У среду, 20.марта 2019. одржана је Трибина (Академија) под називом "Да се не заборави", поводом 20 година од НАТО бомбардовања.

Учествовали су : Елена Гускова-руски академик и члан Анкадемија наука републике Српске, Александар Лукић-новинар и уредник Радио Београда 2 и Бојана Петровић-победник у беседништву на Правном факултету

Trojka

После Химне Србије, коју су извели чланови хора О.Ш. "Милан Ракић", присутне је поздравила Волга Илић, председница нашег удружења. Нашој гошћи из пријатељске Русије, Елени Русковој, уручена је монографија "Бежанија у слици и речи". Бежанијски парох Андреј Вукчевић служио је Молебан жртвама НАТО бомбардовања.

a nato

Трибина је трајала три сата и публика је помно и са пажњом пропратила излагања еминентних гостију, који поседују ораторске вештине и бритке језике. Нарочито потресна била је беседа младе Бојане Петровић, студенткиње Правног факултета, која је говорила на тему "Сто пута изговорена лаж постаје истина". Елена Гускова , осведочени пријатељ Србије и изванредан познавалац стања на Балкану, говорила је о историји руско-српских односа, о времену пре и после Нато бомбардовања, ... а Александар Лукић је, између осталог, говорио о немоћи Русије да помогне Србији у тим тешким данима.

После излагања гостију, уследила су многа питања на које су добијени одговори.

Било је то једно изузетно вече и ми из удружења, које је организовало ову Академију, можемо бити поносни.

 

Бежанинац-ловац, Петар Башкот, нам је послао текст, који објављујемо: У недељу, 03.03.2019. бежанијски ловци су одржали обавезну акцију пребројавања дивљачи у оквиру ловишта атара Бежаније. Након успешно обављеног задатка, ловци су на свом састанку (одржаном у храму културе "Бежанија") донели одлуку да се препоручи свим члановима секције да постану чланови удружења "Стара Бежанија", ради учешћа у културним манифестацијама, које организује ово удружење, као и око издавања књиге "Бежанијски ловци".

Svi zm                                                               Разговор о књизи "Бежанијски ловци" (03.10.2018.)

На крају састанка је послужен ловачки гулаш за све присутне чланове секције и госте (из удружења "Стара Бежанија" били су Драган Гогић, Драгослава Копривица, Зоран Матијашевић, Фрањо Фабијанец-аутор поменуте књиге и Олгица Башкот). Наравно, да нису иозостале и увек интересантне ловачке приче.

 

У понедељак, 26.11.2018.делегација нашег удружења (Светлан Лекић-архитекта нашег удружења и Зоран Матијашевић-председник Орг. одбора) посетила је Министарство Културе. Том приликом домаћин им је био Игор Јовичић-секретар Министарства. Разлог за посету је био статус зграде старе школе у Бежанији (наш Храм културе). У више наврата смо вас обавештавали да тај предмет треба да дође на дневни ред Владе републике Србије. Игор Јовичић је истакао да високо цени рад нашег удружења и обећао да ће учинити све да се овај поступак убрза, како би зграда најзад била проглашена за СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то бежанијска црква).

Sa Ig Jovicicem                                                                                С. Лекић, З. Матијашевић и И. Јовичић

Иначе, зграда, у којој се данас налазе Министарство за културу, Историјски музеј Србије и Институт за савремену историју, је пре II светског рата била Аграрна банка, a по ослобођењу ту се налазио ЦК југословенских комуниста. Пројектанти ове велелепне зграде били су браћа Крстић (Петар и Бранко), архитектонске громаде.

Braca Krstic                                                    Светлан Лекић испред зидне фотографије браће Крстић

2013. Светлан Лекић био је аутор пројекта за реконструкцију и адаптацију Историјског музеја Србије.

22.11.2018. наше удружење предало је апликацију за конкурс, који је расписала америчка амбасада, за реконструкцију крова, фасаде и прозора.

Такође, ових дана очекујемо потписивање уговора са Пословним простором за коришћење Храма културе у наредних 10 година.

 

У недељу, 25.11.2018. наше удружење је ималo част да присуствује овом конгресу у београдском хотелу "Radisson Blue-Old Mill ". Удружења "Да живимо здравије" и "Да живимо заједно" су се представила кратким презентацијама и дискусијама на теме: Физичка активност у XXI веку и Модели укључивања у друштво одраслих особа ометених у развоју. Представници нашег удружења на овој изванредној манифестацији су били Волга Илић и Зоран Матијашевић.

Publ koza

Удружење "Да живимо здравије" организује и подржава акције које промовишу и позитивно утичу на квалитет живота деце и одраслих.

