• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
 

На Савиндан, 27. јануара 2021. године представници нашег удружења су заједно са представницима УБНОР Нови Београд обележили Међународни дан сећања на Холокауст - дан када је совјетска Црвена армија 1945. године ослободила злогласни Аушвиц-Биркенау, највећи нацистички концентрациони логор за масовно уништење становништва у Другом светском рату.

P1010117

P1010119

 

P1010135

 

На два страшна места сећања, на Јеврејском гробљу у Троструком сурдуку на Лединама и Партизанском спомен гробљу у Белановића рупи на Бежанијској коси одали смо почаст страдалницима и положили венце на њихова спомен-обележја која и даље чекају достојно уређење и редовно одржавање.

МИ ПАМТИМО.

ЕВО ГОДИНА ПРОЂЕ...А ТЕБЕ НЕМА...
 
ЗОРАНЕ ДИKО НАША....KАЖЕ СЕ ЗА НЕKОГ KО ЈЕ ИЗУЗЕТАН...А ТИ СИ ТАЈ. ПОЈАМ СИ БЕЖАНИЈЕ.
 
МИ БЕЖАНИНKЕ ШАПУТАЛЕ СМО ТВОЈЕ ИМЕ. НЕKОЈ СИ УKРАО СРЦЕ АЛ' ТВОЈЕ СРЦЕ УKРАДЕ САМО ЈЕДНА. ЖЕНА СА ПЛАВИМ УВОЈЦИМА KОСЕ, KАО АНЂЕО СЛЕТЕО С НЕБА. ЗОРАН И ЈАДРАНKА - РОМЕО И ЈУЛИЈА БЕЖАНИЈЕ. ЕВО ТЕ ЖЕНЕ ОВДЕ СА ВАШИМ НЕПРОЦЕЊИВИМ БЛАГОМ, СА ВАШОМ ДЕЦОМ И УНУЦИМА....ТАKО ПРЕТУЖНА, СЛОМЉЕНА, АЛ' ГОРДА, ПРKОСНА И ДОСТОЈАНСТВЕНА.
 
ОЧИ ТВОЈЕ НЕСТВАРНЕ БОЈЕ ЗАСПАЛЕ СУ ВЕЧНИМ СНОМ... УГАСИО СЕ ЊИХОВ СЈАЈ. САД ЛЕБДИШ НА НЕБУ И СЈАШ МЕЂУ ЗВЕЗДАМА.
 
У СВИМА НАМА ОСТАВИО СИ ТРАГА. БОЛИ СВЕ ОНО СТО СИ ЈОШ МОГАО УРАДИТИ. БОЛЕ РЕЧИ KОЈЕ НИСУ РЕЧЕНЕ. БОЛЕ СУЗЕ, ЋУТАЊА, УСПОМЕНЕ... БОЛИ ТО ШТО ЋЕШ НАМ УВЕK НЕДОСТАЈАТИ. ОВО НИЈЕ ХВАЛОСПЕВ, НИТИ РЕЧИ ОПРОШТАЈА, ОВО ЈЕ ЗАХВАЛНОСТ ТЕБИ ЗА СВЕ СТО СИ УРАДИО ЗА БЕЖАНИЈУ, ЗА СВА НАША ОKУПЉАЊА.
 
НИСТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО. ТЕШKО БЕЗ ТЕБЕ, АЛИ МИ МОРАМО И ХОЋЕМО.
 
НИKАДА НЕЋЕШ БИТИ ЗАБОРАВЉЕН.
 
ОВЕ РЕЦИ СУ ТРАГОВИ У МОЈОЈ ДУШИ И ЗАСЛУЖИО СИ ДА СЕ KАЖУ.
 
НЕKА ТИ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!
 
....ПЕВАМО...
БЕЖАНИЈА, БЕЖАНИЈА,
У МОЈИМ МИСЛИМА...
 
....А ТЕБИ ПЕВАМО....
ЗОРАНЕ, ЗОРАНЕ,
У НАШИМ СИ СРЦИМА...
 
