• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

У четвртак, 17. јуна 2021. године, са почетком у 17 часова, у Храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) одржаће се представљање новог пројекта "БЕЖАНИЈСКИ ИЛЕГАЛЦИ" у којем наше удружење учествује као једна од партнерских организација. Пројекат је подржан од стране Министарства за рад, борачка, и социјална питања Владе Републике Србије,

Пројектне активности ће се одвијати у склопу програма "Културе сећања Новобеграђана" и представља најзначајнији део наших активности обележавања 80. годишњице антифашистичког устанка 1941. године.

Један ог главних циљева пројекта је и успостављање Собе сећања која ће бити прва завичајна музејска поставка на Новом Београду, и још битније, трајни подсетник на храбре Бежанинце који нису жалили животе за слободу свог народа.

ПОЗИВНИЦА

2021 06 16

У спомен на 22. годину од злочиначке НАТО агресије на СР Југославију, 10. јуна 2021. године у новобеоградском Парку пријатељства, окупили су се чувари сећања на жртве:

Удружење "Стара Бежанија", ,Удружење бораца НОР-а Нови Београд, делегација ГО Нови Београд коју је предводио Срђан Минић , заменик прдседника Општине са сарадницима, висока делегација Покрета социјалиста, и СПС, који су положили венце и цвеће пред спомеником "Вечна ватра".
 
Присутнима су се обратили народни посланик Ђорђе Комленски, као председници УБНОР-а и Удружења "Стара Бежанија" - Ранко Спалевић и Волга Илић Максимова.
 
Почасну стражу држали су Новобеоградски извиђачи из одреда "Пантер" и "Бежанијски илегалци", а ХОРИЋ - Дечји хор Храма културе "Бежанија" са уметничким руководиоцем, проф. Маријом Гаљевић, приредио је пригодан програм.
 
10062021
Комеморативни скуп на Спомен гробљу на Бежанијској коси - вечној кући преко 8000 жртава нацистичке Немачке и тзв. Независне Државе Хрватске уприличен је поводом 22. априла, Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.
22042021 1
Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се као успомена на 22. април 1945. када су последњи заточеници усташког логора смрти Јасеновац - Доња Градина, Срби, Јевреји, Роми, антифашисти, родољуби, организовано извршили пробој у слободу када су схватили да им се припрема сигурна смрт. Од 1073 логораша преосталих у "Циглани" пробој је извршило 600, а преживело њих 117. Истог дана пробој је извршило 173 логораша у "Кожари". Од њих је преживело 11 заточеника.
22042021 2
 
Молебан страдалницима служио је отац Драган Глумац, парох цркве Светог Ђорђа.
 
Беседе на Месту сећања одржали су:
• др ДРАГАН ХАМОВИЋ, наш суграђанин, књижевник и чувар сећања
• проф. др МИЛАДИН ШЕВАРЛИЋ, у име Друштва српских домаћина, Беофорума и Клуба генерала и адмирала Србија
• Ученици новобеоградских школа
• Хор ОШ „Милан Ракић“ – уметнички руководилац МАРИЈА ГАЉЕВИЋ
 
Почасну стражу држали су новобеоградски извиђачи.
 
22042021 3
На Комеморацији су одали почаст представници и чланови:
 
• Удружења логораша Јасеновца
• Потомци жртава нацистичких и фашистичких злочина геноцида
• Срђан Минић, заменик председника Општине Нови Београд
• Душко Витомировић, директор школе и Душица Благојевић, наставник, предстаници ОШ „Милан Ракић“
• Амбасадор Драгомир Вучичевић, председник Скупштине Београдског форума за свет равноправних
• проф. др Миладин Шеварлић, председник Управног одбора Друштва српских домаћина
• Драган Стевић, представник Покрета социјалиста
• Савез извиђача Београда: Одреди извиђача „Пантер“ и „Бежанијски илегалци“
• Драган Илић, директор Новобеоградске културна мреже
• Милан Вулевић, координатор програма Култура сећања Новобеограђана.
22042021 4
 
Чувари сећања и суорганизатори Комеморативног скупа су Удружење бораца народноослободилачког рата Нови Београд и Удружење грађана „Стара Бежанија“ - председници Ранко Спалевић и Волга Илић.
 
