У уторак, 10.06.2019. и среду,  11.06.2019. и четвртак, 12.06.2019. ученици IV 3, IV 2 и IV 1 разреда ОШ "Милан Ракић" одржали су приредбу у храму културе "Бежанија". "Четвртаци" на јесен полазе у пети разред и више неће са њима бити учитељица, већ они добијају наставнике из свих предмета.

cetvrtaki                                                                         Ученици IV 3 разреда

mar ucit                                                                  Приредба ученика IV 2 разреда

cetvrto 1                                                                      Ученици IV 1 разреда

Ове симпатичне приредбе, које су са својим ученицима приредиле њихове учитељицe, са одушевљењем су пропратили родитељи.

 

У храму културе "Бежанија", Војвођанска 68,  у уторак, 07.маја 2019. наше удружење и УБНОР Н Београд организовали су Трибину (Академију) под називом "Да се не заборави", поводом 20 година од НАТО бомбардовања - Кинеске амбасаде у Београду. Говорили су Мара Керн, колумниста магазина "Печат" и Ранко Спалевић, књижевник.

Kinnezi

Тога дана пре подне положи смо  венце на месту испред бомбардоване кинеске амбасаде.

Kina 1                    Венце су положили: Испред нашег удружења В Илић, Ф. Фабијанец, Б. Стојановић и З. Матијашевић а испред УБНОР-а Д. Давидовић и Р. Спалевић

 

У понедељак, 22.04.2019. наше удружење са УБНОР Нови Београд организовало је полагање венаца на Спомен гробље на Бежанијској Коси, на локалитету Белановића рупа, поводом ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Borci

Том приликом одржан је парастос (служио га наш свештеник Драган Глумац) а у својим говорима (Д. Давидовић, В. Илић и Ф. Фабијанец) указали су на значај поклоњења сенима жртава као и то да се таква места страдања никад не забораве. Нарочито је Ф. Фабијанец указао на потребу да се у оваква окупљања обавезно укључе основне школе са овог локалитета и да се ученицима објасни значај ових манифестација.

 

У среду, 20.марта 2019. одржана је Трибина (Академија) под називом "Да се не заборави", поводом 20 година од НАТО бомбардовања.

Учествовали су : Елена Гускова-руски академик и члан Анкадемија наука републике Српске, Александар Лукић-новинар и уредник Радио Београда 2 и Бојана Петровић-победник у беседништву на Правном факултету

Trojka

После Химне Србије, коју су извели чланови хора О.Ш. "Милан Ракић", присутне је поздравила Волга Илић, председница нашег удружења. Нашој гошћи из пријатељске Русије, Елени Русковој, уручена је монографија "Бежанија у слици и речи". Бежанијски парох Андреј Вукчевић служио је Молебан жртвама НАТО бомбардовања.

a nato

Трибина је трајала три сата и публика је помно и са пажњом пропратила излагања еминентних гостију, који поседују ораторске вештине и бритке језике. Нарочито потресна била је беседа младе Бојане Петровић, студенткиње Правног факултета, која је говорила на тему "Сто пута изговорена лаж постаје истина". Елена Гускова , осведочени пријатељ Србије и изванредан познавалац стања на Балкану, говорила је о историји руско-српских односа, о времену пре и после Нато бомбардовања, ... а Александар Лукић је, између осталог, говорио о немоћи Русије да помогне Србији у тим тешким данима.

После излагања гостију, уследила су многа питања на које су добијени одговори.

Било је то једно изузетно вече и ми из удружења, које је организовало ову Академију, можемо бити поносни.

 

Бежанинац-ловац, Петар Башкот, нам је послао текст, који објављујемо: У недељу, 03.03.2019. бежанијски ловци су одржали обавезну акцију пребројавања дивљачи у оквиру ловишта атара Бежаније. Након успешно обављеног задатка, ловци су на свом састанку (одржаном у храму културе "Бежанија") донели одлуку да се препоручи свим члановима секције да постану чланови удружења "Стара Бежанија", ради учешћа у културним манифестацијама, које организује ово удружење, као и око издавања књиге "Бежанијски ловци".

Svi zm                                                               Разговор о књизи "Бежанијски ловци" (03.10.2018.)

На крају састанка је послужен ловачки гулаш за све присутне чланове секције и госте (из удружења "Стара Бежанија" били су Драган Гогић, Драгослава Копривица, Зоран Матијашевић, Фрањо Фабијанец-аутор поменуте књиге и Олгица Башкот). Наравно, да нису иозостале и увек интересантне ловачке приче.