НЕДОСТАЈЕШ
 
 
 

dan osl spom

Манифестација "Дани слободе 2020" посвећена јубилеју 75. година победе над фашизмом, кулминирала је свечаним обележавањем 22. октобра, Дана ослобођења Бежаније у Другом светском рату. Комеморативни скуп посвећен успомени на овај славни датум одржан је на Спомен-гробљу у Белановића Рупи, знаменитом месту које подесећа и опомиње, на ком је вечни мир нашло преко 8000 жртава фашизма.

Скуп је отворен у 11 часова поменом који је служио отац Драган Глумац. На спомен обележје венце су положили  представници Удружења бораца НОР-а Нови Београд, удружења "Стара Бежанија", Удружења деце логораша Јасеновац, Удружења бораца, потомака и поштовалаца Крајишких бригада, и потомци страдалника. 


После вишедеценијског заборава, комеморацију је својим присуством подржала и увеличала делегација новог општинског руководства Градске општине Нови Београд, предвођена замеником председника Градске општине, Срђаном Минићем, коју су такође чинили председник Скупштине општине Предраг Јушковић, и чланови општинског већа Марко Антић, Немања Ђукић, Владимир Обрадовић, Стефан Пантелић Стефановић, Дејан Зорић, Милан Лазовић и Радојка Пуача.

dan osl pomen

 Након обраћања домаћина, гостију и званица, у уметничком делу програма учествовали су Хор ОШ "Милан Ракић" (уметнички руководилац Марија Гаљевић), а о слободи, страдању и сећању беседили и књижевници Ратомир Рале Дамјановић и Драган Хамовић.

dan osl ham

 

dan osl zast

 

dan osl rd

Удружења-домаћини и висока делегација Покрета социјалиста положили су венце на гроб Црвеноармејца Фадила Абидова на Старом Бежанисјком гробљу, чији споменик је пре више од 70 година подигао савез бораца некадашње општине Бежанија.

dan osl fadil

 

dan osl soba

У наставку програма, у Храму културе "Бежанија" председница удружења Волга Илић и публициста Фрањо Фабијанец представили је пројекат СОБА СЕЋАЊА "БЕЖАНИЈСКИ ИЛЕГАЛЦИ". Такође су представљене публикације Удружења бораца и пројект-тима "Култура сећања", и додељене комеморативне Повеље потомцима знаменитих бежанијских илегалаца, као и истакнутом члану УБНОР-а, првоборцу Мирку Цревару.

 

 gr

Удружење „Стара Бежанија“ са великом тугом примило је вест да је 4. новембра 2020. године у Београду преминула Гордана Ранковић (рођена Дозет). Гордана Ранковић је кћерка Лазара (Бралета) и Смиљане Дозет, и унука Лазара и Зоре Дозет. Као потомак ове уважене староседелачке породице, Гордана је била истакнути члан, а заједно са својим сестрама, Весном и Бојком, и њиховим породицама, велики добротвор нашег удружења, и кум сеоске славе Духова 2016. године. Гордана је дала велики и континуирани допринос раду и активностима нашег удружења, као и чувању и неговању културе Бежаније. Наша Гоца Дозетова остаће упамћена као права Бежанинка и достојан наследник својих предака. У браку са Миланом Ранковићем оставила је своје потомке - кћерку Ивану и сина Милоша.

Опело и сахрана Гордане Ранковић је у суботу, 7. новембра, у 13.45 часова, на Старом бежанијском гробљу.

Удружење искрено саучествује у болу породица Ранковић и Дозет. 

Бог нека јој душу прости!

 

УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА СТАРА БЕЖАНИЈА

У јубиларној 75. години победе над фашизмом, манифестацијом "Дани Слободе 2020" наше Удружење, у сарадњи са УБНОР Нови Београд посвећује наредне дане достојном обележавању славних октобарских датума из наше историје.

 

20201018 101026

 

20201018 100940 

20201018 100713

Манифестација је отворена данас, 18. октобра 2020. на спомен-гробљу у Белановића Рупи, смотром Савеза извиђача Града Београда. На смотри "Извиђач у Београду" су учествовали извиђачки одреди из целог града, а такмичарски дан је отворио Срђан Минић, заменик председника Општине Нови Беград. Ово је уједно и увод у свечаност 21. октобра, када ће новоформираном бежанијском извиђачком одреду "Бежанијски Илегалци" бити свечано предати застава одреда и извиђачка обележја.