220421
 
ПАМТИМО - да се не заборави, ПАМТИМО - да се не понови!
 
Нека је вечна слава и покој невиним жртвама фашизма.
 

komemorativna svecanost page 001

Поводом 22. годишњице агресије НАТО на Србију (СРЈ) наше удружење учествовало је на комеморативном скупу код Споменика „Вечна ватра“ у Парку пријатељства на Новом Београду, где су венце и цвеће положили представници великог броја удружења, политичких странака, српске дијаспоре, студентских и омладинских организација и појединаца.

Венац у име удружења положила је председница Волга Илић Максимова одајући почаст жртвама НАТО агресије. Скупу су у име Скупштине општине Нови Београд присуствовали и венце положили чланови Већа Радојка Пуача, Стефан Пантелић Стефановић, Дејан Зорић, Владимир Обрадовић, и заменик председника општине Срђан Минић.

99 21prva

Традиционално су биле присутне делегације Удружења бораца НОР-а, УБНОР Нови Београд, са председником Ранком Спалевићем, и партнерским организацијама и удружењима који су окупљени у пројекту „Култура сећања Новобеограђана“, које је представљао координатор пројекта Милан Вулевић.

Успомени на невино настрадале поклнили су се и представници дипломатског кора, Њ. Е. Амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, са сарадницима, и директор Руског дома Јевгениј Александрович Баранов, са сарадницима.

Присутнима се обратио генерал Лука Кастратовић, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала, који је истакао да народ који се бори за слободу и достојанство не може бити поражен. „Дужни смо да се стално боримо и изборима за истину о НАТО агресији, као противправном акту и злочину против мира и човечности који се никада и нигде не сме поновити“, истако је генерал Кастратовић.

99 21druga

Поштовани,


Верујемо да знате, пошто је то свакако у домену ваших надлежности, да је насеље Бежанија, на тлу општине Нови Београд, и посебно Војвођанска улица, као срце и језгро шестовековног културно-историјског и архитектонског наслеђа од непроцењивог значаја за нашу земљу. Бежанија није окоштала историја. Она је задужбина живота њених житеља, вековни проток времена, животни ток који попут Саве тече, културно историјски и извор и ушће Новог Београда, града Београда и ове земље.


ШОКИРАНИ СМО, ДА ЈЕ У ТОМ СРЦУ АРХИТОНСКО ИСТОРИЈСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА, НА ПОТЕЗУ ВОЈВОЂАНСКЕ УЛИЦЕ БРОЈ 12 ( ИЗМЕЂУ БРОЈА 10 И 14), НИКЛА ВИШЕСПРАТНА ГРАЂЕВИНА, КОЈА АПСОЛУТНО ОДУДАРА ОД ЕСТЕТИКЕ И КОНСТРУКЦИЈА НИЗА КУћА ВОЈВОЂАНСКЕ УЛИЦЕ, ЗА КОЈУ МИСЛИМО ДА ЈЕ У ВИШЕСРУКУКОМ СМИСЛУ ДРАГОЦЕНОСТ И МОРА БИТИ ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ. Морамо рећи, да у просторном низу Војвођанске улице (где је никло ово ругло), постоје 2 споменика културе Републике Србије: црква Св Ђорђа из 1827 године и стара школа из 1891. године.


Молимо вас да у складу са вашим надлежностима, предузмете све мере да се овај проблем = архитектонска наказа изникла у лепоти Војвођанске улице а што наговештава почетак растакања 500 година живота села Бежанија, што пре на одговарајући начин реши. Молимо Вас такође да нас обавестите о предузетим мерама.

