Као што смо обећали, у храму културе "Бежанија", поред песничких вечери, концерата, изложби..., почеле су рад и уметничке радионице. Овог пута ученици О.Ш. "Милан Ракић", чланови драмске секције имали су пробу под будним оком професорке српског језика и књижевности Душице Благојевић.

d blag

Планирано је да и друге секције (ликовна, фолклорна, музичка...) овде одржавају пробе као и да имају јавне наступе.

 

У петак, 12.01.2018. одиграна је веома интересантна представа ("Речи од камена") у извођењу Хлеб Театра. Ради се о борби против ИНТЕРНЕТ насиља, а у гледалишту су били ученици осмог разреда бежанијске школе "Милан Ракић", који су активно учествовали заједно са глумцима у овом необичном перформансу. Аутор и редитељ представе је Сања Крсмановић-Тасић, која је успела да окупи веоома талентоване младе глумце.

hleb teatar

Интересантно је да је ово била прво учешће једног позоришта у овом нашем храму културе. Ово је само почетак сарадње и договорено је да се она настави на обострано задовољство. Представи су присуствовали и чланови нашег удружења Волга и Соња Илић, Зоран Матијашевић и Фрањо Фабијанец.

Напомена: Број гледалаца био је лимитиран на око 30 .

 

За викенд (04/05.02.2017.) поставили смо необичну ИЗЛОЖБУ на зграду старе основне школе "Јован Стерија Поповић". Иначе, то је најстарија зграда на Новом Београду (из 1891. године) и Завод за заштиту споменика културе јој је доделио статус КУЛТУРНОГ ДОБРА. Из ове школе је изашло 70 генерација Бежанинаца.

Радимо на томе да се та зграда врати мештанима и ово постављање је још један вид притиска на надлежне институције. Ми, као удружење, нећемо одустати од идеје да ту буде КУЛТУРНИ ЦЕНТАР овог дела града и да се нађе места за Музеје Бежаније и Ф.К. "Бежанија". У све прозоре ове зграде постављене су фотографије на овај начин: У доњим прозорима (прва четири с лева на десно) налазе се бивши професори и ученици основне школе "Јован Стерија Поповић". У остала два прозора су постављени Бежанинци из света културе. Са десне бочне стране (на улазу у двориште) налазе се фотографије бежанијских фудбалера од пре 13, 33, 47, 77, 90 година... У горњим прозорима постављене су фотографије стотине ученика ове школе.

А ево како је једна Бежанинка изнела своје утиске:

Субота, 4/јануар 2017. година, велики дан за нас из Бежаније. Окуписмо се опет као некад испред наше мајчице школе која нас научи животу. Чекамо да чујемо тако познат звук школског звона па да уђемо у Велику школу. Уместо торби, свески, књига и оловака у руци четке, метле,крпе. Раздрагани и срећни са сетом у срцу и души дођосмо да се одужимо нашој учитељици живота.
Умессто звона на јавни час позва нас наша Матица Волга. Уђосмо у школу са страхопоштовањем.
Простор огроман а у катастрофалном стању. Жеља да ,,умијемо,, простор надјачала је све на шта смо наишли. Вратисмо наше другаре, учитеље, директоре поново у клупе. На прозоре стависмо стотину насмејаних лица.

Бежанинци могу бити поносни на своје родитеље, баке и деке, као и на своје прабаке и деке који им се весело смеше са прозора
школе.

Бежанијо застани и погледај та драга и незнана лица. Попричај са њима и реци им да нису отишли у заборав.

Како би било лепо да школа постане место окупљања и постане Културни центар.
Надамо се да ће Град подржати нашу иницијативу и помоћи да се то и оствари.
Ваша Бежанинка

Д. Лалић

Да погледате ко је радио на томе да ова изложба заживи и како то све изгледа, кликните ...........ОВДЕ

.

izloz opst25. априла 2012. године отворена је Изложба "Бежанија кроз време 1512-2012" уз присуство великог броја гостију и Бежанинаца. Изложбу је отворио подпредседник општине Нови Београд, Милош Петровић....

 

                                                                                          За опширнији приказ кликните   ОВДЕ

gog izl rakicУ мају 2012. године одржана је Изложба "Бежанија кроз време 1512-2012" у основној школи "Милан Ракић" (www.osrakic.znanje.info) Том приликом ученици ове школе извели су пригодан културно-уметнички програм.

 

 За опширнији приказ кликните ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1526049
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
195
1059
4962
11951
24409
27953
1526049

Forecast Today
408

4.35%
17.83%
5.23%
4.51%
0.21%
67.86%

Vaša IP adresa: 3.230.143.213
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.