Круна програма је 22. октобра, на ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕЖАНИЈЕ у Другом светском рату, који ће бити пригодно обежен комеморативним скупом на спомен-гробљу, затим, полагањем венаца на гроб Црвеноармејца Фадила Абидова, и уметничким програмом у Храму културе, који је носилац извршне продукције целе манифетације, чији програм можете видети кликом на доњу слику овде:

 

program oktobar 2020

 

 

 

 

У среду, 9. септембра у просторијама нашег Удружења (Храм културе, Војвођанска 68) уприличен је састанак са предстaвницима Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Састанку су у име Завода присуствовали Ана Сибиновић, виши конзерватор, са сарадницима, а у име Удружења присуствовали Милан Вулевић, Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Нови Београд, и Жељко Вујковић - Дозет, председник Организационог одбора нашег Удружења.

На састанку је било речи о могућностима реконструкције зграде Старе школе у Бежанији, у којој је данас Храм културе, као и о неопходним процедуралним корацима ка том циљу. Представници Завода су обишли зграду, и снимили стање читавог објекта, са нарочитим освртом на фасаду, кров и степениште, који су у најгорем стању. Костатовано је да је санација ових елементата конструкције ургентна, те да ће Завод подржати даље иницијативе пред надлежним органима, издавањем одговарајућих конзерваторских услова за неопходне радове. Представници Завода су нас такође упознали са тиме којем републичким и градским установама је потребно да се обратимо, како бисмо осигурали средства за суфинансирање ових радова.

 

09092020 1    09092020 2

Након састанка сви присутни су обишли и Спомен гробље (партизанско) у Белановића Рупи на Бежанијској Коси, као и Јеврејско спомен гробље на Лединама, и заједно закључили да се оба стратишта недовољно одржавају, те да је неопходно њихово редовније одржавање и боље обележавање.

Подсећамо да је иницијативу нашег Удружења, зграда Старе школе у Бежанији постала је Споменик културе по одлуци Владе Србије, децембра 2018. године, и тиме постала предмет споменичке заштите, како у смислу културних садржаја зграде, тако и у смислу њеног 19-вековног архитектонског наслеђа. Уговором са Градом Београдом, удружење "Стара Бежанија" је постало десетогодишњи закупац ове зграде.

          

 

У уторак, 1. септембра 2020. године, у 17 часова одржана је редовна, годишња Скупштина нашег Удружења. Скупштина се састала у седишту Удружења, и уз поштовање свих важећих епидемиолошких мера у циљу заштите јавног здравља.

Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, члан Управног одбора. Записник је водила Нада Петровић - Зорбић, чланица Управног одбора. 

На предлог председника Удружења, Волге Илић - Максимове, Скупштина је једногласно изабрала Жељка Вујковића - Дозета за новог председника Организационог одбора, који на овом месту наслеђује преминулог Зорана Матијашевића.

Да прочитате цео записник са скупштинске седнице кликните ОВДЕ.

Редовна годишња скупштина Удружења одржаће се у уторак, 1. септембра 2020. године у Храму кутуре "Бежанија", Војвођанска 68, са почетком у 17:00 часова.

 

dnevni red predlog

На Бежанијском спомен-гробљу у Белановића рупи, на Ивандан, 7. јула 2020. године, оджана комеморација у славу и помен 8000 жртава фашизма који почивају на овом месту.

IMG 20200707 104549

 

У склопу обележавања 75 година од победе над фашизмом, наше удружење упућује позив јавности на комеморативни скуп - парастос и полагање цвећа на спомен-обележју - који ће се одржати 7. јула 2020. године на Бежанијском спомен-гробљу у Белановића рупи (улица Мустафе Голубића, поред Старог бежанијског гробља). Комеморација се одржава у славу и помен 8000 жртава фашизма који почивају на овом месту.

 

7 7 2020

 

Комеморација се организује као наставак заједничких активности УБНОР-а Нови Београд и нашег удружења, кроз догађаје и скупове који се одржавају у години овог великог и славног јубилеја. Наша два удружења активно се залажу за неговање културе сећања на сва српска страдања у антифашистичкој борби, и све оне који су крз историју дали своје животе за слободнији и праведнији свет.