 

Срдачно,
Удружење грађана Стара
Бежанија

 

Председник Удружења

Волга Илић

У Бежанији, 5. 2. 2021. године

Достављено
Председник скупштине града Београда, Никола Никодијевић
Заменик градоначелника Београда Горан Весић
Републички завод за заштиту споменика културе, Дубравка Ђукановић
Завод за заштиту споменика културе Града Београда, Оливера Вучковић

На Савиндан, 27. јануара 2021. године представници нашег удружења су заједно са представницима УБНОР Нови Београд обележили Међународни дан сећања на Холокауст - дан када је совјетска Црвена армија 1945. године ослободила злогласни Аушвиц-Биркенау, највећи нацистички концентрациони логор за масовно уништење становништва у Другом светском рату.

P1010117

P1010119

 

P1010135

 

На два страшна места сећања, на Јеврејском гробљу у Троструком сурдуку на Лединама и Партизанском спомен гробљу у Белановића рупи на Бежанијској коси одали смо почаст страдалницима и положили венце на њихова спомен-обележја која и даље чекају достојно уређење и редовно одржавање.

МИ ПАМТИМО.

ЕВО ГОДИНА ПРОЂЕ...А ТЕБЕ НЕМА...
 
ЗОРАНЕ ДИKО НАША....KАЖЕ СЕ ЗА НЕKОГ KО ЈЕ ИЗУЗЕТАН...А ТИ СИ ТАЈ. ПОЈАМ СИ БЕЖАНИЈЕ.
 
МИ БЕЖАНИНKЕ ШАПУТАЛЕ СМО ТВОЈЕ ИМЕ. НЕKОЈ СИ УKРАО СРЦЕ АЛ' ТВОЈЕ СРЦЕ УKРАДЕ САМО ЈЕДНА. ЖЕНА СА ПЛАВИМ УВОЈЦИМА KОСЕ, KАО АНЂЕО СЛЕТЕО С НЕБА. ЗОРАН И ЈАДРАНKА - РОМЕО И ЈУЛИЈА БЕЖАНИЈЕ. ЕВО ТЕ ЖЕНЕ ОВДЕ СА ВАШИМ НЕПРОЦЕЊИВИМ БЛАГОМ, СА ВАШОМ ДЕЦОМ И УНУЦИМА....ТАKО ПРЕТУЖНА, СЛОМЉЕНА, АЛ' ГОРДА, ПРKОСНА И ДОСТОЈАНСТВЕНА.
 
ОЧИ ТВОЈЕ НЕСТВАРНЕ БОЈЕ ЗАСПАЛЕ СУ ВЕЧНИМ СНОМ... УГАСИО СЕ ЊИХОВ СЈАЈ. САД ЛЕБДИШ НА НЕБУ И СЈАШ МЕЂУ ЗВЕЗДАМА.
 
У СВИМА НАМА ОСТАВИО СИ ТРАГА. БОЛИ СВЕ ОНО СТО СИ ЈОШ МОГАО УРАДИТИ. БОЛЕ РЕЧИ KОЈЕ НИСУ РЕЧЕНЕ. БОЛЕ СУЗЕ, ЋУТАЊА, УСПОМЕНЕ... БОЛИ ТО ШТО ЋЕШ НАМ УВЕK НЕДОСТАЈАТИ. ОВО НИЈЕ ХВАЛОСПЕВ, НИТИ РЕЧИ ОПРОШТАЈА, ОВО ЈЕ ЗАХВАЛНОСТ ТЕБИ ЗА СВЕ СТО СИ УРАДИО ЗА БЕЖАНИЈУ, ЗА СВА НАША ОKУПЉАЊА.
 
НИСТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО. ТЕШKО БЕЗ ТЕБЕ, АЛИ МИ МОРАМО И ХОЋЕМО.
 
НИKАДА НЕЋЕШ БИТИ ЗАБОРАВЉЕН.
 
ОВЕ РЕЦИ СУ ТРАГОВИ У МОЈОЈ ДУШИ И ЗАСЛУЖИО СИ ДА СЕ KАЖУ.
 
НЕKА ТИ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!
 
