзиром да је зграда старе бежанијске школе пред добијањем статуса СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ (ТАЈ СТАТУС ИМА БЕЖАНИЈСКА ЦРКВА), захваљујући Нади Живковић и Александри Дабижић из ЗЗЗСК, наше удружење је добило позив и тиме било почаствовано да узме учешће на овом значајном скупу. Испред удружења на конференцији су били Волга Илић, Зоран Матијашевић и Светлан Лекић. 

Konf okt

Своја излагања на овој конференцији имали су доктори наука, професори, доценти, историчари уметности, кустоси, научни сарадници истраживачи (из Београда, Ниша, Подгорице, Бања Луке, Косовске Митровице), а у другом делу конференције обратила се и председница нашег удружења, Волга Илић једним надахнутим говором и измамила бурне аплаузе присутних. Она је говорила о томе шта једна група људи-ентузијаста може да уради на локалу као и о последњим активностима удружења, са посебним освртом на статус старе зграде бежанијске школе, најстаријег бежанијског гробља и партизанског гробља.

 

У четвртак, 28.09.2017. по договору Срђана Минића, председника месног одбора СНС Стара Бежанија и Волге Илић, председнице нашег удружења у згради старе бежанијске школе одржан је важан и успешан састанак у коме су теме биле од великог значаја за Бежанију. Састанку су, поред поменутих, присуствовали Стево Марушић, члан градског већа Београда и председник новобеоградског општинског одбора СНС, Драгомир Млађеновић, подпредседник месног одбора СНС, директор О.Ш. "Милан Ракић" Душан Витомировић и истакнути чланови удружења Зоран Матијашевић, Бранко Стојановић, Стеван Нешковић и Горан Радовановић-Калка. Том приликом разговарано је о следећем:

- Решење проблема Нехруове улице (од Војвођанске према старом Бежанијском гробљу), као и улице Душана Вукасовића, јер је та веза Бежаније са Бежанијском Косом уско грло и ствара велике проблеме. 

- Кад је у питању зграда старе школе, договорено је да за 15-ак дана у Бежанију дође градски секретар за културу, Ивона Јевтић и да се на лицу места упозна са овом најстаријом зрадом на Новом Београду, која ускоро треба да постане Споменик културе. Том приликом разговараће се о могућности да зграду чува и да зградом руководи Удружење "Стара Бежанија" до коначног решења (што омогућава и Закон о културним добрима). У међувремену решиће се проблем воде и струје у згради.

- Што се тиче најстаријег бежанијског гробља, наша иницијатива да оно постане меморијално, наишла је на одобравање и пуну подршку, па ће се ускоро наставити са уређењем гробља од стране Градске чистоће и Градског зеленила.

- Директор О.Ш. "Милан Ракић", Д. Витомировић ће за састанак са градским секретаром за културу обезбедити учешће професора Ликовног и талентованих ученика у жељи да се организују уметничке радионице.

SNS Steva

                                                                     Волга Илић, Стево Марушић и Срђан Минић

Подсећамо да је наше удружење непрофитно и ван политике и странака, али исто тако да подржава сваку акцију, која је у интересу Бежанинаца и овог дела Новог Београда, и наравно, овај састанак је то и показао.

 

У понедељак, 29.05.2017. делегација нашег удружења била је у Заводу за заштиту споменика културе (ЗЗЗСК) међу гостима на прослави поводом 57 година постојања завода.

весиц и

Међу гостима је био и градски менаџер Горан Весић, као и бројни посленици из света културе. Том приликом уручене су наше позивнице за прославу ДУХОВА директорки Завода, Оливери Вучковић, помоћнику градског секретара за културу, Андрији Бојанићу и Нади Живковић из Завода, која је препознала и подржала наше настојање да се отргне од заборава историја Бежаније и која већ дужи период сарађује са нашим удружењем око најстаријег гробља и зграде старе школе. Она нас је обавестила да ће до краја јуна бити урађен елаборат (од стране Завода) о згради старе школе и да ће тада бити прослеђен Републичком заводу, а овај даље на владу Србије. Очекујемо да ова зграда постане СПОМЕНИК КУЛТУРЕ.

 

У четвртак, 18.05.2017. одржана је Скупштина удружења под председништвом Драгана Гогића. Било је присутно око 40 чланова (многи Бежанинци су се одазвали нашем позиву да узму учешћа у Скупштини) а теме су биле: гасификација, статус зграде старе школе, најстарије бежанијско гробље, прослава Духова и "Меморијал Бошка Шљивара тенте". Многи присутни су понудили своја средства (за ове и наредне активности) без којих је немогуће организовати било шта.

гог

 

У понедељак 27.02.2017. делегација нашег удружења, коју су чинили Волга Илић, Фрањо Фабијанец и Божидар Јојић, била је у посети општини Сурчин, где их је врло срдачно дочекао председник општине, господин Стеван Шуша, са сарадницима. Љубазни домаћин се побринуо да сусрет овековече професионални фотограф као и екипа ТВ МАГ. У име удружења, поклоњена је општини Сурчин монографијаБежанија у слици и речи, коју је њен председник са посебном пажњом прегледао и изразио одушевљење истом. Наша председница Волга Илић је у кратким цртама изнела историјат, програмске циљеве и начин рада удружења, а Божа Јојић је о истој теми дао изјаву за ТВ Маг. која је већ емитована у петак, 03.03.2017.  Фрањо Фабијанец је представио своје две књиге о жртвама осободилачких ратова у Бежанији, и наравно, поклонио по један примерак општини Сурчин.Такође је договорио сарадњу са председником, који ће му омогућити увид у матичне књиге, све у циљу пописа жртава Сурчина и околних села у ослободилачким ратовима у 20.веку.

Састанак који је требало да траје пола сата, продужио се на чак сат и по, што говори о садржајности и срдачности разговора. Наравно, договерна је и будућа сарадња удружења и општине на свим пољима од заједничког интереса.

Морамо да напоменемо, за разлику од пријема (пре годину ипо дана) коднашегпреседника општине г. Шапића, овај сусрет је био пун погодак.     

Још једном искрена захвалност љубазном домаћину г. Стевану Шуши.

 

Волга Илић, Фрањо Фабијанец и Зоран Матијашевић, испред нашег удружења, обишли су све школе, које се налазе на територији нашег некадашњег села: "20 октобар, "Младост", "Кнегиња Милица", "Бранко Радичевић", "Милан Ракић", "Јован Стерија Поповић", "Влада Обрадовић-Камени", "Драган Лукић" и "Борислав Пекић". 

Том приликом свака школа је добила на поклон монографију "Бежанија у слици и речи", као и књиге (Жртве Бежанинаца у Првом и Другом светском рату и о сестрама Белановић, аутора Фрање Фабијанеца).

Kameni LedineНа слици: Фрањо Фабијанец, Гордана Цалић директор о.ш. "Влада Обрадовић-Камени", Волга Илић председник нашег удружења и Албертина Стојановић секретар о.ш. "Влада Обрадовић-Камени"

Крајем марта одржаће се састанак са свим директорима ових школа, на коме ћемо се договорити о наступу ученика на великој приредби о Духовима (04.06.2017), затим о пружању подршке нашој акцији да зграда старе школе постане културни центар овог дела града, као и да се за дан ослобођења Бежаније у свим овим школама одржи јавни час, како би се ученици упознали са историјом села, које траје преко 500 година.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499670
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
571
758
4231
8439
25983
28814
1499670

Forecast Today
696

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 52.91.255.225
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.