Првих шест година Удружење се углавном бавило комуналним проблемима Бежаније.

  На иницијативу Петра Мацуре покренута је идеја да се направи монографија о селу Бежанији. Први састанак са том темом  одржан је 11.02.2011. и тада је договорено да се направи и Велика прослава 500 година од првог помена имена Бежанија. Тако је почело...

Све ове године удружење "Стара Бежанија" је организовало састанке и сваки састанак је приказан сликом.

Ако желите да видите све ове састанке и све снимљене фотографије (од 11.02.2011. до 23.12.2016.) кликните................ОВДЕ

Ако желите да видите све ове састанке и све снимљене фотографије (од 18.05.2017. до данас) кликните................ОВДЕ

Logo zzzmmm

Удружење „Стара Бежанија“ основано је 29.07.2005. године, а у складу са Законом о удружењима, извршена је пререгистрација 22.08.2011. године.   Основано је са идејом да се, пре свега, кроз разне акције допринесе како побољшању услова живота становника Бежаније, тако и њеној  промоцији.

На редовној скупштини удружења, одржаној 18.09.2015. за новог (старог) председника је изабрана Волга Илић, а за заменика председника изабран је Бранислав Стојановић - Грдица.

За председника Организационог одбора за организовање манифестација (које организује удружење) поново је изабран Зоран Матијашевић.

Удружење се бави очувањем традиције и културне баштине, доприноси афирмацији Бежаније и подржава све оне пројекте и појединце који у њима узимају учешће. Ово удружење чини група људи – ентузијаста, оданих својој Бежанији, који јој дарују своје слободно време, несебично се ангажујући у циљу да очувају од заборава аутентичност, историју и дух Бежаније. У циљу приближавања Бежаније што већем броју људи удружење организује културне, хуманитарне, музичке и друге манифестације. На тај начин се истовремено чувају од заборава догађаји из историје села, а млађи нараштаји се упознавају са вековним животом својих предака, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу своме селу.

13.01.2019. је на Скупштини удружења промењен Статут и број чланова Управног одбора повећан је са 4 на 9 чланова. На истој Скупштини изабрани су нови чланови Управног одбора (Вујковић Жељко, Радовановић Милош, Петровић Нада и Гаљевић Ангелина), као и чланови Надзорног одбора (Ковачевић Бранислав, Нешковић Стеван и Илић Соња).

Посебно истичемо да смо непрофитно удружење и да смо ван сваке политике и странака. 

Да погледате презентацију нашег удружења кликните.........ОВДЕ

 

Да погледате Статут удружења        кликните   ОВДЕ

Овај САЈТ постављен је са жељом да укључимо што већи број Бежанинаца (посебно младих) и пријатеља Бежаније у наше активности, јер, у ери дигитализације, ово је најбоље и најбрже средство за комуникацију. Такође, пошто имамо сву документацију (нашу Монографију, архивска документа, фотографије...) у дигиталној форми, сматрали смо да све то треба да буде доступно свима.

Средства за израду и поставку САЈТА обезбедио је Ђорђе Михајловић, рођени Бежанинац, који живи у Канади. 

 

Село Бежанија је старо насеље и корене вуче из далеке прошлости, али су људи били увек нови. Бежанија је и у прошлости остајала без Бежанинаца и празнила се после бројних ратова, епидемија и глади, али су увек уместо старих становника долазили нови, да Бежанију обнове и у њој живе, раде и децу рађају и то тако у круг, све до данашњих дана. 

Бежанија је била самостална општина, још из времена док је била у саставу Аустроугарске, па све до 1955. године када је постала једна од месних заједница општине Нови Београд.

Complete blood counts (with white blood cell differential counts) should be obtained pretreatment, and at Treatment Where to order Provigil (Modafinil) with discount There was a nonsignificant increase in AOM episodes caused by serotypes unrelated to the vaccine in the per-protocol population try this.

check over here Where to order LSD without a prescription ontario The reconstituted Vpriv solution will have a 100 Units/mL concentration (400 Units Vpriv in 4 mL of solution It is used to increase tear production in people who have a certain eye condition.

2012. године прославила је велики јубилеј „500 година од првог помена имена Бежанија“. Подсећамо да је цела општина Нови Београд изграђена на некадашњој територији села Бежаније, па је ово био јубилеј и свих житеља Новог Београда. 

 Да сазнате више о историји Доњег Срема и Бежаније, кликните ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1489914
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1911
337
2914
5747
16227
28814
1489914

Forecast Today
2016

4.42%
17.51%
5.00%
4.61%
0.22%
68.25%

Vaša IP adresa: 18.205.114.205
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.