У  четвртак, 26.04.2017. у дивном амбијенту (двориште  школе "Милан Ракић") приређено је вече поезије под називом "ПОЕЗИЈА ПОД ПЛАТАНИМА". Гост вечери био је бард београдскг глумишта, Тома Курузовић, који је  рецитовао стихове  Б. Ћопића и своје.

Pesnicko vece

                                                Публика је уживала

Али  звезде вечери  били су  ученици школе-домаћина "Милан Ракић" и  гости-ученици школа "Јован. Ст. Поповић", "Влада Обрадовић-Камени", "Кнегиња Милица"... као и гости школе из Земуна. Публика је била одушевљена наступом рецитатора, од којих ће сигурно неки од њих постати једног дана  драмски уметници. Аплаузе је добио и хор школе "Милан Ракић" под диригентском палицом проф. Марије Гаљевић.

На овој дивној приредби међу гостима били смо и ми из удружења (Волга Илић, сестре Пророкове Љиља и Ана, Олгица Башкот, З. Матијашевић, Фрања и Зага Фабијанец).

 

У петак, 25.11.2016. у ОШ "Милан Ракић" промовисане су књиге аутора Фрање Фабијанеца. Домаћин ове манифестације је био Душан Витомировић директор школе.

У првој књизи "Жртве села Бежанија у светским ратовима" , аутор Фрањо Фабијанец је, пре свега, допринео да се разјасне недоумице о броју жртава и понудио најпотпунији списак страдалих Бежанинаца у оба светска рата. Друга књига "Сећање на сестре Вуковић" говори о Бежанинкама, које су страдале у усташком концентрационом логору Јасеновац. У многим изворима оне се појављују са различитим презименима (Белановић - по мајци, Вуковић - по оцу, као и под презименом Живановић - код једне од сестра - Анђелке). Аутор је неуморним трагањем успео да до краја истражи њихов живот и страдање.

Dusica 1

На слици:  Душица Благојевић професор књижевности, Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида, Фрањо Фабијанец аутор и Волга Илић председник "Стара Бежанија"

Промоцију је отворила Душица Благојевић професор књижевности, иначе модератор ове свечаности, а о књизи и аутору, бираним речима, говорили су Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида и Волга Илић председник удружења "Стара Бежанија". 

Dusica 2 zm

Видно емотиван и срећан због присуства бројне публике (били су и ученици старијих разреда), аутор Фрањо Фабијанец је на крају свог излагања рекао да се нада да ће ове књиге подстаћи нова поколења на размишљање о томе како се воли своја домовина.

О аутору: Фрањо Фабијанец (1946) рођен је у Соколовцу, оппштина Дарувар, где је завршио основну школу, а затим као питомац-пилот летео на школским авионима РВ и ПВО. По завршеној Ваздухопловној војној академији, службовао је у гарнизонима у Земуну, Краљеву и Београду. У чину пуковника пензионисан је 1993. године. Већ 40 година живи са породицом у Бежанији (Блок 62). Фрањо је истакнути члан нашег удружења и несебично учествује у свим нашим манифестацијама, а својим истраживачким радом и прикупљањем података за монографију "Бежанија у слици и речи" (чији је коаутор) дао је немерљив допринос и тиме задужио Бежанију и Бежанинце. 

 

maksi

21.априла 2015. године одржана је промоција књиге "Краљ Милан и лејди Черчил" у кући културе на Теразијама.

Аутор ове књиге је госпођа Драгослава Копривица, која живи на Бежанијској Коси, а нама Бежанинцима је позната као рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи".

Да погледате репортажу са ове промоције кликните ОВДЕ

prom 2013Свечана академија и промоција књиге “Бежанија у слици и речи” одржана је уз присуство бројних Бежанинаца и гостију у недељу, 23. јуна 2013. године. Велика биоскопска сала бившег Р.У. Нови Београд је била тесна да прими око 700 људи. Том приликом одржан је културно-уметнички програм, а премијерно је приказан документарни филм о Бежанији. По завршетку пројекције све бежанијске породице добиле су на поклон по једну Монографију и по један филм... 

 За опширнији приказ кликните  ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1621202
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
248
2111
14964
14964
28815
50889
1621202

Forecast Today
816

4.14%
18.53%
5.53%
4.28%
0.20%
67.31%

Vaša IP adresa: 3.236.116.27
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.