Наше удружење поднело је 15. априла 2016. године кривичну пријаву против председника општине Нови Београд, Александра Шапића, због злоупотреба приликом трошења општинских средства намењених пројектима у култури које спроводе организације и удружења са територије наше општине. О овоме смо раније писали у посебном чланку.

Решењем заменика јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, Милана Станојевића, из Посебног одељења за сузбијање корупције,  које је донето након више од три године по пријави, наша кривична пријава је ОДБАЧЕНА јер, по речима опширног образложања (20 куцаних страна!) пријављено дело није кривично дело за које се гони по службеној дужности. 

Ми смо захвални надлежним органима на узимању у разматрање наше кривичне пријаве, но, оваквим решењем никако не можемо бити задовољни, с обзиром да дато образложење не отклања нашу дубоку сумњу у објективност општинске Комисије која је одлучивала о додели конкурсних средстава.

Наставићемо да с дужном пажњом скрећемо пажњу јавности и надлежним органима на све неправилности и могуће злоупотребе наше заједничке, општинске касе.

Решење о одбацивању

Сарадња нашег Удружења и Удружења бораца НОР-а Нови Београд (УБНОР) пример је како се заједничким снагама могу остварити резултати који надилазе локалне оквире. То је потврђено и на редовној годишњој Скупштини УБНОР-а, одржаној у уторак 9. јуна 2020. у седишту УБНОР-а на Новом Београду, где су гостовали и наши представници.

Скупштини су у име нашег Удружења присуствовали Волга Илић, председник Управног одбора, и Жељко Вујковић, члан Управног одбора. Скупштини се обратила и др Марија Здравковић, наша Бежанинка, угледна Новобеограђанка (доцент Медицинског факултета, директор КБЦ "Бежанијска Коса" и мајка троје деце), као суграђанка која зна проблеме Новог Београда, лекар, и потомак породице слоборадских традиција. 

Представљени Извештај о раду обухватио је досадашњи рад општинског одбора, месних одбора, бројне програмске активности УБНОР-а (трибине, манифестације, уметнички програм, пројекат Културе сећања Новобеограђана, комеморације значајних датума страдања и сећања), које се добрим делом остварују корз наш заједнички рад. Представљен је и амбицизан и свеобухватан план рада, чија окосница су тематске активности посвећене великом јубилеју обележавања 75 година од победе над фашизмом. Наравно, имали смо задовољство да чујемо како се високо цене напори и резултате нашег Удружења у очувању традиције и слободарских вредности.

Skupstina UBNOR 20200609

На Скупштини је  изабрано руководство. За председника је изабран  Ранко Спалевић, а за потпредседника Драган Стевић.

У раду Скупштине учествовао је и Мирко Цревар, 95-годишњи првоборац, некадашњи припадник 8. Кордунашке дивизије, и живи сведок злочина усташтва и фашизма. 

Наше учешће на овом догађају долази као плод лепе сарадње наша два удружења по различитим иницијативама, те је стога изнет и предлог будуће формализације наших односа ради координације даљих активности и заједничког наступа, пре свега у реализацији идеје оснивања собе сећања на Бежанијске илегалце у згради Старе школе у Бежанији, као и даљег уређења и обележавања стратишта и места сећања у Бежанији (Партизанско и Јеврејско гробље) и широм Новог Београда.

 

logo

 

Бежанија, 15. јун 2020.

Драги наши Новобеограђани, Бежанинци, суграђани и пријатељи,

На нашој општини Нови Београд у недељу 21. јуна 2020. године одржавају се избори за одборнике Скупштине општине.  Истичемо чињеницу, којом се поносимо, да је општина Нови Београд, најмногољуднија општина у земљи, изграђена на атару села Бежаније, која постоји 508 година. Ми смо као удружење грађана „Стара Бежанија“ нераскидиво везани за нашу локалну заједницу, јер је НАША БЕЖАНИЈА место из ког потичемо, којем припадамо, у којем живимо, о чијој добробити и културној заоставштини искрено бринемо.