....ПЕВАМО...
БЕЖАНИЈА, БЕЖАНИЈА,
У МОЈИМ МИСЛИМА...
 
....А ТЕБИ ПЕВАМО....
ЗОРАНЕ, ЗОРАНЕ,
У НАШИМ СИ СРЦИМА...
 
НЕДОСТАЈЕШ
 
 
 

dan osl spom

Манифестација "Дани слободе 2020" посвећена јубилеју 75. година победе над фашизмом, кулминирала је свечаним обележавањем 22. октобра, Дана ослобођења Бежаније у Другом светском рату. Комеморативни скуп посвећен успомени на овај славни датум одржан је на Спомен-гробљу у Белановића Рупи, знаменитом месту које подесећа и опомиње, на ком је вечни мир нашло преко 8000 жртава фашизма.

Скуп је отворен у 11 часова поменом који је служио отац Драган Глумац. На спомен обележје венце су положили  представници Удружења бораца НОР-а Нови Београд, удружења "Стара Бежанија", Удружења деце логораша Јасеновац, Удружења бораца, потомака и поштовалаца Крајишких бригада, и потомци страдалника. 


После вишедеценијског заборава, комеморацију је својим присуством подржала и увеличала делегација новог општинског руководства Градске општине Нови Београд, предвођена замеником председника Градске општине, Срђаном Минићем, коју су такође чинили председник Скупштине општине Предраг Јушковић, и чланови општинског већа Марко Антић, Немања Ђукић, Владимир Обрадовић, Стефан Пантелић Стефановић, Дејан Зорић, Милан Лазовић и Радојка Пуача.

dan osl pomen

 Након обраћања домаћина, гостију и званица, у уметничком делу програма учествовали су Хор ОШ "Милан Ракић" (уметнички руководилац Марија Гаљевић), а о слободи, страдању и сећању беседили и књижевници Ратомир Рале Дамјановић и Драган Хамовић.

dan osl ham

 

dan osl zast

 

dan osl rd

Удружења-домаћини и висока делегација Покрета социјалиста положили су венце на гроб Црвеноармејца Фадила Абидова на Старом Бежанисјком гробљу, чији споменик је пре више од 70 година подигао савез бораца некадашње општине Бежанија.

dan osl fadil

 

dan osl soba

У наставку програма, у Храму културе "Бежанија" председница удружења Волга Илић и публициста Фрањо Фабијанец представили је пројекат СОБА СЕЋАЊА "БЕЖАНИЈСКИ ИЛЕГАЛЦИ". Такође су представљене публикације Удружења бораца и пројект-тима "Култура сећања", и додељене комеморативне Повеље потомцима знаменитих бежанијских илегалаца, као и истакнутом члану УБНОР-а, првоборцу Мирку Цревару.

 

 gr

Удружење „Стара Бежанија“ са великом тугом примило је вест да је 4. новембра 2020. године у Београду преминула Гордана Ранковић (рођена Дозет). Гордана Ранковић је кћерка Лазара (Бралета) и Смиљане Дозет, и унука Лазара и Зоре Дозет. Као потомак ове уважене староседелачке породице, Гордана је била истакнути члан, а заједно са својим сестрама, Весном и Бојком, и њиховим породицама, велики добротвор нашег удружења, и кум сеоске славе Духова 2016. године. Гордана је дала велики и континуирани допринос раду и активностима нашег удружења, као и чувању и неговању културе Бежаније. Наша Гоца Дозетова остаће упамћена као права Бежанинка и достојан наследник својих предака. У браку са Миланом Ранковићем оставила је своје потомке - кћерку Ивану и сина Милоша.

Опело и сахрана Гордане Ранковић је у суботу, 7. новембра, у 13.45 часова, на Старом бежанијском гробљу.

Удружење искрено саучествује у болу породица Ранковић и Дозет. 

Бог нека јој душу прости!

 

УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА СТАРА БЕЖАНИЈА

У јубиларној 75. години победе над фашизмом, манифестацијом "Дани Слободе 2020" наше Удружење, у сарадњи са УБНОР Нови Београд посвећује наредне дане достојном обележавању славних октобарских датума из наше историје.