Удружење "Да живимо заједно" се бави подршком и оснаживањем особа са интелектуалним сметњама у развоју, кроз бројне активности усмерене на њихово осамостаљивање и очувањестечених знања и вештина.

Подсећамо да су штићеници овог удружења недавно извели оперу "Часовничар" у нашем храму културе.

 

У среду, 14.11.2018. у храму културе "Бежанија" одржана је Скупштина нашег удружења. Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, а председница удружења, Волга Илић, је говорила о раду за протеклих осам месеци. Том приликом је обавестила присутне, боље рећи подсетила, на све оно што је удружење урадило (Учешће у програму "200 година културног наслеђа Бежаније", као и у великом пројекту "Дани европске баштине"). Поред ових манифестација одржане су бројне песничке/ књижевне вечери, концерти, прослава сеоске славе Духови... 

Po prostor

Зоран Матијашевић је говорио о понуђеном уговору од стране "Пословног простора" и зашто га треба подписати. На самој Скупштини сакупљена су потребна средства за уплату депозита (трострука месечна кирија). Иначе, уговор (да удружење користи храм културе Бежанија") ће бити потписан на период од 10 година.

 

У суботу, 10.11.2018.откривена је спомен плоча жртвама Великог рата у Петровчићу. На овој свечаности гости су били и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић и З. Матијашевић). Најпре је служен парастос жртвама а онда су у програму учествовали ученици ош "Душан Вукасовић" и песник Радивој Прокопљевић-Прока.

Prole zmzm

Члан нашег удружења, Фрањо Фабијанец, ускоро издаје књигу о свим жртвама Првог и Другог светског рата (за села Сурчин, Јаково, Бечмен, Добановци, Прогар, Бољевци и Петровчић...) а прикупио је и имена свих жртава (Бежанинаца) из тих ратова. 

Напомена: У Бежанији постоје две меморијалне спомен плоче (једна је у капели на старом бежанијском гробљу, а друга је у холу ош "М. Ракић") и план нашег удружења је да се сва имена са ове две плоче нађу (заједно са именима, које је пронашао Фрањо Фабијанец) на једној-новој-Спомен плочи, коју би поставили на најстаријем бежанијском гробљу (у склопу уређења овог гробља да оно постане меморијално). 

Нека нам пример Петровчићана покаже како се не заборављају жртве...

 

У недељу, 21.10.2018 у 11:00 у оквиру Октобарских дана сећања, одржан је парастос и положени венци на Партизанско спомен гробље (налази се уз Старо бежанијско гробље) у част жртава злогласног логора "Сајмиште".

Pol Venaca 18

Парастос је служио свештеник Драган Глумац, а говорили су Драгољуб Давидовић, председник Савеза бораца Новог Београда и Волга Илић, председник нашег удружења.

Pol Ven J

 

 

У уторак, 16.10.2018. у Етнографском музеју, у организацији удружења "Милош Милојевић" из Црне Баре, одржана је трибина посвећена Милошу Милојевићу (1840-1897) најоспораванијем српском историчару. Био је ратник чије оружје није била само пушка већ и перо. Историчар, који је тражио истину о забрањеној историји Срба. Легенда, коју је неко намерно препустио забораву. О лику и делу Милоша Милојевића говорили су академици, кустоси и Драгослава Копривицам, књижевница и рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи". Наше удружење (Волга Илић и Зоран Матијашевић) је имало част да присуствује овој трибини.M Miloje                                                                                                               Драгослава Копривица са Волгом и Зораном

Име Милоша Милојевића нећете наћи ни у једној енциклопедији и завера ћутања не престаје ни 120 година након његове смрти.

 

Наше удружење са СУБНОР Нови Београд организовало је обилазак стратишта (Спомен гробље на Бежанијској Коси на локалитету Белановића рупа) поводом државног празника: ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

VVencci

Том приликом положени су венци нашег удружења, СУБНОР Нови Београд и о.ш. "Јован Стерија Поповић". После Молитве господње, присутнима су се обратили Д. Давидовић, председник СУБНОР Н. Београд, В. Илић, председник нашег удружења и Ф. Фабијанец, истакнути члан нашег удружења.

 

Филмска легенда Јелена Јовановић - Жигон преминула је у 85. години.

Zigon                                     Јелена Јовановић - Жигон са члановима нашег удружења у мају 2017.

Ми смо имали част да је угостимо у храму културе "Бежанија", када је на промоцији књиге "Алхемија љубави" (аутор Драгослава Копривица-иначе рецензент наше Монографије) говорила одломке из те књиге. Упућујемо искрено саучешће ћерки Ивони и сину Николи.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0322535
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
57
370
3923
3923
11793
8882
322535

14.53%
18.10%
9.64%
17.86%
0.33%
39.54%

Vaša IP adresa: 35.175.248.25
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић. Сва права задржана.