Стога сматрамо да квалитети које треба да поседују носиоци функција наше општине морају бити: поштење и честитост, посвећеност и марљивост, висока образованост, осведочени професионални резултати, човекољубље, емпатија за обичног човека, и посебно, брига за нашу децу, као и спремност на сарадњу са свим позитивним иницијативама локалних актера.

Зато желимо да подсетимо на чињеницу да досадашње руководство наше општине, на челу са Александром Шапићем, није показало никакво разумевање нити спремност за сарадњу ни по једном питању нити предлогу нашег удружења. Поред тога, актуелно општинско руководство показало је потпуно одсуство одговорности и способности за решавање горућих комуналних проблема, који су видљиви свуда на нашој општини. Са друге стране, остварили смо видљиве резултате у сарадњи са градским и републичким органима, наишли на многа отворена врата, и безрезервну подршку. Круна те сарадње је проглашење зграде „Старе школе“ за културно добро – споменик културе, 2018. године.

Стога позивамо све своје чланове, Бежанинце, Новобеограђане, као и све гласаче који су нам указали поверење, и гласали за нашу изборну листу 2016. године,  да искористе своје бирачко право и изађу на предстојеће изборе у што већем броју.  

Дајемо пуну подршку нашим Бежанинцима др Марији (Сладић) Здравковић (директор КБЦ Бежанијска Коса) и Срђану Минићу (члан НО Аеродрома Никола Тесла), водећим личностима на листи број 1. ИЗБОРНА ЛИСТА АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ. Они су доказани пријатељи нашег Удружења, осведочени професионалци, и високо моралне личности, те смо сигурни да ће као изабрани одборници Скупштине општине Нови Београд, јавне послове обављати савесно, одговорно, и са пуно љубави према својој Бежанији, Новом Београду и нашој деци, те да ћемо заједнички и истински стремити побољшању квалитета живота на целој територији наше општине.

ПРЕДСЕДНИК

Волга Илић

с.р.

Саопштење

Основна школа "Јован Стерија Поповић" У Бежанији је у години великих јубилеја.

Навршило се 60 година од како ОШ "Јован Стерија Поповић" живи и ради у данашњој згради у Војвођанској 61, која је свечано отворена на Дан ослобођења Бежаније у Другом светском рату, 22. октобра 1959. године. Oвај дан се стога уједно прославља и као Дан школе.

Као школа са традицијом, популарна "Стерија" је и поносни настављач просветних и образовних тековина прве бежанијске школе за коју најстарији писани историјски подаци сежу у далеку 1715. годину. Директна претеча данашње "Стерије" је зграда Старе школе у Војвођанској 68, која је одлуком Владе Србије 2018. године постала заштићено културно добро - споменик културе, и у њој се данас налази Храм културе "Бежанија".  

 

 stara skola.png  Sterija.jpg

 

Зграда Старе школе понела је Стеријино име 1. марта 1953, и носила га до 22.октобра 1959, када је затворена, а ученици и наставно особље тадашње школе се "преселили" у данашњу зграду. 

Како је ова Стара школа подигнута за потребе основне школе у Бежанији још 1891. године, можемо рећи да "Стерија" броји 130-у годину свог постојања, што је чини убедљиво најстаријом новобеоградском школом и једном од најстаријих просветних установа у Граду Београду. 

Обележавајући ове значајне датуме, школа "Стерија" је продуцирала 3 кратка филма: "Стерија" - Бежанија - Нови Београд, "Стеријин" 60-ти Дан школе, као и Нашој "Стерији" за 60-рођендан, који говоре о историји и садашњости школе, њеним ученицима, њеном континуитету и трагу који "Стерија" оставља у времену, простору и људима око себе.

Љубазношћу колектива и руководства школе, у прилици смо да презентујемо ове филмове и у видео галерији на нашем сајту, којој се приступа кликом ОВДЕ. Наше удружење се, уз велике изразе захвалности, придружује честикама "Стерији" у нади да ће се у њој одшколовати још многе генерације бежанијских ђака.

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1157834
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
268
512
764
4224
2510
18894
1157834

Forecast Today
456

5.26%
16.53%
5.07%
5.85%
0.27%
67.04%

Vaša IP adresa: 100.24.118.144
© 2022 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.