1. У 2018. години, традиционално, сада већ осми пут, организовали смо у сарадњи са нашом црквом, прославу сеоске славе ДУХОВИ. седми пут за редом организована је Свечана Литија кроз село.

2. Настављамо са организовањем излета по нашој лепој Србији. На овом сајту ћемо вас обавештавати...

3. Покренули смо код надлежних институција (општина Нови Београд, град Београд, Геодетски завод, Урбанистички завод, САНУ, Завод за заштиту споменика културе града Београда...) иницијативу да:

а. најстарије бежанијско гробље постане меморијално. (ЈКП Зеленило и Градска чистоћа почели су чишћење и одношење нагомиланог ђубрета...)                                    

б. стара зграда основне школе (најстарија зграда на Новом Београду) у Бежанији постане Културни центар овог дела Новог Београда

в. се постави пешачки прелаз код бежанијске цркве Св. великомученика Георгија

г. најзад буде урађена гасификација у Бежанији

д. да се уреде Спомен обележја (јеврејско гробље на Лединама и партизанско гробље, крај старог бежанијског гробља)

ђ. у оквиру пројекта "Два века културног наслеђа Бежаније" током целе године одвијаће се манифестације (песничке вечери, промоције књига, концерти, уметничке радионице...) Од градског секретаријата за културу смо добили 350.000 динара (на Конкурсу) за реализацију овог пројекта.

 

Многи житељи Бежаније, а поготово Новог Београда, не знају да је између парне стране Војвођанске улице (код продавнице "Батос") и Бежанијске косе постојало гробље, у коме су покопани посмртни остаци предака свих бежанијских породица. Гробље је престало да ради 1894. године.

Ми смо поднели захтев да ово гробље, које је разрушено, а споменици развучени, постане меморијално.

Завод за заштиту споменика културе Београда је подржао ову нашу иницијативу......

         За опширније кликните ОВДЕ    

 skЗграда старе школе у Бежанији је крајем 2014. године стављена је под заштиту Завода за заштиту споменика културе Београда (ЗЗЗСК). Има тзв. СТАТУС ПРЕТХОДНЕ ЗАШТИТЕ.

Крајем марта 2017. урађен је елаборат и предат ЗЗЗСК Београда, који је предао овај елаборат Републичком ЗЗЗСК. Остало је да Републички ЗЗЗСК проследи овај предмет влади републике Србије на коначно усвајање. Зграда старе бежанијске школе ће коначно постати СПОМЕНИК КУЛТУРЕ  (као што је то и бежанијска црква). То је најстарија зграда на Новом Београду, а изградили су је Бежанинци још 1891. године, у време Аустроугарске.

 У међувремену ми смо ту зграду "освојили" и уз помоћ донација (Аеродром "Никола Тесла, Електроизградња, Ентервокс, ЈУБ-Шимановци...) и лично ангажовање многих чланова удружења, успели смо за кратко време да прилично уредимо простор и увелико организујемо манифестације (песничке вечери, промоције књига, уметничке радионице, концерте, излижбе...). Зграду смо назвали ХРАМ КУЛТУРЕ "БЕЖАНИЈА"

 

Код наше цркве Св. великомученика Георгија не постоји ни паркинг ни пешачки прелаз. О овом озбиљном проблему (јер је то веома небезбедно) упознали смо одговарајуће институције.

Такође, смо поднели захтев да преко пута цркве, поред паркинга буде уређен један Трг-амфитеатар, на коме би се одвијале разне манифестације.... Кликните     ОВДЕ

 

Ово гробље се неуредно одржава, а то можете видети ако упоредите слике из времена постављања Споме н обележја и данашње снимке. Да погледате кликнете       ОВДЕ

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0285584
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
75
221
1445
1445
3603
6148
285584

Forecast Today
120

15.57%
17.81%
9.08%
19.70%
0.27%
37.56%

Vaša IP adresa: 54.205.211.87
© 2019 Сајт уређују З.Матијашевић, Д.Гогић и Б.Јојић . Сва права задржана.