У понедељак, 26.11.2018.делегација нашег удружења (Светлан Лекић-архитекта нашег удружења и Зоран Матијашевић-председник Орг. одбора) посетила је Министарство Културе. Том приликом домаћин им је био Игор Јовичић-секретар Министарства. Разлог за посету је био статус зграде старе школе у Бежанији (наш Храм културе). У више наврата смо вас обавештавали да тај предмет треба да дође на дневни ред Владе републике Србије. Игор Јовичић је истакао да високо цени рад нашег удружења и обећао да ће учинити све да се овај поступак убрза, како би зграда најзад била проглашена за СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (као што је то бежанијска црква).

Sa Ig Jovicicem                                                                                С. Лекић, З. Матијашевић и И. Јовичић

Иначе, зграда, у којој се данас налазе Министарство за културу, Историјски музеј Србије и Институт за савремену историју, је пре II светског рата била Аграрна банка, a по ослобођењу ту се налазио ЦК југословенских комуниста. Пројектанти ове велелепне зграде били су браћа Крстић (Петар и Бранко), архитектонске громаде.

Braca Krstic                                                    Светлан Лекић испред зидне фотографије браће Крстић

2013. Светлан Лекић био је аутор пројекта за реконструкцију и адаптацију Историјског музеја Србије.

22.11.2018. наше удружење предало је апликацију за конкурс, који је расписала америчка амбасада, за реконструкцију крова, фасаде и прозора.

Такође, ових дана очекујемо потписивање уговора са Пословним простором за коришћење Храма културе у наредних 10 година.

 

У недељу, 25.11.2018. наше удружење је ималo част да присуствује овом конгресу у београдском хотелу "Radisson Blue-Old Mill ". Удружења "Да живимо здравије" и "Да живимо заједно" су се представила кратким презентацијама и дискусијама на теме: Физичка активност у XXI веку и Модели укључивања у друштво одраслих особа ометених у развоју. Представници нашег удружења на овој изванредној манифестацији су били Волга Илић и Зоран Матијашевић.

Publ koza

Удружење "Да живимо здравије" организује и подржава акције које промовишу и позитивно утичу на квалитет живота деце и одраслих.

Удружење "Да живимо заједно" се бави подршком и оснаживањем особа са интелектуалним сметњама у развоју, кроз бројне активности усмерене на њихово осамостаљивање и очувањестечених знања и вештина.

Подсећамо да су штићеници овог удружења недавно извели оперу "Часовничар" у нашем храму културе.

 

У среду, 14.11.2018. у храму културе "Бежанија" одржана је Скупштина нашег удружења. Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, а председница удружења, Волга Илић, је говорила о раду за протеклих осам месеци. Том приликом је обавестила присутне, боље рећи подсетила, на све оно што је удружење урадило (Учешће у програму "200 година културног наслеђа Бежаније", као и у великом пројекту "Дани европске баштине"). Поред ових манифестација одржане су бројне песничке/ књижевне вечери, концерти, прослава сеоске славе Духови... 

Po prostor

Зоран Матијашевић је говорио о понуђеном уговору од стране "Пословног простора" и зашто га треба подписати. На самој Скупштини сакупљена су потребна средства за уплату депозита (трострука месечна кирија). Иначе, уговор (да удружење користи храм културе Бежанија") ће бити потписан на период од 10 година.

 

У суботу, 10.11.2018.откривена је спомен плоча жртвама Великог рата у Петровчићу. На овој свечаности гости су били и чланови нашег удружења (Б. Ковачевић и З. Матијашевић). Најпре је служен парастос жртвама а онда су у програму учествовали ученици ош "Душан Вукасовић" и песник Радивој Прокопљевић-Прока.

Prole zmzm

Члан нашег удружења, Фрањо Фабијанец, ускоро издаје књигу о свим жртвама Првог и Другог светског рата (за села Сурчин, Јаково, Бечмен, Добановци, Прогар, Бољевци и Петровчић...) а прикупио је и имена свих жртава (Бежанинаца) из тих ратова. 

Напомена: У Бежанији постоје две меморијалне спомен плоче (једна је у капели на старом бежанијском гробљу, а друга је у холу ош "М. Ракић") и план нашег удружења је да се сва имена са ове две плоче нађу (заједно са именима, које је пронашао Фрањо Фабијанец) на једној-новој-Спомен плочи, коју би поставили на најстаријем бежанијском гробљу (у склопу уређења овог гробља да оно постане меморијално). 

Нека нам пример Петровчићана покаже како се не заборављају жртве...

 

У недељу, 21.10.2018 у 11:00 у оквиру Октобарских дана сећања, одржан је парастос и положени венци на Партизанско спомен гробље (налази се уз Старо бежанијско гробље) у част жртава злогласног логора "Сајмиште".