 

20201018 101026

 

20201018 100940 

20201018 100713

Манифестација је отворена данас, 18. октобра 2020. на спомен-гробљу у Белановића Рупи, смотром Савеза извиђача Града Београда. На смотри "Извиђач у Београду" су учествовали извиђачки одреди из целог града, а такмичарски дан је отворио Срђан Минић, заменик председника Општине Нови Беград. Ово је уједно и увод у свечаност 21. октобра, када ће новоформираном бежанијском извиђачком одреду "Бежанијски Илегалци" бити свечано предати застава одреда и извиђачка обележја.

Круна програма је 22. октобра, на ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕЖАНИЈЕ у Другом светском рату, који ће бити пригодно обежен комеморативним скупом на спомен-гробљу, затим, полагањем венаца на гроб Црвеноармејца Фадила Абидова, и уметничким програмом у Храму културе, који је носилац извршне продукције целе манифетације, чији програм можете видети кликом на доњу слику овде:

 

program oktobar 2020

 

 

 

 

У среду, 9. септембра у просторијама нашег Удружења (Храм културе, Војвођанска 68) уприличен је састанак са предстaвницима Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Састанку су у име Завода присуствовали Ана Сибиновић, виши конзерватор, са сарадницима, а у име Удружења присуствовали Милан Вулевић, Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Нови Београд, и Жељко Вујковић - Дозет, председник Организационог одбора нашег Удружења.

На састанку је било речи о могућностима реконструкције зграде Старе школе у Бежанији, у којој је данас Храм културе, као и о неопходним процедуралним корацима ка том циљу. Представници Завода су обишли зграду, и снимили стање читавог објекта, са нарочитим освртом на фасаду, кров и степениште, који су у најгорем стању. Костатовано је да је санација ових елементата конструкције ургентна, те да ће Завод подржати даље иницијативе пред надлежним органима, издавањем одговарајућих конзерваторских услова за неопходне радове. Представници Завода су нас такође упознали са тиме којем републичким и градским установама је потребно да се обратимо, како бисмо осигурали средства за суфинансирање ових радова.

 

09092020 1    09092020 2

Након састанка сви присутни су обишли и Спомен гробље (партизанско) у Белановића Рупи на Бежанијској Коси, као и Јеврејско спомен гробље на Лединама, и заједно закључили да се оба стратишта недовољно одржавају, те да је неопходно њихово редовније одржавање и боље обележавање.

Подсећамо да је иницијативу нашег Удружења, зграда Старе школе у Бежанији постала је Споменик културе по одлуци Владе Србије, децембра 2018. године, и тиме постала предмет споменичке заштите, како у смислу културних садржаја зграде, тако и у смислу њеног 19-вековног архитектонског наслеђа. Уговором са Градом Београдом, удружење "Стара Бежанија" је постало десетогодишњи закупац ове зграде.

          

 

У уторак, 1. септембра 2020. године, у 17 часова одржана је редовна, годишња Скупштина нашег Удружења. Скупштина се састала у седишту Удружења, и уз поштовање свих важећих епидемиолошких мера у циљу заштите јавног здравља.

Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, члан Управног одбора. Записник је водила Нада Петровић - Зорбић, чланица Управног одбора. 

На предлог председника Удружења, Волге Илић - Максимове, Скупштина је једногласно изабрала Жељка Вујковића - Дозета за новог председника Организационог одбора, који на овом месту наслеђује преминулог Зорана Матијашевића.

Да прочитате цео записник са скупштинске седнице кликните ОВДЕ.

Редовна годишња скупштина Удружења одржаће се у уторак, 1. септембра 2020. године у Храму кутуре "Бежанија", Војвођанска 68, са почетком у 17:00 часова.

 

dnevni red predlog

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499510
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
411
758
4071
8439
25823
28814
1499510

Forecast Today
648

4.41%
17.60%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 54.146.154.243
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.