 

У понедељак, 26.11.2018.делегација нашег удружења (Светлан Лекић-архитекта нашег удружења и Зоран Матијашевић-председник Орг. одбора) посетила је Министарство Културе. Том приликом домаћин им је био Игор Јовичић-секретар Министарства. Разлог за посету је био статус зграде старе школе у Бежанији (наш Храм културе). У више наврата смо вас обавештавали да тај предмет треба да дође на дневни ред Владе републике Србије. Игор Јовичић је истакао да високо цени рад нашег удружења и обећао да ће учинити све да се овај поступак убрза, како би зграда најзад била проглашена за СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то бежанијска црква).

Sa Ig Jovicicem                                                                                С. Лекић, З. Матијашевић и И. Јовичић

Иначе, зграда, у којој се данас налазе Министарство за културу, Историјски музеј Србије и Институт за савремену историју, је пре II светског рата била Аграрна банка, a по ослобођењу ту се налазио ЦК југословенских комуниста. Пројектанти ове велелепне зграде били су браћа Крстић (Петар и Бранко), архитектонске громаде.

Braca Krstic                                                    Светлан Лекић испред зидне фотографије браће Крстић

2013. Светлан Лекић био је аутор пројекта за реконструкцију и адаптацију Историјског музеја Србије.

22.11.2018. наше удружење предало је апликацију за конкурс, који је расписала америчка амбасада, за реконструкцију крова, фасаде и прозора.

Такође, ових дана очекујемо потписивање уговора са Пословним простором за коришћење Храма културе у наредних 10 година.

 

У недељу, 25.11.2018. наше удружење је ималo част да присуствује овом конгресу у београдском хотелу "Radisson Blue-Old Mill ". Удружења "Да живимо здравије" и "Да живимо заједно" су се представила кратким презентацијама и дискусијама на теме: Физичка активност у XXI веку и Модели укључивања у друштво одраслих особа ометених у развоју. Представници нашег удружења на овој изванредној манифестацији су били Волга Илић и Зоран Матијашевић.

Publ koza

Удружење "Да живимо здравије" организује и подржава акције које промовишу и позитивно утичу на квалитет живота деце и одраслих.

Удружење "Да живимо заједно" се бави подршком и оснаживањем особа са интелектуалним сметњама у развоју, кроз бројне активности усмерене на њихово осамостаљивање и очувањестечених знања и вештина.

Подсећамо да су штићеници овог удружења недавно извели оперу "Часовничар" у нашем храму културе.

 

У среду, 14.11.2018. у храму културе "Бежанија" одржана је Скупштина нашег удружења. Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, а председница удружења, Волга Илић, је говорила о раду за протеклих осам месеци. Том приликом је обавестила присутне, боље рећи подсетила, на све оно што је удружење урадило (Учешће у програму "200 година културног наслеђа Бежаније", као и у великом пројекту "Дани европске баштине"). Поред ових манифестација одржане су бројне песничке/ књижевне вечери, концерти, прослава сеоске славе Духови... 

Po prostor

Зоран Матијашевић је говорио о понуђеном уговору од стране "Пословног простора" и зашто га треба подписати. На самој Скупштини сакупљена су потребна средства за уплату депозита (трострука месечна кирија). Иначе, уговор (да удружење користи храм културе Бежанија") ће бити потписан на период од 10 година.

 

У суботу, 10.11.2018.откривена је спомен плоча жртвама Великог рата у Петровчићу. На овој свечаности гости су били и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић и З. Матијашевић). Најпре је служен парастос жртвама а онда су у програму учествовали ученици ош "Душан Вукасовић" и песник Радивој Прокопљевић-Прока.

Prole zmzm

Члан нашег удружења, Фрањо Фабијанец, ускоро издаје књигу о свим жртвама Првог и Другог светског рата (за села Сурчин, Јаково, Бечмен, Добановци, Прогар, Бољевци и Петровчић...) а прикупио је и имена свих жртава (Бежанинаца) из тих ратова. 

Напомена: У Бежанији постоје две меморијалне спомен плоче (једна је у капели на старом бежанијском гробљу, а друга је у холу ош "М. Ракић") и план нашег удружења је да се сва имена са ове две плоче нађу (заједно са именима, које је пронашао Фрањо Фабијанец) на једној-новој-Спомен плочи, коју би поставили на најстаријем бежанијском гробљу (у склопу уређења овог гробља да оно постане меморијално). 

Нека нам пример Петровчићана покаже како се не заборављају жртве...

 

У недељу, 21.10.2018 у 11:00 у оквиру Октобарских дана сећања, одржан је парастос и положени венци на Партизанско спомен гробље (налази се уз Старо бежанијско гробље) у част жртава злогласног логора "Сајмиште".

Pol Venaca 18

Парастос је служио свештеник Драган Глумац, а говорили су Драгољуб Давидовић, председник Савеза бораца Новог Београда и Волга Илић, председник нашег удружења.

Pol Ven J

 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1490005
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2002
337
3005
5747
16318
28814
1490005

Forecast Today
4536

4.42%
17.51%
4.99%
4.61%
0.22%
68.25%

Vaša IP adresa: 100.25.40.11
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.