Pol Venaca 18

Парастос је служио свештеник Драган Глумац, а говорили су Драгољуб Давидовић, председник Савеза бораца Новог Београда и Волга Илић, председник нашег удружења.

Pol Ven J

 

 

У уторак, 16.10.2018. у Етнографском музеју, у организацији удружења "Милош Милојевић" из Црне Баре, одржана је трибина посвећена Милошу Милојевићу (1840-1897) најоспораванијем српском историчару. Био је ратник чије оружје није била само пушка већ и перо. Историчар, који је тражио истину о забрањеној историји Срба. Легенда, коју је неко намерно препустио забораву. О лику и делу Милоша Милојевића говорили су академици, кустоси и Драгослава Копривицам, књижевница и рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи". Наше удружење (Волга Илић и Зоран Матијашевић) је имало част да присуствује овој трибини.M Miloje                                                                                                               Драгослава Копривица са Волгом и Зораном

Име Милоша Милојевића нећете наћи ни у једној енциклопедији и завера ћутања не престаје ни 120 година након његове смрти.

 

Наше удружење са СУБНОР Нови Београд организовало је обилазак стратишта (Спомен гробље на Бежанијској Коси на локалитету Белановића рупа) поводом државног празника: ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

VVencci

Том приликом положени су венци нашег удружења, СУБНОР Нови Београд и о.ш. "Јован Стерија Поповић". После Молитве господње, присутнима су се обратили Д. Давидовић, председник СУБНОР Н. Београд, В. Илић, председник нашег удружења и Ф. Фабијанец, истакнути члан нашег удружења.

 

Филмска легенда Јелена Јовановић - Жигон преминула је у 85. години.

Zigon                                     Јелена Јовановић - Жигон са члановима нашег удружења у мају 2017.

Ми смо имали част да је угостимо у храму културе "Бежанија", када је на промоцији књиге "Алхемија љубави" (аутор Драгослава Копривица-иначе рецензент наше Монографије) говорила одломке из те књиге. Упућујемо искрено саучешће ћерки Ивони и сину Николи.

 

У петак, 23.02.2018. гост нашег удружења била је министарка правде Нела Кубуровић.

Nela mi

                С.Рашковић, Р.Нешковић,Н.Кубуровић, З.Матијашевић, Р.Кокановић,В.Илић, О.Башкот и С.Минић

Поред министарке, били су и Марко Антић, подпредседник општинског одбора СНС и Срђан Минић председник месног одбора СНС.

Knjiga Vol

Најпре је председница нашег удружења министарки уручила велику монографију, а онда је Миле Кајгана отпевао незваничну химну Бежаније. У овфицијелном делу, многи Бежанинци и гости постављали су разна питања, а пре свега, о легализацији и катастру... Ми из удружења говорили смо о пројектима, које већ дуже време покушавамо да изведемо до краја ( бежанијска гробља, зграда старе основне школе...). Грађани су се интересовали како могу да реше своје проблеме, који се односе нс легализацију, укњижење... На сва питања добили смо одговоре, а Марко Антић је обећао да ће организовати и додатне састанке са секретаром за легализацију, у вези катастра...

Грађани су били веома задовољни атмосфером на састанку као и предусретљивошћу министарке и њеног тима.

По завршетку састанка Миле Кајгана је специјално за министарку отпевао дивну песму ("Седамнаест ти је година тек...") подсећајући је на тинејџерске дане.

Ако кликнете ....ОВДЕ.... можете погледати још неке фотографије.

 

У уторак, 21.02.2018. у Скупштини града градоначелник Синиша Мали примио је Волгу Илић, председницу нашег удружења, директора о.ш."Милан Ракић" Душана Витомировића, као и житељке Бежаније Олгицу Башкот и Зорицу Јовановић. Овај састанак је обезбедио и на њему био наш Бежанинац Срђан Минић, председник месног одбора СНС.

Ogi mali

                                      С. Јовановић, В. Илић, Д. Витомировић и О. Башкот у Скупштини града

На састанку је договорено да се реши горући проблем паркирања у Пере Сегединца, као и да се зелене површине  парковски уреде, односно да се, где постоје услови, изграде спортски терени. Било је речи и о гасификацији, чија би реализација ускоро требало да крене. Такође, договорено је да се реше неки комунални проблеми у Земунској улици.

Састанак је био веома успешан (за нас Бежанинце), а градоначелник, са својим тимом, био је веома расположен и отворен за сва наша питања.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300542
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
31
366
572
2077
6580
5961
300542

Forecast Today
168

15.24%
18.07%
9.39%
18.96%
0.26%
38.08%

Vaša IP adresa: 34.229.97.16
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић. Сва права задржана.